Scaphoid fraktur

Din båtbenet är en av dina karpalben i handen runt området på handleden. Det är den vanligaste framknä benet till brott (paus). En scaphoid fraktur orsakas oftast av en nedgång på en utsträckt hand. Symtomen kan innefatta smärta och svullnad runt handleden. Diagnos av en scaphoid fraktur kan ibland vara svårt eftersom inte alla dyker upp på röntgen. Behandlingen är oftast med en gjuten bärs på armen upp till armbågen för 8 till 12 veckor. Ibland operation rekommenderas. Korrekt diagnos och snabb behandling av en scaphoid fraktur kan bidra till att minska komplikationer.

Det finns två ben i underarmen (den del av armen mellan armbågen och handleden). Dessa kallas din radius och din ulna.

Din radie är på tummen sidan av handleden och din ulna på lillfingret sidan.

I din hand har du åtta små ben som kallas din handlovsbenen. De är ordnade i två rader en ovanpå den andra.

Den proximala raden är den rad som är närmast kroppen. I den proximala raden är din scaphoid, lunate, triquetrum och pisiform ben. Den bortre raden är raden nedanför detta. I den bortre raden är din hamate, CAPITA, trapets och trapetsförvrängningar ben.

Din båtbenet är en av de största av dina karpalben och är på tummen sidan av handleden. Det ser lite ut som en cashew-nötter och är ungefär samma storlek. Det förenar de båda raderna av handlovsbenen tillsammans och faktiskt hjälper till att stabilisera dem. Din båtbenet och din lunate ben artikulera (anslut) med radie på din handled.

En scaphoid fraktur är när du bryter båtbenet. Det händer oftast efter en nedgång på din utsträckta hand. Det är, när din handflata är platt och utsträckt och handleden böjs bakåt när du faller till marken. Instinktivt kommer du brukar sätta händerna i denna position för skydd om du faller framåt.

Ibland ett direkt slag mot handflatan kan orsaka en scaphoid fraktur. Ibland kan upprepas "stress" på båtbenet leder till en fraktur. Detta kan inträffa, till exempel, i gymnaster och putters skott.

Vanligtvis kommer du bara fraktur din båtbenet men ibland andra ben runt handleden kan brytas samtidigt.

Scaphoid frakturer kan vara icke-förskjutna (fragmenten av det brutna benet har inte flyttats ur position) eller förskjutna (det finns en viss rörelse av benfragmenten).

Båtbensimplantat fraktur. Vissa anatomi runt handleden.
Båtbensimplantat fraktur. Vissa anatomi runt handleden.

Den båtbenet är den vanligaste fractured framknä benet. Detta är på grund av sin storlek och position i de två raderna handlovsbenen i handen.

Vanligtvis kommer de flesta människor med en scaphoid fraktur minns en viss skada eller falla. Det kommer att finnas smärta runt handleden område efter skadan. Du kan också ha lite blåmärken eller svullnad runt handleden på den drabbade sidan.

I vissa människor, kan symtomen vara lindrigare. Ganska vanligt, människor med en scaphoid fraktur antar bara att de har stukat sin handled och att de inte söka läkarvård under en tid efteråt. Brottet kan endast diagnostiseras när de ser en läkare några veckor senare på grund av smärta som inte är lösa eller nedsatt rörelse runt sin handled.

En läkare kommer vanligtvis misstänker en scaphoid fraktur genom mekanismen för den skada som du har lidit - till exempel, en nedgång på en utsträckt hand. Dessutom, när de granskar din handled och hand, det finns en viss punkt där du sannolikt kommer att vara öm om du har en scaphoid fraktur. Detta är känt som den anatomiska snusdosa. Det är en fördjupning i huden på baksidan av din hand nära basen av tummen. Förflyttning av handleden i vissa riktningar kan också vara smärtsamt om du har brustit din scaphoid.

Det kan ibland vara ganska svårt att diagnostisera en scaphoid fraktur. Det är dock viktigt att känna igen och behandla en scaphoid fraktur så snart som möjligt eftersom komplikationen av nonunion (se nedan) är mer sannolikt om behandling försenas.

Standard röntgen får inte plocka upp alla scaphoid frakturer. Detta beror på att båtbenet kan "gömma" bakom de andra handlovsbenen på en X-ray. Särskilda scaphoid vy röntgenbilder tas med handen och handleden i en viss position kan hjälpa till att visa upp en scaphoid fraktur. Dock får mellan 1 och 2 i 10 scaphoid frakturer inte ses på röntgen.

I vissa fall kommer en scaphoid fraktur inte visa upp på en X-ray förrän cirka 10 till 14 dagar efter den initiala skadan. Vid denna tid, kommer läkningsprocessen har börjat i benet, vilket kommer att hjälpa frakturen att visa upp. Så om en scaphoid fraktur misstänks men inte bekräftat på en första röntgen, kommer du vanligtvis att behandlas som om du har en scaphoid fraktur (se nedan) och en upprepning röntgen kan föreslås efter 10 till 14 dagar.

