Solar keratos

En sol keratos är den vanligaste hudåkomma följd av hud som skadats av solen under många år. Solkeratoser (även kallad aktinisk keratos) är vanligtvis grova, fjällande fläckar på solexponerade områden såsom huvud och ansikte. De är vanliga, särskilt hos äldre människor, varav många har mer än en. Vanligtvis de är ofarliga men det finns en liten risk att de så småningom kan förvandlas till hudcancer. Så, är behandlingen oftast rekommenderas.

Solar keratos. Vad är en sol keratos?
Solar keratos. Vad är en sol keratos?

En sol keratos är en liten, förtjockad, fjällande tillväxt som utvecklas på huden. Det är den vanligaste hud tillstånd till följd av solskadad hud. Den orsakas av överdriven exponering för ultraviolett (UV) strålning från solen under många år. Solar keratoser är också kända som aktiniska keratoser.

Varje kan vara allt från storleken på ett knappnålshuvud till 2-3 cm i diameter. Deras färg kan vara ljus, mörk, rosa, röd, samma färg som din hud, eller en kombination av dessa. Den övre delen av var och en kan ha en gul-vit, fjällande skorpa. Rodnad kan utvecklas i den omgivande huden. Bilden visar en sol keratos på ett öra.

Solar keratoser känns sträv och torr, och är något upp från ytan av huden. Ofta är det lättare att känna snarare än att se dem. De kan också vara svårt och vårtliknande. Ibland hård hud växer ur en sol keratos som ett horn (som kallas en kutan horn).

Flera solkeratoser kan utvecklas vid ungefär samma tidpunkt, ofta i samma hudområde. Ibland kan de gå samman och bilda en stor, platt-ish, grov hudområde.

Solkeratoser utvecklas oftast på hudområden som har fått en hel del solexponering. Huden i ansiktet, hals, öron, kala fläckar i hårbotten och ryggen på händerna ofta påverkas. De kan också förekomma i andra områden (t.ex. ryggen, bröstet och benen) i människor som gör en hel del sol. Det finns vanligtvis inga andra symptom. Sällan, kan du få en kliande eller stickande känsla från drabbade hudområden.

Relaterade artiklar

Solar keratoser orsakas av skador på huden av UV-ljus som är en del av solljus. Huden är normalt bra på att reparera eventuella smärre skador. Men under årens lopp vissa hudområden är oförmögna att klara av upprepad exponering för sol och en sol keratos kan bildas. Så, är det inte en ny släng av sol-sol som orsakar dem, men upprepade mindre solskador på huden över tiden.

Personer med ljus hy som inte blir lätt brun är mest berörda, särskilt de med blå / gröna ögon och blond / rött hår. Eftersom deras hud har mindre skyddande pigment, dessa människor är de mest mottagliga för solbränna och andra former av solskador. Solkeratoser kan förekomma hos personer med mörkare hud, men de är nästan obefintliga i svart-flådda människor.

Eftersom det vanligtvis tar år av solexponering för att utveckla en sol keratos, äldre människor tenderar att bli mest berörda. Solkeratoser är vanligare hos personer över 50 år. Men, kan de visas på en mycket tidigare ålder hos personer som arbetar utomhus (t.ex. byggnadsarbetare, jordbrukare etc.), eller som gör en hel del sol eller solstolar använder ofta. I Storbritannien, ungefär 1 på 3 män och 1 i 5 kvinnor över 70 års ålder har (eller har haft) aktinisk keratos. De är vanligare hos män, främst eftersom män är mer benägna att ha utomhus yrken.

Solkeratoser är vanligare hos människor som har ett försvagat immunsystem, t.ex. personer som har haft organtransplantationer (eftersom de tar långsiktigt anti-avvisande medicinering), människor som har haft kemoterapi för behandling av cancer och människor med hiv-infektion. Men även i sådana människor, förekommer de inte utan exponering av huden för solen.

Vad ser en sol keratos ut? Vem får solkeratoser?
Vad ser en sol keratos ut? Vem får solkeratoser?

