Perforerad trumhinna

En perforerad (rivna) trumhinna är vanligtvis inte allvarliga och ofta läker på egen hand utan några komplikationer. Komplikationer förekommer ibland som hörselnedsättning och infektion i mellanörat. En liten procedur för att reparera en perforerad trumhinna är ett alternativ om det inte läker av sig själv, speciellt om du har hörselnedsättning.

Trumhinnan (även kallad trumhinnan) är en tunn hud-liknande struktur i örat. Det ligger mellan det yttre och mellanörat.

Örat är indelad i tre delar - det yttre, mellersta och innerörat. Ljudvågor komma i den yttre (extern) örat och når trumhinnan, vilket gör att trumhinnan att vibrera.

Bakom trumhinnan finns tre små ben (hörselbenen). Vibrationerna passerar från trumhinnan till dessa mellanörat ben. Benen överför sedan vibrationerna till innerörat i innerörat. Snäckan omvandlar vibrationerna ljudsignalerna som sänds ner en nerv till hjärnan, som vi "hör".

Mellanörat bakom trumhinnan är normalt fylld med luft. Mellanörat är ansluten till baksidan av näsan genom örontrumpeten. Detta tillåter luft in och ut ur mellanörat.

Relaterade artiklar

  • Öroninfektion (otitis media)
Perforerad trumhinna. Vad är trumhinnan och hur vi hör?
Perforerad trumhinna. Vad är trumhinnan och hur vi hör?

En perforerad trumhinna är ett hål eller reva som har utvecklats i trumhinnan. Det kan påverka hörseln. Emellertid kan graden av hörselnedsättning variera kraftigt. Till exempel kan små perforeringar orsakar endast minimal förlust av hörsel. Större perforeringar kan påverka höra mer allvarligt. Dessutom, om hörselbenen skadas utöver trumhinnan då hörselnedsättning skulle vara mycket större än, säg, en liten perforering som inte är nära hörselbenen.

Dessutom, med en perforering, du löper större risk att utveckla en öroninfektion. Detta beror på att trumhinnan fungerar som en barriär mot bakterier och andra bakterier som kan komma in i mellanörat.

Orsaker är:

  • Infektioner i mellanörat, vilket kan skada trumhinnan. I denna situation har du ofta en flytning från örat som pus rinner ut från mellanörat.
  • Direkt skada på örat. Till exempel, en stans till örat.
  • En plötslig högt ljud. Till exempel, från en närliggande explosion. De tryckvågor och plötsliga ljudvågor kan perforera trumhinnan. Detta är ofta den mest allvarliga typen av perforering och kan leda till svår hörselnedsättning och tinnitus (ringningar i öronen).
  • Barotrauma. Det är när du plötsligt har en förändring i lufttrycket och det finns en skarp skillnad i trycket hos luften utanför örat och i mellanörat. Till exempel när fallande i ett flygplan. Smärta i örat på grund av en spänd trumhinnan är vanligt under höjdförändringar. Men händer en perforerad trumhinna endast sällan i extrema fall. Se separat broschyr som heter "Barotrauma Örats".
  • Poking föremål in i örat. Detta kan ibland skada trumhinnan.
  • Skyddshylsor. Dessa är små rör som är placerade genom trumhinnan. De används för att behandla vätska i mellanörat som de tillåter något slem som fastnar i mellanörat rinna ut ur örat. När en genomföring faller ut, det finns en liten perforering i trumhinnan (som vanligtvis snart läker).

En läkare kan oftast diagnostisera en perforerad trumhinna bara genom att titta in i örat med en speciell fackla som kallas ett otoskop. Men ibland är det svårt att se trumhinnan om det finns en hel del av inflammation, vax eller infektion föreligger i örat.

Ingen behandling behövs i de flesta fall

Vad är en perforerad trumhinna och vilka problem kan det orsaka? Vad kan orsaka en perforerad trumhinna?
Vad är en perforerad trumhinna och vilka problem kan det orsaka? Vad kan orsaka en perforerad trumhinna?

En perforerad trumhinna brukar läka av sig själv inom 6-8 veckor. Det är en hud-liknande struktur och, som hud som skärs, kommer det oftast läker. I vissa fall kan en läkare ordinera antibiotika om det finns en infektion eller risk för infektion utvecklas i mellanörat medan trumhinnan läker.

Det är bäst att undvika att vatten tränger in i örat medan det läker. Till exempel kan din läkare rekommendera att du lägger lite bomull eller liknande material i din ytterörat medan duscha eller tvätta håret. Det är bäst att inte simma förrän trumhinnan har läkt.

Medicinsk behandling

Ibland blir en perforerad trumhinna infekterad och behöver antibiotika. Vissa örondroppar kan potentiellt skada nerver i örat så att din läkare kommer att välja en typ som inte har denna risk, eller kommer att ge dig medicin genom munnen.

Kirurgisk behandling anses ibland

En liten procedur är ett alternativ för behandling av en perforerad trumma som inte läker av sig själv. Det finns olika tekniker som sträcker sig från att placera vissa kemikalier bredvid det sönderrivna delen av trumman för att främja läkning, till en operation som kallas tympanoplasty att reparera trumhinnan. Tympanoplasty är vanligen framgångsrika i att fastställa perforering och förbättrad hörsel.

Men inte alla människor med ett oläkt perforation behöver behandling. Många människor har en liten permanent perforering utan symtom eller grav hörselnedsättning. Behandlingen är främst övervägas om det finns hörselnedsättning eftersom detta kan förbättras om perforeringen är fast. Dessutom kan simmare föredrar att ha en perforering repareras så få vatten i mellanörat kan öka risken för att ha en öroninfektion.

Om du har en perforering som inte har läkt av sig själv, kommer en öronläkare ge råd om fördelar och nackdelar med behandling kontra lämnar den ensam.

Aktuella artiklar