Reaktiv artrit / Reiters syndrom

Reaktiv artrit innebär att du utvecklar inflammation i lederna efter att du har haft en infektion i någon annan del av kroppen. Andra symtom utvecklas vanligen utöver artrit. Symtom vanligtvis senaste 3-6 månaderna. I vissa fall artrit kvarstår långsiktigt. Anti-inflammatoriska läkemedel lindra brukar smärtan. Andra behandlingar är ibland behövs.

Artrit betyder inflammation i en eller flera leder. Reaktiv artrit orsakas när ett gemensamt reagerar på en infektion någon annanstans i kroppen. Den infektion som utlöser reaktiv artrit är faktiskt inte i det gemensamma, men är oftast i tarmen eller urinröret.

Reaktiv artrit / Reiters syndrom. Infektion av urinröret.
Reaktiv artrit / Reiters syndrom. Infektion av urinröret.

Ett gemensamt är där två ben möts. Leder möjliggör rörelse och flexibilitet av olika delar av kroppen. Förflyttningen av benen orsakas av muskler som drar på senor som är knutna till ben.

Brosk täcker änden av ben. Mellan brosk av två ben som bildar en led, finns det en liten mängd av tjock vätska som kallas synovialvätska. Denna vätska smörjer leden, vilket möjliggör smidig rörelse mellan benen.

Ledvätskan görs av synovium. Detta är den vävnad som omger leden. Den yttre delen av synovium kallas kapsel. Det är tufft, ger gemensamma stabilitet, och stoppar benen från att röra sig ur led. Kringliggande ligament och muskler hjälper också till att ge stöd och stabilitet till lederna.

Det är inte klart varför reaktiva symptom utvecklas inom områden av kroppen som inte är infekterade. När du har en infektion immunförsvaret producerar antikroppar och andra kemikalier för att bli av med den infekterande bakterie (bakterie, virus, etc). Striden mellan immunsystemet och infekterande bakterier kan skapa andra kemikalier och skräp såsom fragment av döda bakterier.

En teori är att en del av detta skräp kan komma in i blodomloppet. Det kan då fastna i vissa områden i kroppen, såsom synovium av lederna. Detta kan utlösa inflammation i leden.

Infektioner som kan utlösa reaktiv artrit inkluderar:

 • Infektion av urinröret. Detta kallas också uretrit. Det är den vanligaste utlösande. Ungefär 1 av 100 personer som har en infektion i urinröret också utveckla reaktiv artrit. Urinröret är röret som passerar ut urin från blåsan. Vissa sexuellt överförbara infektioner kan orsaka uretrit. Infektion med en sexuellt överförbar bakterie som heter Chlamydia är den vanligaste. Symtom på infektionen inkluderar en flytning från urinröret och smärta när du passerar urinen.
 • Infektion i tarmen. Detta kallas också gastroenterit och är den andra vanligaste utlösande. Olika bakterier kan infektera tarmen och orsaka kräkningar och / eller diarré. Till exempel, Shigella, Salmonella, Campylobacter och Yersinia. Dessa infektioner orsakas ofta av matförgiftning. Ungefär 1 av 100 personer som har en gut infektion med en av dessa bakterier utvecklar även reaktiv artrit.
 • Infektion med Chlamydophila pneumoniae. Denna bakterie kan orsaka en luftvägsinfektion (orsakar en hosta eller en lunginfektion) och kan ibland vara en utlösande faktor.
 • Virusinfektioner som kan orsaka ont i halsen, hosta eller hudutslag är ibland avtryckaren. Infektionen kan vara mild och snart glömt, men det kan fortfarande utlösa en artrit.
 • Ingen utlösande infektion kan hittas i omkring 1 i 10 fall.

Ibland personer med HIV-infektion kan få reaktiv artrit. Detta kommer sannolikt att bero på att båda villkoren kan överföras sexuellt snarare än HIV-infektion fungerar som en utlösande faktor för reaktiv artrit.

Anmärkning: den utlösande infektion är inte inuti fogen själv. En infektion i en led är annorlunda och kallas septisk artrit (se separat broschyr som heter "septisk artrit" för mer information).

Reaktiv artrit är ovanligt. Det oftast drabbar män i åldern mellan 20 och 40. Detta eftersom de är mest utsatta för urinrörets infektion från könssjukdomar. Det kan dock förekomma i alla åldrar och i alla. Vi är alla i riskzonen för att få en gut infektion från matförgiftning som kan utlösa en reaktiv artrit.

Det finns en genetisk koppling också. Omkring 1 i 14 personer i Storbritannien har en gen som kallas HLA-B27. Ungefär 3 av 4 personer som har reaktiv artrit har denna gen. Så verkar denna gen för att göra dig mer benägna att utveckla reaktiv artrit om du har en utlösande infektion.

