Epilepsi med partiella anfall

Omkring 1 i 30 personer i Storbritannien får epilepsi i något skede. Det vanligaste börjar i barndomen och i åldersgruppen över 60. Däremot kan epilepsi börja i alla åldrar. Kramper är väl kontrollerad med behandling i ca 4 i 5 fall. Det finns olika typer av epilepsi. Denna broschyr handlar om epilepsi med partiella anfall. Partiella anfall kallas också fokala anfall. Andra broschyrer i denna serie är: "Epilepsi - en allmän introduktion", "Epilepsi - Childhood frånvaroanfall ',' Epilepsi - Kan det vara?", "Epilepsi - Bor med epilepsi", "Epilepsi - Behandlingar ',' Epilepsi - Tonic -kloniska anfall "," Epilepsi - Sysslar med ett beslag "," Epilepsi - Preventivmedel / Graviditet Issues ',' Epilepsi och plötslig oväntad död ".

Ett beslag är en kort episod av symtom som orsakas av en explosion av onormal elektrisk aktivitet i hjärnan. Vanligtvis varar ett anfall från några sekunder till några minuter. (Äldre ord för krampanfall inkluderar kramper och anfall.)

Hjärnan innehåller miljontals nervceller (neuroner). Normalt är nervcellerna sänder ständigt små elektriska meddelanden ned nerver till alla delar av kroppen. Olika delar av hjärnan styr olika delar och funktioner i kroppen. Därför symtom som uppstår under ett anfall beror på var onormala utbrott av elektrisk aktivitet inträffar.

Det finns olika typer av anfall men de är i stort sett delas in i två huvudtyper - generaliserade och partiella. Många människor förknippar epilepsi med generaliserade krampanfall. Men vissa människor utvecklar partiella anfall.

Epilepsi med partiella anfall. Om du har epilepsi, betyder det att du har haft upprepade anfall.
Epilepsi med partiella anfall. Om du har epilepsi, betyder det att du har haft upprepade anfall.

Med ett partiellt anfall förblir explosion av elektrisk aktivitet i en del av hjärnan. Därför tenderar man att ha lokaliserat (fokal) symtom. Olika delar av de olika hjärnans styrfunktioner och så symtom beror på vilken del av hjärnan påverkas.

Enkla partiella anfall

I denna typ av anfall du kan ha muskulösa ryck eller konstiga förnimmelser i en arm eller ett ben. Du kan känna, höra, se, lukta eller smaka udda förnimmelser. Vissa människor utvecklar stickningar i ena sidan av kroppen. Däremot förlorar du inte medvetandet eller medvetenhet. En enkel partiella anfall varar oftast bara några sekunder eller minuter. För varje enskild, tenderar samma rörelse eller känsla att återkomma varje gång ett anfall inträffar.

Komplexa partiella anfall

Under denna typ av partiella anfall, är du inte medveten om din omgivning, eller vad du gör. I praktiken har du en partiell förlust av medvetandet (som skiljer sig från en enkel partiellt anfall). Denna typ av beslag kan uppstå från någon del av hjärnan men vanligast uppstår ur en tinningloben (en del av hjärnan). Därför är denna typ kallas ibland tinningloben beslag.

De temporala loberna av hjärnan bidra till att hantera sinnesstämning och beteende. Därför kan du få konstiga känslor, förnimmelser och känslor under ett komplext partiellt anfall. Det kan kännas som att vara i en dröm. Din omgivning kan tyckas konstigt eller märkligt bekant. Det kan vara svårt att förklara känslor eller förnimmelser som uppstår. Till en åskådare, kan du verkar vara i en trance eller beter sig konstigt i några sekunder eller minuter. Till exempel, kan du vandra utan uppenbart syfte. Vissa människor smack deras läppar, fumla på kläder, verkar rastlösa, svälja flera gånger, eller göra andra repetitiva rörelser.

Ibland ett partiellt anfall utvecklas till en generaliserad krampaktig beslag. Detta kallas en sekundär generaliserad beslag.

Om du har epilepsi, betyder det att du har haft upprepade anfall. Om du har ett enda beslag, betyder det inte nödvändigtvis betyda att du har epilepsi. Om en person i 20 har ett anfall någon gång i sitt liv. Det kan vara det enda som sker. Definitionen av epilepsi är mer än ett anfall. Frekvensen av anfall hos personer med epilepsi varierar. I vissa fall kan det finnas år mellan anfall. Vid den andra ytterligheten, i vissa fall de beslag inträffar varje dag. För andra är frekvensen av anfall någonstans mellan dessa ytterligheter.

