Roseola

Roseola (som ibland kallas roseola infantum) är en virusinfektion. Det är ganska vanligt och drabbar främst barn i åldrarna sex månader och två år. Det är oftast en mild infektion som orsakar inga långsiktiga problem. Full återhämtning är vanligt.

Roseola är också känd som roseola infantum, exanthematous feber och tre dagars utslag. Sjukdomen är vanligare hos barn i åldrarna tre månader till fyra år, och vanligast i åldersgruppen sex månader till ett år. Den orsakas av ett virus som kallas humant herpesvirus 6 (HHV-6). Det är ett mycket smittsamt virus.

Inkubationstiden (tiden från smitta till symtom uppträder) är mellan 10 och 15 dagar. Barnet är förmodligen smittsam under hela perioden av sjukdomen och kan vara redan innan den höga temperaturen börjar.

 • En feber (hög temperatur) utvecklar plötsligt. Barnet kan spolas, irriterad och sjuk med feber. Temperaturen kan vara så hög som 40 ° C. Febern varar normalt 3-4 dagar och sedan sjunker snabbt tillbaka till det normala.
 • Ett utslag uppträder oftast när febern avtar, när barnet blir bättre. Små rosa fläckar. De börjar oftast på kroppen och sedan spred sig till armar och ben. Utslagen brukar inte utvecklas i ansiktet. Utslagen varar vanligtvis omkring 12 till 14 timmar.
 • En halsont kan utvecklas och barnet kan gå av sin mat.
 • Vissa körtlar i halsen kan svullna.

Roseola diagnostiseras ofta när barnet blir bättre. Först den höga febern kan orsaka bekymmer för föräldrar och läkare, om det inte är klart vad som orsakar det. Andra mer allvarliga sjukdomar kan behöva uteslutas. Den plötsliga feber och utseendet på den typiska utslag är lugnande. Det indikerar att febern har orsakats av roseola virus och inget mer allvarligt.

Det finns ingen behandling som dödar viruset. Behandlingen syftar till att hålla barnet så bekväm som möjligt tills sjukdomen går.

Gör ditt barn bekvämt

En feber kan göra ett barn känner sig obekväm och irriterad. Följande är saker som du kan göra som kan öka temperaturen ner och gör ditt barn känner sig mer bekväm:

 • Du kan ge paracetamol eller ibuprofen. Båda dessa läkemedel kan sänka en temperatur. Du kan köpa dessa läkemedel i flytande form för barn. De finns i olika varumärken. Ett alternativ är att ge lösligt paracetamol i en drink. Dosen för varje ålder ges med läkemedlet paket Anmärkning:. Dessa läkemedel inte behandla orsaken till febern. De hjälper endast till att lindra obehag. Du behöver inte använda dessa läkemedel om barnet är bekväm och inte bekymrad av febern.

  Obs: ge inte både paracetamol och ibuprofen samtidigt. Men vid vissa tillfällen, om feber är svårt att kontrollera då, för varje gång ett läkemedel dos ges, kan en läkare eller sjuksköterska råda omväxlande ett av dessa läkemedel med andra. Det är bäst bara för att göra detta alternerande dos regim efter bedömning av en läkare eller sjuksköterska.

  OBS: använd inte ibuprofen för:
  • Barn känd för att reagera (ha överkänslighet) mot ibuprofen eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
  • Barn i vilka astmaattacker har utlösts av ett NSAID.
  • Barn med vattkoppor. Detta beror på att en del forskning har visat att ibuprofen eller andra NSAID kan öka risken för att utveckla allvarliga komplikationer hudinfektion hos barn med vattkoppor.
 • Ta kläderna barnet om rummet är normal rumstemperatur. Det är fel att slå in en febrig barn. Syftet är att förhindra överhettning eller frossa.
 • Ge massor att dricka. Detta hjälper till att förhindra uttorkning. Du kanske upptäcker att ett barn är mer villiga att ha en god drink om de inte är så irriterad. Så, om de inte är intresserade av att dricka, kan det hjälpa att ge några paracetamol eller ibuprofen först. Därefter, prova dem med drinkar en halvtimme eller så senare när deras temperatur är sannolikt att ha kommit ner. Om amning sedan hålla amning, eftersom bröstmjölk är den bästa vätskan. Du kan dock erbjuda feeds oftare för att öka mängden av vätska.

Gör inte kallt-svamp ett barn som har feber. Detta används för att vara populär, men det är nu inte rekommenderas. Detta beror på att blodkärlen under huden blir smalare (sammandra) om vattnet är för kallt. Detta minskar värmeförlusten, och kan fånga värme i djupare delar av kroppen. Barnet kan då bli värre. Många barn tycker också kall-sponging obehagligt.

Vissa människor använder en fläkt för att kyla ett barn. Igen, kan detta inte vara en bra idé om det fläktade luften är för kallt. Dock kan en svag luftström i ett rum som är rumstemperaturen vara till hjälp. Kanske bara öppna fönstret, eller använd en fläkt på andra sidan av rummet för att hålla luften cirkulerar.

Håll utkik efter tecken på uttorkning

Roseola. Du kan ge paracetamol eller ibuprofen.
Roseola. Du kan ge paracetamol eller ibuprofen.

En feber som orsakats av någon sjukdom kan bidra till uttorkning (lågt kroppsvätska). Febern i sig kan orsaka mer svettning, och några barn som blir irriterad med feber dricker inte så mycket som de kan behöva. I synnerhet, kan uttorkning utvecklas snabbare i ett barn som är kräkningar eller har en massa diarré. Uppmuntra ditt barn att ha gott att dricka om de har feber. Tecken på uttorkning är: torr mun, inga tårar, insjunkna ögon, dåsighet, och i allmänhet blir mer sjuk. Söka medicinsk hjälp om du misstänker att ditt barn blir uttorkad.

Ibland hög feber kan orsaka feberkramper (fit). Detta kan vara alarmerande, men är oftast inte allvarliga. Andra rapporterade komplikationer är mycket sällsynta. Full återhämtning som normalt förväntas.

När en person har fått detta tillstånd, då de kommer att vara immuna från att ha det igen.

Aktuella artiklar