Symtomen utvecklas vanligtvis 2-4 veckor efter infektionen - ofta efter den utlösande infektionen har gått. Till exempel kan du ha fått en släng av diarré och kräkningar ett par veckor tidigare som du kan även ha glömt bort.

Gemensamma symptom

Dessa utvecklar oftast ganska snabbt, under en dag eller så. I vissa fall kan de utveckla mer gradvis.

 • En eller flera leder kan påverkas.
 • Fogarna i benen, såsom knän, fotleder och tår är de mest drabbade. Inflammation i lederna vid basen av ryggraden är också vanligt, vilket orsakar låg ryggvärk och skinkorna smärta. Däremot kan något gemensamt påverkas.
 • Stelhet kan utvecklas först innan någon smärta.
 • Fogarna nära hudytan, såsom knäet, kan bli ganska svullen.
 • Svårighetsgraden av smärta och svullnad kan variera från mild till svår.
 • Senor och ligament bredvid vissa lederna kan också bli inflammerad. Den vanligaste platsen för detta är hälsenan på baksidan av ankeln som kan bli smärtsamt. Om ligamenten i ett finger eller tå blir inflammerade samtidigt som lederna kan hela finger eller tå ser svullen. Det kan då se ut som en korv finger eller tå.

Andra symptom

Förutom gemensamma symptom, en eller flera andra symtom utvecklas i upp till hälften av fallen. Dessa utvecklas samtidigt, strax innan, eller strax efter de gemensamma symptomen.

 • Uretrit (inflammation i urinröret). Uretrit kan orsaka en urladdning som du kan se kommer från penis hos män, eller från slidan hos kvinnor. Du kan också ha ont när du urinera Anm.:
  • Den utlösande infektion kan vara en infektion i urinröret, vilket orsakar uretrit. I det här fallet, kommer det uretrit innan artrit och andra symptom.
  • Inflammation i urinröret kan också utvecklas som en reaktion på en gut-infektion som en del av syndromet av reaktiv artrit. I detta fall är inga bakterier finns i urinröret och det kan utvecklas efter, eller samtidigt som, de gemensamma symptomen.
 • Konjunktivit (inflammation i främre delen av ögat). Detta kan göra ögat ser rött. Men, är det inte mycket smärtsamt, inte påverka synen, och är inte seriöst.
 • Uveit (inflammation i en djupare del av ögat). Detta kan orsaka rodnad i ögat, smärta och dimsyn. Det är allvarligare än konjunktivit.
 • En fjällande hudutslag på händer och fötter (keratoderma blennorrhagica) förekommer i ett fåtal fall.
 • Inflammation och rodnad vid slutet av penis (circinate balanitis) förekommer ibland. Men, är det vanligtvis inte smärtsamt eller allvarliga.
 • Munsår, vilka vanligtvis är smärtfri.
 • Ändringar i dina naglar, däribland förtjockning och förfallna, är en sällsynt symptom.
 • Du kan ha feber (hög temperatur).
 • Viktminskning kan vara en funktion.
 • Trötthet kan förekomma.
 • I sällsynta fall kan hjärt-eller njurproblem utvecklas.

Inget test kan bekräfta att du har reaktiv artrit. Diagnosen baseras på de typiska symtom som följd av en infektion. Däremot kan tester inklusive blodprover och röntgen göras för att utesluta andra orsaker till artrit, såsom gikt eller reumatoid artrit.

Också:

 • Du kan bli ombedd att ge ett avföringsprov (prov av avföring) om en gut infektion misstänks som utlösare. Men, kan en utlösande gut infektion vara borta innan artrit utvecklas.
 • Du (och din sexpartner) kan hänvisas till ett urogenitala kliniken för att kolla om sexuellt överförbara infektioner om uretrit misstänks som utlösare. Du bör undvika att ha sex (inklusive oralsex) tills du och din partner har avslutat behandling och uppföljning för någon könssjukdom som har hittats.
 • Andra tester för att utlösa infektioner kan ske om någon misstänks.
 • Du kan hänvisas till en ögonspecialist om din läkare misstänker att du har uveit.

Behandla eventuella utlösande infektion

 • Om avtryckaren är en infektion i urinröret, kommer en kort kur med antibiotika vanligen rekommenderas.
 • Gut infektioner har ofta rensas på egen hand med den tid reaktiv artrit utvecklas. Men, om ett avföringsprov visar att en bakterie är fortfarande närvarande då behandling kan rekommenderas för att klara det.
Vad är reaktiv artrit? Ingen utlösande infektion.
Vad är reaktiv artrit? Ingen utlösande infektion.

