Scharlakansfeber

Scharlakansfeber orsakar halsont, hög temperatur och ett utslag. Det uppträder vanligen hos barn. Det har blivit mycket mindre vanligt och mindre allvarligt än det en gång var. Full återhämtning är vanligt. Behandlingen är med en på en antibiotikakur. Det är viktigt att avsluta hela kursen av antibiotika, även om symtomen snart gå, eftersom detta bidrar till att förhindra möjliga komplikationer.

Scharlakansfeber beror på en hals infektion som orsakas av en bakterie (grodden) kallas streptokocker. Det finns olika stammar (typer) av streptokocker. De orsakar olika infektioner och en stam som kallas grupp A-streptokocker orsakar scharlakansfeber.

Den scharlakansfeber utslag uppstår när streptokockbakterier frigöra toxiner (gifter) som gör att huden går rött. Gifterna komma in i blodet från den infekterade halsen. Scharlakansfeber är vanligast hos barn i åldern 3-15 år, den vanligaste åldern är 4 år. Det oftare sker i slutet av vintern eller tidigt på våren.

 • Halsont och feber (hög temperatur) är de typiska första symptomen.
 • En klarröd (Scarlet) utslag sedan snart utvecklas. Utslagen börjar som små röda fläckar, oftast på halsen och övre delen av bröstkorgen. Det kan kännas som fint sandpapper när du rör den. Den sprider sig snart till många andra delar av kroppen. Ansiktet kan bli ganska spolas. Utslagen Blanches (blir vit) om du trycker på den. De områden av huden runt ögon, läppar och näsa är oftast förskonade från detta utslag.
 • Tungan kan bli blek men belagd med röda prickar (jordgubb tungan). Efter några dagar hela tungan kan se rött.
 • Andra vanliga symtom är: huvudvärk, kräkningar, att utanför mat och allmän sjukdomskänsla.
Scharlakansfeber. Du kan ge paracetamol eller ibuprofen.
Scharlakansfeber. Du kan ge paracetamol eller ibuprofen.

Den halsont och feber pågå ett par dagar, och då brukar underlätta. Utslagen varar cirka sex dagar, och då oftast försvinner. Som utslag bleknar, en del av huden kan flagna, främst på händer och fötter (lite som efter att ha blivit solbränd). Utslagen kan återkomma under de följande tre veckorna men.

Men inte alla människor med streptokockinfektioner utvecklar hudutslag, som vissa människor inte är känsliga för giftet. En mild form av scharlakansfeber kan förekomma, detta kallas ofta scarletina.

Detta tillstånd diagnostiseras vanligen genom symtomen, särskilt om du har den typiska utslag.

Ibland kommer läkaren att ta en tuss från halsen som ska testas för streptokocker. Ett blodprov är också ibland gjort som kan bekräfta att du har denna infektion.

Behandlingen är att påskynda återhämtningen och förhindra eventuella komplikationer.

Antibiotika

En 10-dagars penicillin brukar rekommenderas. Andra antibiotika rekommenderas om du är allergisk mot penicillin. Symptomen förbättras vanligen inom några dagar, men det är viktigt att avsluta kursen av antibiotika. Detta gör att alla bakterierna dödas och minskar risken för komplikationer.

Gör ditt barn bekvämt

En feber kan göra ett barn känner sig obekväm och irriterad. Följande är saker som du kan göra som kan öka temperaturen ner och gör ditt barn känner sig mer bekväm:

 • Du kan ge paracetamol eller ibuprofen. Båda dessa läkemedel kan sänka en temperatur. Du kan köpa dessa läkemedel i flytande form för barn. De finns i olika varumärken. Ett alternativ är att ge lösligt paracetamol i en drink. Dosen för varje ålder ges med läkemedlet paket Anmärkning:. Dessa läkemedel inte behandla orsaken till febern. De hjälper endast till att lindra obehag. Du behöver inte använda dessa läkemedel om barnet är bekväm och inte bekymrad av febern.