Epileptiska anfall uppstår inom hjärnan. Ett beslag kan också orsakas av yttre faktorer som kan påverka hjärnan. Till exempel kan en hög feber orsaka feberkramper. Andra orsaker till kramper inkluderar: syrebrist, ett lågt blodsocker nivå, vissa droger, gifter, och en hel del alkohol. Kramper orsakade av dessa externa faktorer är inte klassade som epilepsi.

Okänd orsak (idiopatisk epilepsi)

I många fall kan ingen anledning till beslagen hittas. De onormala skurar av elektrisk aktivitet i hjärnan uppstå utan någon uppenbar anledning. Det är oklart varför de börjar, eller varför de fortsätter att inträffa. Genetiska (ärftliga) faktorer kan spela en roll i vissa fall. Personer med idiopatisk epilepsi har oftast inga andra neurologiska (hjärnan) tillstånd. Medicinering för att kontrollera kramper brukar fungera bra.

Symptomatisk epilepsi

I vissa fall orsakar en underliggande hjärnan tillstånd eller hjärnskada epilepsi. Vissa tillstånd är närvarande vid födseln. Vissa tillstånd utvecklas senare i livet. Det finns många sådana förhållanden. Till exempel: en lapp av ärrvävnad i en del av hjärnan, en skallskada, stroke, cerebral pares, vissa genetiska syndrom, tumörer i hjärnan, tidigare infektioner i hjärnan, såsom hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Tillståndet kan irritera de omgivande hjärnceller och beslag utlöser.

Några bakomliggande förhållanden kan orsaka några andra problem, bortsett från anfall. I andra fall kan den underliggande orsaken orsaka andra problem utöver de anfall.

Dessa dagar, med moderna skanningar och tester, kan en orsak hittas för vissa fall tidigare trott vara idiopatisk (okänd orsak). Till exempel, en liten bit av ärrvävnad i hjärnan, eller en liten anomali i vissa blodkärl inne i hjärnan. Dessa kan nu hittas genom modern hjärnscanning utrustning som är mer sofistikerad än tidigare.

Vad är ett partiellt anfall? Vagusnerven stimulering.
Vad är ett partiellt anfall? Vagusnerven stimulering.

Det finns ofta ingen uppenbar anledning till varför ett anfall inträffar på en gång och inte på en annan. Men vissa människor med epilepsi finna att vissa triggers gör ett anfall mer troligt. Dessa är inte orsaken till epilepsi, men kan utlösa ett anfall vid några tillfällen.

Möjliga triggers kan inkludera:

 • Stress eller ångest.
 • Tungt drickande.
 • Street droger.
 • Vissa läkemedel såsom antidepressiva, antipsykotiska läkemedel.
 • Brist på sömn, eller trötthet.
 • Oregelbundna måltider som orsakar en låg nivå blodsocker.
 • Flimrande ljus, t.ex. från strobe belysning.
 • Menstruation (perioder).
 • Sjukdomar som orsakar feber, såsom influensa eller andra infektioner.

Du ska kontakta din läkare om du har haft en möjlig beslag eller liknande händelse. Ibland är det svårt för en läkare att bekräfta att du har fått ett anfall. Den viktigaste delen av att bekräfta diagnosen är en beskrivning av vad som hände. Andra villkor kan se ut som anfall - till exempel kollapsar svimmar, panikattacker, på grund av hjärtproblem, håller andan attacker i barn, och andra problem.

Därför är det viktigt att en läkare ska ha en tydlig beskrivning av vad som hände under evenemanget. Företrädesvis är detta från den drabbade personen, och även från ett ögonvittne. Beskrivningen kan vara typiska för ett anfall.

Men ibland är det svårt för en läkare att bekräfta diagnosen definitivt. Tester som hjärnbildläsningar, elektroencefalogram (EEG - hjärnvågorna inspelningar) och blodprov kan hjälpa:

 • En hjärnröntgen - oftast en magnetisk resonanstomografi (MRT) eller datortomografi (CT) scan - kan visa strukturen hos olika delar av hjärnan. En hjärnröntgen är inte alltid nödvändigt.
 • EEG. Detta test registrerar den elektriska aktiviteten i hjärnan. Särskilda knappar är placerade på olika delar av hårbotten. De är anslutna till den EEG-maskin. Detta förstärker de små elektriska meddelanden som avges av hjärnan, och registrerar deras mönster på papper eller dator. Testet är smärtfri. Vissa typer av beslag producerar typiska EEG mönster. Däremot utesluter en normal inspelning inte ut epilepsi, och inte alla EEG-avvikelser är relaterade till epilepsi.
 • Blodprov och andra tester kan rekommenderas att kolla på ditt allmänna välbefinnande. De kan också söka efter andra möjliga orsaker till händelsen.