Tre saker kan hända med en sol keratos. Detta är viktigt när man överväger behandling:

 • Solens keratos kan avta. Detta innebär att det rensar bort på egen hand, utan behandling.
 • En sol keratos kan kvarstå. Så, det är fortfarande, inte ändras men inte försvinna heller.
 • Det kan utvecklas till en hudcancer (se nedan).

I själva, solkeratoser är inte cancer och gör ingen skada. Men, de kan vara ibland ful. Upp till cirka en fjärdedel av solkeratoser rensar bort av sig själva utan någon behandling under loppet av ett år.

Men hos personer som har mellan sju och åtta solkeratoser på huden, det handlar om en 1 i 10 chans att man kommer att förvandlas till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer (SCC) under en 10-årsperiod. Detta är inte den allvarligaste formen av hudcancer (malignt melanom). Det är ett ganska långsamt växande cancer och kan oftast lätt botas om de behandlas tidigt nog. Detta innebär att keratos kan ses som en potentiellt premaligna tillstånd i huden (en föregångare till cancer).

(Se separat broschyr som heter "Cancer i huden - en översikt" och "hudcancer - Icke-melanom". För mer information)

Vissa solkeratoser omvandlas till cancerceller eftersom UV-strålning från solens strålar, orsakar förändringar (mutationer) i generna på DNA av hudceller. Detta orsakar hudceller att dela sig och växa onormalt, istället för att bara reparera skadorna. De onormala celler tenderar att föröka sig i en okontrollerbar sätt - detta orsakar en tumör (klump).

Din läkare kan ha möjlighet att diagnostisera en sol keratos med dess typiska utseende ensam. Ibland är det svårt, och om tvivel råder, får du remitteras till en hudläkare (hud läkare). En hudläkare kommer att undersöka huden närmare, kanske med en dermatoskopet. Detta är ett förstoringsglas med ett ljus som hjälper till att skilja mellan godartade (ofarliga) hudskador och elakartade (cancer) sådana. Ibland är det nödvändigt att ta en biopsi av huden lesion. Detta innebär att ett litet urval av hud tas och undersöks under mikroskop i ett laboratorium. En biopsi innebär att cellerna i huden kan ses och en korrekt diagnos kan bekräftas.

Ingen behandling kan vara ett alternativ

Utan behandling upp till en fjärdedel av solkeratoser försvinner inom ett år. Om du bara utveckla en, kan din läkare rekommendera att du lämnar den ensam (förutsatt att den inte orsakar några symtom). Det kan gå bort, men se en läkare om du märker någon förändring av utseendet eller om det blir öm. Du kan få råd att tillämpa en mjukgörande (fuktgivande) kräm för att mjuka upp huden runt keratos. Du kan också rådas att använda solkräm med hög solskyddsfaktor (SPF). Hög faktor solskydd återfuktar också, men allt de kommer att förhindra ytterligare solskador på huden (och förhoppningsvis förhindra utvecklingen av ytterligare solkeratoser).

Om behandling rekommenderas, det finns flera alternativ. Metoden att din läkare råder beror på faktorer som antalet solkeratoser som du har, var de är och hur stora eller tjocka de är, din hälsa och dina preferenser.

Frysa en sol keratos med flytande kväve

Detta är en vanlig behandling hos personer som har ett litet antal solkeratoser. Det kallas också kryoterapi eller cryosurgery. Flytande kväve är så kallt att det förstör vävnaden. En sol keratos kan lätt besprutas med flytande kväve. Det förstörs och sedan faller av några dagar senare. En liten skorv är kvar och successivt ersättas av färsk frisk hud. Flytande kväve orsakar ofta den omgivande huden blister för ett par dagar. Ibland denna form av behandling kan lämna en vit fläck på huden efter behandlingen.

En kräm eller gel

Utvärtes behandlingar (vilket innebär att du tillämpa dem på huden) är användbara om du har en massa små solkeratoser där du annars skulle behöva upprepad frysning för att bli av dem alla. Krämer, geler (vattenbaserad) och salvor (fetare) finns tillgängliga.