  Obs: ge inte både paracetamol och ibuprofen samtidigt. Men vid vissa tillfällen, om feber är svårt att kontrollera då, för varje gång ett läkemedel dos ges, kan en läkare eller sjuksköterska råda omväxlande ett av dessa läkemedel med andra. Det är bäst bara för att göra detta alternerande dos regim efter bedömning av en läkare eller sjuksköterska.

  OBS: använd inte ibuprofen för:
  • Barn känd för att reagera (ha överkänslighet) mot ibuprofen eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
  • Barn i vilka astmaattacker har utlösts av ett NSAID.
  • Barn med vattkoppor. Detta beror på att en del forskning har visat att ibuprofen eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan öka risken för att utveckla allvarliga komplikationer hudinfektion hos barn med vattkoppor.
 • Ta kläderna barnet om rummet är normal rumstemperatur. Det är fel att slå in en febrig barn. Syftet är att förhindra överhettning eller frossa.
 • Ge massor att dricka. Detta hjälper till att förhindra uttorkning. Du kanske upptäcker att ett barn är mer villiga att ha en god drink om de inte är så irriterad. Så, om de inte är intresserade av att dricka, kan det hjälpa att ge några paracetamol eller ibuprofen först. Därefter, prova dem med drinkar en halvtimme eller så senare när deras temperatur är sannolikt att ha kommit ner. Om amning sedan hålla amning, eftersom bröstmjölk är den bästa vätskan. Du kan dock erbjuda feeds oftare för att öka mängden av vätska.

Gör inte kallt-svamp ett barn som har feber. Detta används för att vara populär, men det är nu inte rekommenderas. Detta beror på att blodkärlen under huden blir smalare (sammandra) om vattnet är för kallt. Detta minskar värmeförlusten, och kan fånga värme i djupare delar av kroppen. Barnet kan då bli värre. Många barn tycker också kall-sponging obehagligt.

Vissa människor använder en fläkt för att kyla ett barn. Igen, kan detta inte vara en bra idé om det fläktade luften är för kallt. Dock kan en svag luftström i ett rum som är rumstemperaturen vara till hjälp. Kanske bara öppna fönstret, eller använd en fläkt på andra sidan av rummet för att hålla luften cirkulerar.

Behandling med antibiotika minskar risken för komplikationer. Komplikationer nu mycket sällan inträffar. Men om de inträffar, kan de vara allvarliga.

Komplikationer på grund av spridningen av infektionen kan inträffa tidigt under infektionen och kan inkludera följande:

 • Öroninfektion (otitis media)
 • Halsinfektion och abscess
 • Sinus infektion
 • Lunginflammation
 • Meningit och hjärna abscess

Senare komplikationer kan inträffa sällan några veckor efter det att infektionen har läkt ut. Dessa uppträder som ett resultat av immunreaktioner i vävnaderna. Dessa kan omfatta:

 • Reumatisk feber (som kan skada hjärtat)
 • Njurskada (glomerulonefrit)

Det finns inga belägg för att fånga scharlakansfeber under graviditeten kommer att sätta ditt barn i riskzonen.

I det förflutna, scharlakansfeber brukade vara ett mycket allvarligt tillstånd. Lyckligtvis idag för de flesta fall är scharlakansfeber en mild, självbegränsande sjukdom. De flesta barn kommer att återhämta sig helt inom en vecka eller så, även utan behandling. (Men det är bäst att ha behandling - se ovan.)

Dödsfall från scharlakansfeber är nu ytterst sällsynta.

Ja. Hosta, nysningar och andas ut bakterier kan ge det vidare till andra. Scharlakansfeber kan även föras vidare genom att dela handdukar, bad, kläder eller sängkläder med en person som har smittats.

Det tar 2-4 dagar att utveckla symptom efter att ha smittats. Du bör hålla barn med scharlakansfeber utanför skolan, och bort från andra, i 24 timmar efter påbörjad antibiotika.

När en person har haft scharlakansfeber, de är mycket osannolikt att få det igen.

Aktuella artiklar