Åldersnedsättning (hörselnedsättning på äldre personer)

De flesta människor över 60 års ålder utvecklar vissa hörselskador. Svårighetsgraden kan variera mycket från person till person. Hörapparater och utrustning för att hjälpa när du har hörselnedsättning kan göra stor skillnad för din livskvalitet. Om du är orolig för din hörsel, lider inte i tystnad utan diskutera detta med din läkare.

Örat är indelad i tre delar - det yttre, mellersta och innerörat. Ljudvågor komma i den yttre (extern) örat och når trumhinnan, få det att vibrera.

Bakom trumhinnan, i mellanörat, är tre små ben (hörselbenen) - malleus, städet och stigbygeln (även känd som hammaren, städet och stigbygeln). Vibrationerna passerar från trumhinnan till dessa mitt-hörselbenen. Benen överför sedan vibrationerna till innerörat i innerörat. Snäckan omvandlar vibrationerna ljudsignalerna som sänds ner örat nerven till hjärnan och låta oss höra.

Relaterade artiklar

 • Otoskleros
 • Ménières sjukdom
 • Öroninfektion (otitis media)

Åldersnedsättning (ibland skrivet presbycusis) är den medicinska termen för hörselnedsättning som uppstår i äldre människor när de blir äldre. Det är den vanligaste orsaken till hörselnedsättning hos personer över 55 år. (Mindre vanliga orsaker till hörselnedsättning hos äldre människor såsom infektioner och skador på innerörat.)

Den hörselnedsättning kommer på gradvis, ofta under flera år. Båda öronen är oftast drabbas lika. Det är oftast hög frekvens (högfrekventa) ljud som påverkas mest. Till exempel, kan du finna det svårt att höra att telefonen ringer eller fågelsång. Du kanske inte är medveten om din hörselnedsättning först. Du får bara inse att hörseln blir dålig när du har svårt att använda telefonen eller efter en konversation i en grupp eller stökigt rum. Vänner eller familj kan kommentera om tv är högt eller att behöva upprepa sig oftare för personer med hörselnedsättning.

De flesta människor tenderar att förlora en del av sin hörsel i större eller mindre utsträckning när de blir äldre. Över hälften av personer över 60 års ålder har någon grad av hörselnedsättning. Den exakta orsaken till åldersnedsättning är inte känd. Innerörat (snäckan) innehåller nervceller som omvandlar ljud till nervimpulser som skickas till hjärnan. Man tror att de flesta människor utvecklar åldersnedsättning eftersom dessa nervceller inte verkar fungera så bra och de blir skadade.

Det är antagligen ett antal olika saker som bidrar till denna skada och det verkar vara en del av åldrandet. Ett antal saker har föreslagits som möjliga orsaker till skadan:

 • Åderförkalkning - härdning och förträngning av blodkärl som försörjer blod till hörselsnäckan, vilket innebär att mindre blod kommer fram. Du kanske också har en hjärtsjukdom, högt blodtryck eller diabetes.
 • Exponering för buller under åren.
 • Exponering för betona under åren.
 • Exponering för vissa typer av läkemedel eller kemikalier under åren.
 • Rökning.
 • Övervikt.
 • Det kan också finnas vissa ärftliga (ärvda) skälen för åldersnedsättning.
Åldersnedsättning (hörselnedsättning på äldre personer). Den aktiva mellanörat implantatet.
Åldersnedsättning (hörselnedsättning på äldre personer). Den aktiva mellanörat implantatet.

När ett tillräckligt antal nervceller skadas, är det när du märker hörselnedsättning. De flesta människor går inte helt döv. Svårighetsgraden av hörselnedsättning varierar från person till person i samma ålder.

Det finns inte mycket som kan göras för att förhindra detta åldersrelaterad process. Det är sannolikt att bli utsatt för en hel del buller under långa perioder kan göra hörselnedsättning värre när man är äldre. Till exempel, om du arbetar i en bullrig fabrik, bör du använda hörselskydd. Det är också klokt att undvika buller under fritiden (såsom att lyssna på hög musik under långa perioder). Se hemsidan Noise Föreningen för vägledning till säkra sunda gränser.

Pluggar av öronvax kan göra någon hörselnedsättning värre. Därför, från tid till annan kan det vara värt att ha öronen kontrolleras för vax. Vax kan oftast rensas ut för att förhandlingen ska bli så bra som möjligt. Se separat broschyr som heter "Öronvax 'för detaljer.

Din läkare kan föreslå att de undersöker örat för att leta efter eventuella problem som öronvax eller problem med trumhinnan som kan bidra till din hörselnedsättning. Din läkare kan också hänvisa dig till en audiologi klinik eller öron, näsa och hals (ÖNH) enhet för bedömning. Ett hörseltest utförs för att bekräfta diagnosen och bedöma din nivå av hörselnedsättning.

När det finns en mild grad av hörselnedsättning, de flesta klarar sig bra i normala situationer i vardagen och kanske inte behöver någon behandling. Be folk att tala tydligare kan vara allt som krävs.

Men så småningom, kanske du behöver en hörapparat. Hörapparater tillhandahålls av NHS. En form av ytterörat görs om en hörapparat är föreskrivet. Generellt är det bärs bakom örat och är inte särskilt märkbar.

