Trikiner

Trikiner är vanliga, men är vanligtvis inte allvarligt. Trikiner infekterar tarmen och lägga ägg runt anus som orsakar klåda. Behandlingen inkluderar vanligen medicinering plus hygienåtgärder. Medicinering dödar maskar, men inte sina ägg, som kan överleva i två veckor. Därför måste du också strikta hygienåtgärder för två veckor efter att ha tagit medicin för att hindra dig från att svälja ägg som kan orsaka en ny infektion. Alla medlemmar i hushållet bör behandlas samtidigt, även de utan symtom.

Trikiner är små, tunna, vita, trådliknande maskar mellan 2 mm och 13 mm långa. De infekterar mänskliga inälvor (tarmarna). De är vanliga hos barn, men alla i alla åldrar kan drabbas.

Trikiner lever i ca 5-6 veckor i tarmen, och sedan dö. Innan de dör, lägger de kvinnliga maskar små ägg runt anus (ändtarmsöppningen). Detta tenderar att ske på natten när du är varm och stilla i sängen. Äggen är för små att se utan mikroskop, men orsakar klåda runt anus grund medföljande irriterande slem. Du skrapar sedan runt anus för att lindra klåda. Du gör det ofta utan att inse när du sover. När du skrapar, ägg få på fingrarna och under naglarna. Du kan sedan svälja några ägg om du sätter ett finger i munnen.

Dessutom kan threadworm ägg överleva i upp till två veckor utanför kroppen. De faller utanför huden runt anus och kan falla på att sängkläder, kläder, etc. De kan sedan få wafted i luften som du byter kläder, sängkläder, etc, och bli en del av dammet i ett hem. Vissa ägg kan bosätta sig på mat eller tandborstar. Så kan barn sväljer några ägg vid första genom att leka med andra barn som har ägg på sina fingrar, eller från mat, dryck, tandborstar, eller damm som förorenats med threadworm ägg.

Alla ägg som du sväljer kläcks sedan och växa till vuxna maskar i tarmen. Så en cykel av threadworm infektion kan gå på och.

Vanligtvis inte. Ofta är det värsta om dem klådan och obehag runt anus. Detta vaknar ibland barn från sömn. Scratching kan göra anus öm. Stora mängder trikiner kan möjligen orsaka milda buken (magen) smärtor och göra ett barn retligt. Hos flickor kan trikiner vandra framåt och lägger sina ägg i slidan eller urinröret (röret genom vilket du urinera). En läkare kan kontrollera om trikiner hos unga flickor med en flytningar, sängvätning, eller problem med att urinera. Sällan, kan trikiner orsaka andra problem såsom minskad aptit och viktnedgång.

Trikiner ser ut som tunna, vita, bomull trådar. Ibland kan man se dem i avföringen (avföring eller motioner) i toaletten. Om du inte kan se trikiner i avföringen, men misstänker att ditt barn har trikiner (om de har en kliande botten), prova att titta på barnets anus. Du kan göra detta med en fackla i sena kvällen efter att barnet har somnat. Del barnets skinkor och titta på öppnandet av anus. Om barnet har trikiner kan man ofta se en eller två kommer ut ur anus. Bli inte rädd! Be en farmaceut för råd om behandling i nästa dag eller så.

Din läkare kan be dig att göra en tejp test för att bekräfta förekomsten av trikiner. För att göra detta trycker någon tydlig se igenom tejpen på huden runt anus första sak på morgonen, innan du torkar eller bad. Du placerar sedan tejpen på en glasskiva eller lägga den i en provbehållare. Bandet är sedan skickas till laboratoriet skall undersökas i mikroskop för att se om några threadworm ägg fastnat på bandet.

Samtliga medlemmar i hushållet, inklusive vuxna och de utan symtom, bör behandlas. Detta beror på att många människor med trikiner inte har några symptom. Dock kommer de fortfarande passera ut ägg som sedan kan smitta andra människor. Om en medlem av ett hushåll är smittad, är det vanligt att andra också ska smittas. Så, alla behöver behandling!

Den vanligaste behandlingen är:

 • För att ta ett läkemedel för att döda maskar i tarmen, OCH
 • Hygieniska åtgärder för att rensa ägg som kan vara runt anus eller i ditt hem.

Obs: för spädbarn yngre än tre månader, bara hygienåtgärder enbart är möjligt, eftersom ingen medicin är licensierad för denna åldersgrupp.

Medicinering

Du kan köpa följande läkemedel från apotek. Du kan också få dem på recept. Om du är gravid eller ammar sedan se noterna senare.

