Seborroisk vårtor

Seborroisk vårtor är godartade (noncancerous) vårtliknande utväxter som uppträder på huden. De brukar inte behöver någon behandling.

Relaterade artiklar

Seborroisk vårtor är också känd som seborroisk keratoser. I de tidigare kallades också senila vårtor. De ser oftast ut som feta eller knaprig fläckar som tycks ha fastnat på huden. Färgen varierar men oftast de är mörkt bruna eller svarta.

De är oftast runda men de kan också vara ovalt. Vissa seborroisk vårtor har en oregelbunden form. Deras storlek kan variera från omkring en centimeter till flera centimeter i diameter.

Seborroisk vårtor tenderar först att synas runt om åldern av 40. De kan ibland köra i familjer. Den verkliga orsaken till seborroisk vårtor är okänd. Det kan vara vanligt att utveckla flera seborroisk vårtor när du blir äldre. Också, eftersom tiden går, tenderar varje vårta att växa något och blir mörkare. De kan uppstå var som helst på kroppen, annat än på handflatorna eller fotsulorna.

Bilder av seborroisk vårtor kan hittas här: www.dermis.net:80/dermisroot/en/21934/diagnose.htm

Seborroisk vårtor. Flytande kväve behandling.
Seborroisk vårtor. Flytande kväve behandling.

Nej. Seborroisk vårtor är alltid godartade. Det betyder att de inte sprids, de är inte cancer eller kan inte utvecklas till en cancer och inte få några allvarliga problem. Det största problemet är att de ibland kan se fula, särskilt om de utvecklas på ditt ansikte.

OBS: Även om de kallas vårtor, är de inte orsakas av vårta virus. De är inte smittsam.

Om de inte orsakar några problem då är det bäst att de lämnas ensamma. Utan behandling, fortsätter de oftast att växa och kan bli mörkare och mer knaprig. Däremot ökar de i storlek mycket långsamt.

Om så erfordras, men de kan tas bort helt enkelt. Seborroiskt keratoser oftast bort eftersom de kliar, stör de med kläder eller smycken eller de är fula.

Två vanliga metoder att ta bort dem är:

  • Genom att använda en kyrett. Detta innebär frysning "den omkringliggande huden med lokalbedövning. De seborroisk vårtor sedan skrapas av med en skarp kirurgiskt instrument som kallas kyrett.
  • Flytande kväve behandling. Flytande kväve är mycket kallt och allt den berör dödas av kyla. Små mängder flytande kväve kan sprutas på små seborroisk vårtor. De dödas och släppa av några dagar senare. Normal hud ersätter området kvar. Flytande kväve är inte lämplig för större vårtor.

Ibland lasrar kan användas för att avlägsna seborroisk vårtor. När en seborroisk vårtor har tagits bort, kommer det inte tillbaka.

Aktuella artiklar