Post - hjärnskakning syndrom

Hjärnskakning är en skada på hjärnan som kan uppstå efter en mindre huvudskada. Post-hjärnskakning syndrom är en samling av symtom som vissa människor utvecklar när de har haft hjärnskakning. Det är en komplikation av hjärnskakning. Symtom på post-hjärnskakning syndrom kan inkludera huvudvärk, yrsel, och minnes-och koncentrationssvårigheter. Symtomen försvinner vanligtvis inom tre månader efter den första huvudskada. Det finns ingen behandling som kan bota efter hjärnskakning syndrom. Behandlingen syftar till att lindra symtomen. Många människor tycker att det hjälper att ha en diagnos och förklaring till sina symtom.

Hjärnskakning är en skada på hjärnan som kan uppstå efter ett slag mot huvudet (en huvudskada). Det slag mot huvudet orsakar din hjärna att röra sig något i din skalle. Detta kan tillfälligt störa den elektriska aktiviteten i några av cellerna i hjärnan så att hjärnan slutar fungera ordentligt under en kort tidsperiod. Det är denna störning som leder till symptomen av hjärnskakning. Hjärnskakning är också känd som en mindre traumatisk hjärnskada av vissa läkare.

Klassiskt, har någon med hjärnskakning en huvudvärk, verkar förvirrad, och har minnesförlust kring tiden för sin huvudskada. De kan också ha förlorat medvetandet en kort stund efter skallskada (men inte alltid). Kräkningar och vissa tillfälliga störningar av synen kan också vara symptom på hjärnskakning.

De flesta människor med hjärnskakning gör en fullständig och snabb återhämtning och inte behöver någon behandling. I de flesta fall leder hjärnskakning inte några långsiktiga problem. Det är dock viktigt att notera att alla som har haft en huvudskada, men mindre, behöver noggrann övervakning för ett par dagar efteråt. Detta beror på vad som kan visas först vara symtom på hjärnskakning kan också vara symtom på ett allvarligare problem, såsom blödning i hjärnan. En separat broschyr, "Head Injury Instruktioner", ger mer detaljer. Specifikt dessa inkluderar viktigaste symptomen att hålla utkik efter efter en mindre huvudskada och då för att se en läkare.

Relaterade artiklar

Post-hjärnskakning syndrom är en samling av symtom som vissa människor utvecklar när de har haft hjärnskakning. Det är en komplikation av hjärnskakning. Det kallas ibland post-concussive syndrom.

Symptomen av post-hjärnskakning syndrom kan innefatta:

 • Fysiska symptom:
  • Huvudvärk. Detta är det vanligaste symtomet.
  • Yrsel. Detta är den näst vanligaste symtomet. Detta kan åtföljas av vertigo (yrsel med en snurrande känsla).
  • Kväljningar (illamående).
  • Dubbel eller dimsyn.
  • Hörselnedsättning och / eller ett ringande ljud i öronen (tinnitus).
  • Minskad känsla av lukt och smak.
  • Problem tolerera ljus och buller.
 • Psykologiska symtom:
  • Att vara lätt irriterad.
  • Ångest lätt.
  • Depression.
  • Att ha störd sömn och trötthet.
  • Minskad sexlust.
  • Förändringar i din aptit.
  • Personlighetsförändringar som att visa socialt eller sexuellt olämpligt beteende.
  • Med en brist på energi och brist på intresse för saker.
  • Med plötsliga utbrott av känslor - till exempel plötslig gråt eller skratt episoder.
 • Problem med mentala processer (kallas kognitiva symtom):
  • Glömska.
  • Koncentration och problem uppmärksamhet.
  • Långsammare reaktionstider.
  • Problem bearbeta information och problem resonemang.
  • Svårigheter att lära sig nya saker.

Inte alla med post-hjärnskakning syndrom kommer att ha alla de symtom som nämns ovan. Även läkarna oense om hur länge symtomen måste ha varit närvarande för att göra en diagnos av post-hjärnskakning syndrom. Vissa läkare säger att du behöver ha kognitiva symtom och därefter minst tre av de andra symtomen i minst tre månader för att göra en diagnos. Andra läkare diagnostisera tillståndet om symtom förekommer inom den första veckan eller så efter en mindre huvudskada.

I allmänhet, för de flesta människor, symtom på post-hjärnskakning syndrom varar bara några veckor. Men för vissa människor, symtomen varar längre och kan pågå i tre till sex månader eller, i sällsynta fall, ett år eller mer.

Post-hjärnskakning syndrom. Stressa inte tillbaka in i saker.
Post-hjärnskakning syndrom. Stressa inte tillbaka in i saker.