 • En typ av gel innehåller en anti-inflammatorisk medicin som heter diklofenak (varumärke Solaraze ®). Skickas minst tre månaders behandling behövs. Biverkningar kan inkludera klåda och utslag.
 • En annan kräm som ibland används innehåller ett läkemedel som kallas fluorouracil (varumärke Efudix ®). Detta dödar de abnorma cellerna och färsk normal hud växer tillbaka. Denna kräm appliceras vanligen i 3-4 veckor, men det kan orsaka betydande (men tillfälliga) inflammation, ömhet och blåsor på omgivande hud. Fluorouracil kräm används ofta om någon har ett stort antal solkeratoser.
 • Imiquimod kräm (varumärke Aldara ®) är ett alternativ. Det brukar användas tre gånger per vecka under en månads början. Efter en fyra veckors uppehåll, är svaret på den behandlade huden omprövas. Ibland är det nödvändigt att upprepa ytterligare fyra-veckors kurs. Imiquimod kan också orsaka inflammation, irritation eller rodnad i huden där den appliceras.
 • Salicylsyra salva är en annan kräm som ibland används. Det kan användas ensamt eller som förbehandling före fluorouracil.

Fotodynamisk terapi

Vad händer med solkeratoser? Är solkeratoser farligt?
Vad händer med solkeratoser? Är solkeratoser farligt?

Fotodynamisk terapi är ett alternativ till aktuella behandlingar. Det används i kombination med en kräm som kallas metyl-5-aminolevulinat (Metvix ®). Denna kräm är ljuskänslig (ljuskänsligt). En särskild ljus fokuseras sedan på området som ska behandlas. Kombinationen av grädden och ljuset hjälper till att döda de abnorma cellerna. Denna form av behandling kan vara användbart om det finns ett stort antal solkeratoser, eller om keratos är runt ögonen eller där helande av huden kan det vara svårare (såsom den nedre delen av benet). Den kan också användas om andra behandlingar inte har varit framgångsrika.

Andra behandlingar

En sol keratos kan skäras eller skrapas bort. Detta görs oftast efter bedövande huden med lokalbedövning. Andra behandlingar som ibland används kan innefatta laserkirurgi, kemisk peeling och dermabrasion (där hudytan avlägsnas genom slipning.)

Om du har en eller flera solkeratoser det är en markör som du har haft en massa solexponering. Den allvarligare typen av hudcancer, malignt melanom, uppstår oftast hos personer som har haft en mycket solexponering. Så, även om en sol keratos inte utvecklas till ett melanom, om du har en sol keratos, är din risk att utveckla melanom på någon annan del av huden ökar. Så, berätta för en läkare snart om du märker några förändringar på någon del av huden, såsom nya mullvadar, små mörka fläckar utveckling, eller en ändring av en befintlig mullvad (till exempel om det blir större, har en oregelbunden kontur, eller blöder eller skorpbildning).

Om du tillbringar mycket tid i solen du har en ökad risk att utveckla solkeratoser och hudcancer. Du kommer också tidigt ålder huden och rynkor orsak.

För att minska risken för att utveckla hudcancer, solkeratoser och andra villkor som är förknippade med solskadad hud, bör vi alla:

 • Håll dig borta från starkt solljus. I synnerhet, undvika solen från 11:00 till 15:00.
 • När du är ute i solen:
  • Seek naturlig skugga i form av träd eller annat skydd.
  • Bär kläder som solskydd, inklusive T-shirts, långärmade tröjor och hattar.
  • Använd ett brett spektrum solskyddsmedel med SPF 30 eller högre för att skydda mot UVB och UVA.
  • Applicera solskydd regelbundet, särskilt om du simmar, svettas mycket eller efter handdukstorkning dig torr.
  • Använd rikligt med solkräm. Åtminstone är sex fulla teskedar behövs för att täcka kroppen av en genomsnittlig vuxen.

Det hjälper till att undersöka huden regelbundet. Se din GP om eventuella hudutslag, utväxter, klumpar eller knölar som inte läker inom sex veckor.

British Association of dermatologer

Ha en bra solkräm faktablad, som innehåller svar på vanliga frågor om solning, och förklarar innebörden av etiketter som SPF, UVA och UVB stjärnsystem. Det finns också information om broschyrer om hudcancer och aktinisk keratos. Webb: www.bad.org.uk//site/734/default.aspx

Aktuella artiklar