 • Mebendazole är den vanliga behandlingen för personer äldre än sex månader. Samtliga medlemmar i hushållet, inklusive vuxna och de utan symtom, bör ta en dos vid samma tidpunkt. Bara en dos dödar maskar. En andra dos två veckor efter det första behövs ibland om infektionen inte har läkt (vilket kan inträffa om du sväljer några ägg efter att ha tagit medicinen).
 • Piperazin är en alternativ medicin. Det kan användas av alla som är äldre än tre månader. Du måste ta två doser, 14 dagars mellanrum.

Hygienåtgärder

Medicinering kommer att döda maskar i tarmen, men inte äggen som har lagts runt anus. Dessa kan överleva i upp till två veckor utanför kroppen på underkläder, sängkläder, i dammet, etc (som beskrivits ovan). Så, hygieniska åtgärder syftar till att rensa några ägg från kroppen och hemmet, och för att förhindra eventuella ägg från slukas. Detta kommer sedan att bryta återinfektion. Efter att ha tagit den första dosen av medicinering för trikiner...

För det första, som en av, syftar till att rensa ägg från där de kan vara i ditt hem. Det innebär:

 • Tvätta nattkläder, sängkläder, handdukar och gosedjur. Detta kan göras vid normala temperaturer så länge som tvättningen väl sköljs.
 • Dammsug och fuktig-damm ditt hem. Kasta ut duken efter användning. Var särskilt uppmärksam på rum, inklusive dammsugning madrasser, och där barn leker.
 • Rengör badrum med fuktiga dammande ytor, tvätta trasan ofta i varmt vatten. Kasta ut duken efter användning.

Därefter bör varje medlem av hushållet gör följande för två veckor:

 • Bär åtsittande kalsonger eller trosor i sängen, och ändra varje morgon. Det är så att om du kliar i sömnen, kommer du inte röra vid huden nära anus. (Dessutom, anser bär bomullshandskar på natten, eftersom det kan också bidra till att förhindra natt-tid skrapa med naglarna.)
 • Varje morgon har ett bad, eller tvätta runt anus, att bli av med några ägg som natten. Du måste göra det direkt efter att komma upp ur sängen.
 • Helst ändra och tvätta nattkläder varje dag.
Trikiner. Vad är trikiner?
Trikiner. Vad är trikiner?

Och allmänna hygieniska åtgärder som du bör alltid sträva efter att göra för att förhindra att få trikiner igen:

 • Tvätta händerna och skrubba under naglarna första sak på morgonen, efter att ha använt toaletten eller byta blöjor, och innan du äter eller lagar mat.
 • Försök att inte bita på naglarna eller suger fingrarna, och avskräcka barn från att göra det.
 • Om möjligt, undvika att dela handdukar eller tvättlappar.
 • Förvara tandborstar i ett stängt skåp. Skölj väl före användning.

Dock kan det inte vara ditt hem som är en huvudsaklig källa till threadworm ägg. Dina barn kan komma i kontakt med ägg i skolor eller daghem, särskilt i toaletter, om de inte rengörs ordentligt. Det är därför som ditt barn kan ha återkommande trikiner, även om ditt hem och personlig hygien är av en mycket hög standard.

Graviditet

Om du är gravid, under den första tredjedelen av graviditeten (första trimestern) bör du inte ta mediciner som dödar maskar. Dock kan hygienåtgärder enbart fungera. Maskarna dör efter ca sex veckor. Förutsatt att du inte svälja några nya ägg, då inga nya maskar kommer att växa för att ersätta dem. Så, om du fortsätter att hygien åtgärder som beskrivs ovan under sex veckor, bör detta bryta återinfektion, och rensa tarmen av trikiner.

Om behandling med dessa läkemedel är nödvändig i den andra eller tredje trimestern av graviditeten, kan din läkare råda mebendazol. Men strängt taget är mebendazol inte licensierat för att användas under graviditet.

Amning

Om du ammar, återigen, är sex veckor hygienåtgärder enbart den föredragna behandlingen. Om behandling med dessa läkemedel är nödvändig då din läkare råda mebendazol. Men strängt taget är mebendazol inte licensierat för att användas för ammande mödrar.

Ja. Det finns inget behov av att hålla ett barn med trikiner utanför skolan, dagis, etc. hygien ovan beskrivna åtgärderna kommer att innebära att barnen inte kommer att ha några ägg på sina fingrar när de går ut från hemmet varje dag, och så är det osannolikt att smitta andra.

Aktuella artiklar