Även hjälp, tester är inte idiotsäker. Det är möjligt att ha epilepsi med normala testresultat. Dessutom, om en avvikelse påträffas på en hjärnröntgen, bevisar det inte att det orsakar kramper. Däremot kan tester hjälper dig att avgöra om händelsen var ett beslag, eller orsakas av något annat. Det är ovanligt att en diagnos av epilepsi utföras efter ett anfall, eftersom definitionen av epilepsi är återkommande anfall. Av denna anledning kan en läkare föreslå att vänta och se om det händer igen innan du gör en säker diagnos av epilepsi.

Som partiella anfall kan ha många olika former, åskådare behöver ta ett sunt förnuft. Nästan alla partiella anfall stannar inom några minuter med själva. Skonsam och lugn tillförsikt kan vara allt som behövs tills beslag slutar. Om den drabbade personen verkar förvirrad eller vandrar, försök att styra bort dem från någon fara.

Ibland ett partiellt anfall utvecklas till en krampaktig en, så var medveten om detta. Det kan vara bäst att vägleda personen att sitta ner i en mjuk stol eller bort från alla farliga ställen. Stanna hos personen tills de återhämtat sig och är fullt medvetna om sin omgivning.

Medicinering

Epilepsi kan inte botas med medicinering. Däremot kan olika läkemedel förhindra anfall. De fungerar genom att stabilisera den elektriska aktiviteten i hjärnan. Du måste ta medicin varje dag för att förhindra anfall. Kramper är väl kontrollerad genom medicinering i cirka 4 av 5 fall.

Besluta om vilken medicin att ordinera beror på sådana saker som: vilken typ av epilepsi, ålder, andra läkemedel som du kan ta för andra sjukdomar, eventuella biverkningar, graviditet, etc. En medicin kan förhindra anfall i de flesta fall. En låg dos startas vanligtvis först. Dosen kan ökas om detta misslyckas att förhindra anfall. I vissa fall två läkemedel behövs för att förhindra anfall.

Beslutet om att inleda medicineringen kan vara svårt. En första anfall får inte betyda att du har epilepsi, som ett andra anfall aldrig kan hända, eller kan uppstå år senare. Beslutet att inleda medicinering bör göras genom att väga upp alla för-och nackdelar med att starta eller inte starta, läkemedlet. Ett vanligt alternativ är att vänta och se efter ett första anfall. Om du har en andra beslag inom några månader, mer sannolikt. Medicinering är vanligtvis startas efter ett andra beslag som inträffar inom 12 månader från den första. Men det finns inga bestämda regler och beslutet att starta medicineringen bör göras efter en fullständig diskussion med din läkare.

Några punkter om medicin för epilepsi inkluderar följande:

 • Fråga din läkare hur länge behandlingen är sannolikt att underrättas. Detta kommer att variera från fall till fall. Om du inte har haft kramper i flera år, kanske du vill prova att stoppa medicinering. Men detta beror på vilken typ av epilepsi. Det finns många olika typer av epilepsi, av vilka några är åldersberoende, men det finns några som kommer att behöva medicinering för livet. Ditt liv omständigheter kan påverka beslutet om att stoppa medicinering. Till exempel, om du nyligen har återfått ditt körkort, kan risken att förlora det igen för ett år om ett anfall inträffar påverka ditt beslut. Men om du är en tonåring som har varit fri från anfall under några år, kan du vara glad att ta risken.
 • Även om listan över möjliga biverkningar för varje läkemedel verkar lång, i praktiken, de flesta människor har få eller inga biverkningar, eller bara mindre sådana. Fråga din läkare vilka biverkningar är viktigt att hålla utkik efter. Om du utvecklar en besvärlig sidoeffekt kan det vara dosrelaterade, eller kan minska med tiden. Alternativt kan en övergång till ett annat läkemedel rekommenderas.
 • Läkemedel som används för andra sjukdomar kan störa medicinering för epilepsi. Om du ordineras eller köpa en annan medicin, påminna din läkare eller apotekspersonal att du tar medicin mot epilepsi. Även saker som matsmältningsbesvär läkemedel kan interagera med din epilepsi medicinering, vilket kan öka din chans att få ett anfall.
 • Vissa epilepsi behandlingar störa piller. Du kan behöva en högre dos piller eller en alternativ preventivmetod.
 • Du bör informera din läkare om du planerar att bli gravid. Pre-befruktning rådgivning är viktigt för kvinnor med epilepsi.
 • Om du har epilepsi och ta behandling, är du befriad från läkemedelskostnader för alla dina recept. Du behöver ett intyg om undantag. Du kan få denna från apoteket.