Även moderna hörapparater är utmärkt (de är mycket bättre i kvalitet och även en hel del mindre än de brukade vara), kan de inte göra höra helt normalt.

Det måste understrykas att det tar tid att vänja sig vid en hörapparat. Du måste vänja sig vid förstärkt ljud - det kan verka som om bakgrundsljud förstärks för mycket. Människor ger ibland upp på sin hörapparat för tidigt, och det är vanligt att hörapparater är underutnyttjade. Med tiden kan de flesta människor får användas till hörapparater, och hitta dem till stor nytta. Det är viktigt att hörapparatanvändare fullt instrueras om hur man använder och sköter deras stöd.

Läppavläsning kan vara till hjälp. Många personer med hörselnedsättning instinktivt läsa på läppar till viss del för att förstå tal. Dessutom kan läppavläsning formellt lärt och lärt - se "Övriga upplysningar", nedan.

Det finns en mängd olika enheter som kan hjälpa om du har hörselnedsättning (om du använder en hörapparat eller inte). Dessa kallas ibland höra hjälpmedel. De innefattar:

 • Telefon förstärkare för vanliga telefoner.
 • Speciellt utformade telefoner för personer med hörselnedsättning.
 • Anordningar för att låta dig veta när telefonen eller dörrklockan ringer.
 • Belysning och enheter så att du vet när rökdetektorer, väckarklockor, etc, aktiveras.
 • Utrustning för att hjälpa dig lyssna på TV, radio, stereo, etc.
Vad är det öra som och hur vi hör? Elektrisk akustisk stimulering.
Vad är det öra som och hur vi hör? Elektrisk akustisk stimulering.

Vissa människor tycker att det är bra att ha en hearing hund (förhandlingen motsvarande ledarhundar).

Cochleaimplantat

Om du har svår hörselnedsättning, ibland en hörapparat kanske inte är tillräckligt för att förbättra hörseln. Eller, kanske du har slitna en hörapparat för ett antal år, men eftersom din hörsel fortsätter att förvärras, kan hörapparaten inte längre vara effektivt. Din läkare kan föreslå att du överväga att ha ett cochleaimplantat. Detta är en elektronisk apparat som används för att hjälpa personer med svår hörselnedsättning. Den yttre delen av anordningen kallas en extern talprocessor. En mikrofon runt örat fångar upp ljud. Dessa ljud omvandlas sedan till elektriska signaler. Dessa signaler överförs genom huden till en inre implantat inne i cochlea. Detta implantat gör hörselnerven stimuleras trots att de cochlear celler är skadade. Hjärnan plockar upp signaler från hörselnerven och du hör.

Vägledning från National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) anges att implantaten kan övervägas för personer som har grav hörselnedsättning på båda öronen som inte har förbättrats med hörapparater. Detta inkluderar äldre och personer med åldersnedsättning.

Olika nya teknologier forskat för personer med hörselnedsättning. Två senaste utvecklingen är den aktiva mellanörat implantatet och elektrisk akustisk stimulering. För närvarande har de inte testats speciellt för personer med åldersnedsättning, så det är inte klart hur hjälpsamma (eller inte) att de är för detta tillstånd.

Den aktiva mellanörat implantatet är en inopererad i mellanörat, vilket mekaniskt vibrerar mellanörat strukturer. Den konstruerade för användning hos personer med mild till svår sensorineural hörselnedsättning, som inte kan bära konventionella hörapparater.

Elektrisk akustisk stimulering är användningen av en hörapparat och cochleaimplantat i kombination. Detta bidrar till att utnyttja den befintliga lågfrekventa utfrågning i örat, medan cochleaimplantat hjälper till att ersätta de saknade höga frekvenser. När två kombineras, bidrar detta till att förstå tal.

Talan om hörsel line förlust uppgifter

19-23 Featherstone Street, London EC1Y 8SL
Tel: 0808 808 0123 Texttelefon: 0808 808 9000 Webb: www.actiononhearingloss.org.uk / help-objekt / information-line.aspx
Kan ge dig information om hörapparater och utrustning.

Talan om hörselskador butik

1 Haddonbrook Businesscenter, Orton Southgate, Peterborough PE2 6YX
Tel: 01733 361199 Texttelefon: 01733 238020 Webb: www.actiononhearingloss.org.uk / shop.aspx
Denna butik säljer ett sortiment av utrustning för döva och hörselskadade personer.

Brittiska samhället av hörapparat audionomer (BSHAA)

Webb: www.bshaa.co.uk
Den branschorganisation som företräder den privata hörapparat yrke. Deras hemsida innehåller information riktad till allmänheten om hörapparater, de olika typerna, hur de fungerar, etc. Deras hemsida innehåller också en katalog av BSHAA medlemmar som är tillgängliga för att ge dig råd om hörselskador och sätt att övervinna det.

Föreningen för lärare i läppavläsning för vuxna

c / o Hearing Link, 27-28 The Waterfront, Eastbourne, East Sussex, BN23 5UZ
Webb: www.lipreading.org.uk
ATLA är branschorganisationen för lärare i läppavläsning för vuxna som blivit döva eller hörselskadade. De ger information om läppavläsning klasser över hela Storbritannien.

Aktuella artiklar