Ibland, vid denna tid, är det fortfarande inte klart om du har haft en scaphoid fraktur. Om detta är fallet, kan en CT eller MRI föreslås att leta efter frakturen. En radionuklid skelettscintigrafi ibland används som ett alternativ, men det används mindre ofta nuförtiden som MRI och CT skanningar är mer allmänt tillgänglig.

Det finns för närvarande en debatt om huruvida det finns fördelar med att göra ytterligare undersökningar, såsom en CT eller MRT tidigare om en scaphoid fraktur misstänks, men har inte visat upp den första röntgen. Tidigare undersökningar kan också inte alltid vara tillgängliga på NHS. Du kommer vanligtvis att följas upp av en ortoped i polikliniken om en scaphoid fraktur diagnostiseras eller misstänks. De kommer att kunna ge råd om och när ytterligare undersökningar behövs.

Om en icke-förskjutna scaphoid fraktur bekräftas på röntgen eller misstänks, är det oftast behandlas genom att sätta armen i en cast (vanligen kallad gips men faktiskt gjord av glasfiber eller annat liknande syntetiskt material) upp till armbåge. Skådespelarna är vanligtvis bärs under 8 till 12 veckor tills båtbenet läker. I vissa fall kan det behövas för längre.

Om en scaphoid fraktur förskjuts, kan operation rekommenderas. En liten skruv eller en speciell stiftet införes i det båtbenet att hålla benfragment samman i rätt läge. Detta kan ofta göras via ett litet snitt i huden.

Ibland kirurgi kan vara ett alternativ för vissa grupper av människor även om en scaphoid fraktur är inte förskjutna. Tanken är att den undviker du att behöva bära gips under en lång tidsperiod. I vissa fall kan det eliminera behovet av bär en gipsförband helt och hållet. Vissa hävdar också att det tillåter normal rörelse av handleden för att återvända snabbare än om du bara hade behandlats med ett gipsförband. Detta innebär att du kan återgå till dina vanliga aktiviteter snabbare. Till exempel, om du är en idrottsman, musiker, eller om det finns en annan anledning till varför du har betydande tryck för att återgå till hög aktivitet snabbt, kan denna behandling alternativet vara ett övervägande. Men betyder det att gå igenom ett kirurgiskt ingrepp som gör bär vissa små risker.

Vad är en scaphoid fraktur och vad är den vanliga orsaken? Hur vanligt är en scaphoid fraktur?
Vad är en scaphoid fraktur och vad är den vanliga orsaken? Hur vanligt är en scaphoid fraktur?

En scaphoid fraktur brukar läka bra om den erkänns och behandlas tidigt. Men ibland kan komplikationer uppstå efter en scaphoid fraktur. Dessa kan inkludera följande.

Försenad union eller nonunion

Fördröjd unionen är när båtbenet inte har läkt helt efter fyra månaders behandlas i gips. Nonunion är när det scaphoid frakturen inte har läkt alls. I nonunion är de beniga fragment fortfarande helt åtskilda. Försenad och nonunion kan vara mer sannolikt om behandlingen av en scaphoid fraktur är försenad av någon anledning. Så detta är den främsta anledningen till varför en scaphoid fraktur måste erkännas och behandlas omedelbart. Emellertid kan den exakta positionen för fraktur i båtbenet, oavsett om frakturen förskjuts av inte, och huruvida det är avaskulär nekros (se nedan) påverkar också läkningen av en scaphoid fraktur.

Om försenad eller nonunion inträffar, kan olika behandlingar föreslås, bland annat bär en gjuten för en längre period eller kirurgi för att hjälpa gå med benfragment tillsammans. Kirurgi kan innebära ett bentransplantat för att hjälpa till med frakturläkning. Det är när benvävnaden är tagen från ett annat område av ben hos handleden och sattes in i frakturstället.

Malunion

Det är där fragmenten av båtbenet läker i fel ställning - till exempel i en liten vinkel. Om detta inträffar, kan det påverka flödet av din handled och leder till smärta och problem gripande och hålla föremål. Malunion kan ses på röntgen eller skannar av din båtbenet. Kirurgi är oftast krävs för att rätta till denna komplikation. Den båtbenet åter bruten, korrekt riktade och ett bentransplantat används för att korrigera deformitet och främja läkning.

Avaskulär nekros

Oftast sker en fraktur i den smalaste delen av båtbenet (den så kallade midjan). Det är där blodtillförseln till båtbenet in. Så, finns det en risk att om man har en fraktur i detta område, kan det ibland avbryta blodtillförseln till en del av din båtbenet och lämnar en del av benet utan en blodtillförsel. Detta innebär att båtbenet inte kommer att kunna läka ordentligt och en del av båtbenet 'dör', kollapser och bryter upp. ('Avaskulär "menas att ha någon blodtillförsel och" nekros "betyder död.) Om det inträffar, kan avascular nekros ses på en röntgenbild av båtbenet några månader efter den första skadan. Däremot förekommer avaskulär nekros inte med alla frakturer runt midjan på båtbenet.

Artrit

Detta kan utvecklas en tid efter en scaphoid fraktur hos vissa personer. Det är mer troligt om det har förekommit komplikationer av nonunion, malunion eller avaskulär nekros.

Aktuella artiklar