Den exakta orsaken till varför vissa människor utvecklar post-hjärnskakning syndrom är inte klart. Det finns ett antal olika teorier. En teori är att den orsakas av små områden av blåmärken eller andra skador på nervcellerna i hjärnan orsakad av den initiala huvudskada. Vissa läkare anser att post-hjärnskakning syndrom utvecklas på grund av en psykologisk eller känslomässig reaktion på den initiala huvudskada.

Det är svårt att vara säker på hur många människor utveckla post-hjärnskakning syndrom efter en skallskada. Detta beror på att många människor med en mindre skallskada inte se en läkare.

Omkring 700.000 människor besöker akuten avdelningar varje år i England och Wales på grund av en huvudskada. Vissa studier har visat att upp till hälften av dessa människor har symtom på post-hjärnskakning syndrom en månad efter en skallskada och omkring 15 i 100 av dessa människor har fortfarande symptom ett år efter en skallskada.

Av någon anledning verkar efter hjärnskakning syndrom är vanligare hos kvinnor än hos män. Detta trots det faktum att män är mer benägna än kvinnor att ha en huvudskada.

Om du är orolig att du kan ha symtom på post-hjärnskakning syndrom, bör du gå och tala med din läkare.

Din läkare kommer vanligtvis diagnostisera efter hjärnskakning syndrom av dina typiska symtom. De kan också göra en fysisk undersökning, med särskild uppmärksamhet på ditt nervsystem att kontrollera att det inte finns några tecken på eventuella problem. En fysisk undersökning av ditt nervsystem innehåller enkla tester av muskelstyrka i armar och ben samt tester av din muskel reflexer, din koordination och din känsla. Din läkare kan be dig att utföra ett antal rörelser i armar, ben och ansikte, etc. De kan också be dig att göra en del av dessa rörelser mot motstånd från dem. Det bör inte finnas några tecken på problem med ditt nervsystem på läkarundersökning om du har post-hjärnskakning syndrom.

Din läkare kan också föreslå några tester för att kontrollera dina mentala processer. Exempelvis tester av minne och kanske matte och teckning. Ibland kan din läkare föreslå en genomsökning av din hjärna, såsom en datortomografi eller magnetkameraundersökning. Detta är främst för att se till att det inte finns några andra orsaker till dina symptom - t ex blödning i hjärnan efter en skallskada.

Symptomen av post-hjärnskakning syndrom förbättras oftast och försvinner inom tre månader efter den ursprungliga skallskada för de flesta människor. Under tiden, för närvarande finns det inte någon behandling som verkar för att påskynda återhämtning. Men de flesta människor tycker om att ha en diagnos och en förklaring till sina symtom hjälper.

Det finns några andra saker som kan vara till hjälp om du har fått diagnosen post-hjärnskakning syndrom:

 • Stressa inte tillbaka in i saker - det är allmänt rekommenderas att alla som har haft en huvudskada tar saker långsamt och inte rusa rakt tillbaka in i saker. Om möjligt, försök att återgå till dina vanliga aktiviteter gradvis efter en skallskada.
 • Sömnhygien - om du har problem med att sova och känner mig mycket trött, försök att hålla sig till ett regelbundet schema. Den separat broschyr, "sömnproblem - Självhjälp Guides ger mer detaljer.
 • Medicinering för att hjälpa symptom - kan din läkare föreslå vissa mediciner för att hjälpa några av de symtom på post-hjärnskakning syndrom som du kan ha. Till exempel smärtstillande medel för huvudvärk, för medicinering hjälpa till med illamående symtom eller en antidepressiva om du har symptom på depression.
 • Håll din stress ner.
 • Undvik alkohol.
Vad är post-hjärnskakning syndrom och vad är symptomen? Medicinering för att hjälpa symptom.
Vad är post-hjärnskakning syndrom och vad är symptomen? Medicinering för att hjälpa symptom.

Om du fortfarande har symtom tre månader efter din första skallskada, eller om symtomen är särskilt besvärliga, kan din läkare föreslå att de hänvisa dig till en specialist för att hantera problem relaterade till huvudskada. Detta kan vara antingen en neurolog, som specialiserat sig på problem i nervsystemet, eller en psykiater eller neuropsykolog, som specialiserat sig på problem som rör psykisk hälsa.

Saker som kan förhindra eller minska skallskada i första hand kan också bidra till att förhindra post-hjärnskakning syndrom. Bilbältet i en bil och bär en cykelhjälm samtidigt, köra motorcykel eller göra riskfyllda sporter som skidåkning är viktiga. Iklädd en hjälm kan också bidra till att förhindra skallskador på vissa jobb.

Headway - Brain Injury Association

Bradbury House, 190 Bagnall Road, Old Basford, Nottingham, Nottinghamshire NG6 8SF
Hjälptelefon: 0808 800 2244 Webb: www.headway.org.uk
Syftar till att främja förståelse för alla aspekter av hjärnskada och att ge information, stöd och service till personer med en hjärnskada, deras familjer och vårdare.

Aktuella artiklar