Men observera: rensa utlösande infektionen brukar inte förändra jaga av artrit. När artrit utlöses, kommer det brukar köra sin kurs väl efter någon infektion har gått. Vissa studier tyder på att långvarig behandling med antibiotika kan hjälpa till att minska längden på artrit i vissa fall, särskilt om klamydia är den utlösande infektionen. Användningen av långtidsbehandling med antibiotika i reaktiv artrit utreds för närvarande.

Att behandla de gemensamma symptomen

 • Anti-inflammatoriska smärtstillande lindra smärta och stelhet. Det finns många olika märken och din läkare kommer vanligtvis förskriva en. Det finns inget bästa köp och en del människor tycker att en typ passar dem bättre än andra. Så, om man inte passar på första, kan en annan vara fina. Se separat broschyr som heter "Anti-inflammatoriska smärtstillande medel" för mer information.
 • Vissa lederna blir mycket svullen. Vätskan kan avlägsnas av en läkare med en nål och spruta som kan lindra smärtan.
 • En injektion av kortisonpreparat direkt i en led är ett alternativ om det blir dåligt inflammerad. Steroider är bra på att minska inflammationen. Ibland steroidtabletter kan tas genom munnen om symtomen är särskilt dålig.
 • Du kan behöva vila mycket svullna leder tills symtomen avta. Men så snart du kan, är det viktigt att få de drabbade lederna rörliga och öva igen.
 • Sjukgymnastik hjälper till att hålla lederna rörliga. Det hjälper också till att hålla musklerna runt drabbade lederna starka om du inte använder en gemensam väldigt mycket.
 • Om symtomen kvarstår i mer än några månader, eller om andra behandlingar inte har fungerat, då du kan få råd att ta ett sjukdomsmodifierande läkemedel. Dessa syftar till att minska de skadliga effekterna på lederna. Det finns flera - till exempel, sulfasalazin och metotrexat. Dessa läkemedel har ingen omedelbar effekt på smärta eller inflammation. De tar flera veckor för att arbeta. De kan dock bidra till att förhindra en långsiktig gemensam skada om symptomen kvarstår.

Behandla andra symptom

 • Konjunktivit går oftast utan någon behandling.
 • Uveit kan behöva steroid ögondroppar för att dämpa inflammation i ögat.
 • Balanitis behöver oftast ingen behandling, men en mild steroid kräm kan behövas i vissa fall.
 • Paracetamol kan minska feber.
 • Andra symptom är sällsynta och kan behöva specialiserad rådgivning om de utvecklar.

Vid uppkomsten av sjukdomen, är det inte möjligt att förutse hur länge det varar.

 • I vissa fall, symptomen varar bara några veckor.
 • I de flesta fall symptomen senaste 3-6 månaderna och sedan gå helt utan att lämna några långsiktiga problem. Efter artrit (svullnad och inflammation) har gått, är det ganska vanligt att ha niggly smärtor som kvarstår i flera månader därefter.
 • I omkring 1 i 3 fall av artrit varar längre än sex månader. Det kan ibland pågå i åratal. Om ledinflammation kvarstår i sex månader eller mer, är du i riskzonen för ledskador som kan orsaka långvarig smärta och funktionsnedsättning. Det är i dessa fall där sjukdomsmodifierande läkemedel kan användas.

Hos vissa människor som gör en fullständig återhämtning, symptomen återkommer månader, eller år, efter den första episoden. Detta kan vara en reaktion på en ny infektion eller symtom kan bara blossa upp utan någon uppenbar anledning. Så, om du har haft en episod av reaktiv artrit, bör du vara särskilt noga för att skydda mot sexuellt överförbara sjukdomar och matförgiftning som kan utlösa en ytterligare episod.

Reiter var en tysk läkare som var först att märka att vissa människor hade artrit, uretrit och konjunktivit samtidigt. Denna triad av symtom blev känd som Reiters syndrom. Vi vet nu att reaktiv artrit ofta, men inte alltid, har dessa tre symtom. Och i vissa fall finns det ytterligare symptom (beskrivet ovan). Men, har termen Reiter syndrom fastnat och:

 • Vissa människor använder termen Reiter syndrom i alla fall av reaktiv artrit.
 • Vissa människor använder termen Reiter syndrom först när de tre klassiska symtom på uretrit, artrit och konjunktivit förekommer.
 • Vissa människor använder termen Reiter syndrom att betyda en reaktiv artrit som följer efter en könssjukdom.

Så, är det mer allmänna uttrycket av reaktiv artrit förmodligen bäst att använda för alla dessa situationer.

Arthritis Research Storbritannien

Copeman House, St Marys Court, St Marys Gate, Chesterfield, Derbyshire, S41 7TD
Tel: 0300 790 0400 Webb: www.arthritisresearchuk.org

Aktuella artiklar