Andra behandlingar

 • Kirurgi för att ta bort en liten del av hjärnan, som är den underliggande orsaken till epilepsi. Kirurgi är endast lämplig för en minoritet av människor med epilepsi, och kan övervägas när medicinering inte förhindra anfall, speciellt partiella anfall. Men bara ett litet antal personer med epilepsi är lämpliga för kirurgi och, även för dem som är, det finns inga garantier för framgång. Det finns också risker med verksamheten. Kirurgiska tekniker fortsätter att förbättras och kirurgi kan bli ett alternativ för fler och fler människor i framtiden.
 • Vagal nervstimulering är en behandling för epilepsi där en liten generator implanteras under huden under den vänstra nyckelben. Vagusnerven stimuleras att minska frekvensen och intensiteten av anfall. Detta kan vara lämpligt för vissa människor med anfall som är svåra att kontrollera med mediciner.
 • Den ketogen kost är mycket rik på fett, lågt i protein, och nästan kolhydrat-fri. Detta kan vara effektivt vid behandling av svåra att kontrollera kramper hos vissa barn.
 • Komplementära behandlingsmetoder såsom aromaterapi kan hjälpa till med avslappning och lindra stress, men har ingen bevisad effekt på att förebygga anfall.
 • Rådgivning. Vissa personer med epilepsi blir oroliga eller deprimerade om deras tillstånd. En läkare kan ha möjlighet att ordna rådgivning i syfte att övervinna sådana känslor. Genetisk rådgivning kan vara lämpligt om den typ av epilepsi tros ha en ärftlig mönster.

Framgången för att förebygga anfall genom medicinering varierar beroende på typen av epilepsi. Till exempel, om någon bakomliggande orsak kan hittas för dina anfall (idiopatisk epilepsi), har du en god chans att medicinering helt kan kontrollera dina anfall. Kramper orsakade av vissa underliggande hjärnan problem kan vara svårare att kontrollera.

Den övergripande utsikterna är bättre än många tror. Följande siffror är baserade på studier av personer med epilepsi, som såg tillbaka över en femårsperiod. Siffrorna är baserade på att gruppera människor med alla typer av epilepsi tillsammans för att ge en helhetsbild:

 • Cirka 5 av 10 personer med epilepsi kommer att ha några anfall alls under en femårsperiod. Många av dessa människor kommer att ta medicin för att stoppa kramper. Vissa kommer att ha avbrutit behandlingen har haft två eller flera år utan ett anfall när du tar medicin.
 • Ungefär 3 av 10 personer med epilepsi kommer att ha några anfall i denna femårsperiod, men betydligt färre än om de inte hade tagit medicinen.
 • Så totalt, med medicinering, är cirka 8 av 10 personer med epilepsi välkontrollerad med antingen inga, eller få, kramper.
 • Resterande 2 av 10 personer drabbas av anfall, trots medicinering.

En rättegång utan medicinering kan vara ett alternativ om du inte har haft några anfall över 2-3 år. Om ett beslut om att avbryta behandlingen görs, är en gradvis minskning av dosen av medicin brukar rekommenderas över flera månader. Aldrig sluta ta medicinen utan att diskutera det med en läkare.

Ovanstående avsnitt om utsikterna (prognos) relaterar bara till anfall. Några bakomliggande tillstånd i hjärnan som orsakar kramper kan orsaka ytterligare problem.

De flesta människor med epilepsi leva ett fullvärdigt och aktivt liv, men kanske måste acceptera vissa förändringar i sin livsstil. Till exempel måste du inte köra bil under en period som fastställs i lag. Nedan finns ytterligare informationskällor, hjälp och support om alla aspekter av epilepsi:

Epilepsi åtgärd

New Anstey House, Gateway Drive, Leeds, LS19 7XY
Hjälptelefon: 0808 800 5050 Webb: www.epilepsy.org.uk

Epilepsi samhället

Chesham Lane, Chalfont St Peter, Gerrards Cross, Bucks, SL9 0RJ
Hjälptelefon: 01494 601 400 Webb: www.epilepsysociety.org.uk

Epilepsi scotland

48 Govan Road, Glasgow, Skottland, G51 1JL
Hjälptelefon: 0808 800 2200 Webb: www.epilepsyscotland.org.uk

Epilepsi wales

PO Box 4168, Cardiff, CF14 0WZ
Hjälptelefon: 0800 228 9016 Webb: www.epilepsy-wales.org.uk

Aktuella artiklar