Mollusker hos vuxna

Mollusker är ett vanligt tillstånd där små vårtliknande knölar (mollusca) visas på huden. Den orsakas av ett virus som kan föras vidare genom hudkontakt eller från förorenade handdukar, tvättlappar, etc. Det är inte seriöst och vanligtvis försvinner inom 12-18 månader utan någon behandling. Behandling kan övervägas om mollusca är fula. Om den första mollusca att synas är på nedre delen av buken eller runt penis eller vagina så det kan ha fångats av sexuell kontakt. Om detta inträffar bör du överväga att checkas ut för sexuellt överförbara sjukdomar.

Huden utvecklar små klumpar som är pärlvita eller svagt rosa. Varje klump (molluscum) ser ut som en liten vårta och är rund, fast, och ca 1-5 mm i diameter. En liten grop utvecklas ofta på toppen av varje molluscum. Om du pressa en molluscum, kommer en vit cheesy vätska ut. I de flesta fall mindre än 20 mollusca utvecklas. Ibland många mollusca utvecklas över olika delar av huden. De tenderar att inträffa i grupper eller klungor. Varje del av kroppen kan påverkas, men det är sällsynt på handflator och fotsulor.

För en lista över webbplatser som innehåller bilder av hudåkommor, inklusive mollusker, se www.google.com/showdoc/1097/

Relaterade artiklar

Mollusker hos vuxna. Det är oftast bäst att inte behandla eftersom.
Mollusker hos vuxna. Det är oftast bäst att inte behandla eftersom.

Den orsakas av ett virus som kan överföras genom hud-till-hudkontakt. Du kan också smittas genom att peka på saker som har förorenats av viruset. Till exempel, genom att dela handdukar eller tvättlappar som har använts av någon som har mollusker.

När ett område av huden påverkas, kan det Mollusca sprida sig till andra områden av din hud. Men de flesta människor är resistenta (immuna) för detta virus. Därför behöver utveckla de flesta människor som kommer i kontakt med drabbade människor inte mollusker.

Mollusker oftast drabbar små barn, men det kan drabba vem som helst oavsett ålder.

Mollusker har inte klassats som en sexuellt överförbar sjukdom som sådan. Men ibland viruset förs vidare under nära hud mot hud kontakt för att ha sex. Om 2 av 10 män och 1 av 10 kvinnor som har mollusca har också en könssjukdom. Om det förs vidare samtidigt ha sex då den första mollusca att synas tenderar att vara på huden i nedre delen av magen och runt penis, vagina eller anus. Om detta inträffar bör du överväga att checkas ut för sexuellt överförbara sjukdomar.

Den mollusker (de vårtliknande hud gupp) utvecklas 2-8 veckor efter att du blivit smittad med viruset. Normalt varar varje molluscum ca 6-12 veckor, skorpor över, och sedan går. Men nya tenderar att framstå som gamla går som viruset sprider sig till andra delar av huden. Därför kan grödor av mollusca verkar komma och gå i flera månader. Det tar vanligtvis 12-18 månader innan det sista av mollusca går helt. Ibland varar tillståndet längre än två år - ibland så länge som fem år.

För vissa människor, är det största problemet att mollusca kan se ful. Men de flesta människor inte alltför besväras av det.

Mollusker är vanligtvis inte kliande, smärtsamma, eller allvarligt. Ett ärr är oftast inte kvar när de går, men ibland en liten grop (indragen) ärr kvar. I ett fåtal människor huden ser lite ljusare där varje molluscum hade varit. Ibland uppstår huden bredvid en molluscum infekterade med bakterier. Detta kan behandlas med antibiotika. Sällan orsakar en molluscum på ett ögonlock ögoninflammation. (Se en läkare om du utvecklar någon form av ögonsymtom relaterade till en molluscum.) Efter en episod av mollusker har rensat bort, kommer du normalt immun mot viruset och ytterligare episoder endast förekommer sällan.

Om du utvecklar ett mycket stort antal mollusca (hundratals) eller mollusca är större än normalt, det kan vara en markör av ett underliggande immunbrist. Till exempel som en följd av kemoterapi eller HIV-infektion. Detta kan behöva specialist bedömning.

Chansen att passera på mollusker viruset till andra är liten, och det är inte seriöst ändå. Därför finns det inget behov av att hålla sig borta från andra människor.

För att minska risken för att vidarebefordra den till andra, är det klokt att inte dela handdukar, kläder eller badvattnet. Försök också att undvika hud mot hud kontakt med andra människor. Till exempel, genom att täcka drabbade områden med klädesplagg. Försök också att inte repa mollusca eftersom detta kan öka risken för spridning av utslag till andra områden av din hud. Mollusker är smittsam till sista molluscum har gått.

Om du har, eller din partner har, mollusca, bör kondom användas under sex. Detta kommer inte att helt stoppa hud-mot-hud spridning men kommer att minska chans att klara det på betydligt.

Det är oftast bäst att inte behandla eftersom:

 • Den mollusca försvinner vanligtvis utan behandling inom 12-18 månader. Med mollusca inte begränsa dina aktiviteter som att gå till jobbet, sport, simning, etc.
 • Många av de behandlingar kan vara smärtsam (såsom flytande kväve).
 • Vissa behandlingar har en risk att bränna den omgivande huden.
 • Alla behandlingar har en liten risk för ärrbildning i huden. Men, ärrbildning sällan inträffar om mollusca är kvar att gå iväg på egen hand.

Vissa människor begär behandling om utslag är ful

Den vanligaste behandlingen är att pressa varje molluscum mellan naglarna, eller med pincett eller pincett. Syftet är att pressa ut den centrala pluggen för varje molluscum. Detta kan göras av en läkare eller sjuksköterska. Men, kanske du föredrar att göra det själv. Det finns en god chans att en molluscum kommer att gå inom 2-4 veckor efter att ha blivit ordentligt pressas.

Om du försöker klämma behandling hemma:

 • Om du pressa med hjälp av naglarna, helst inte whist bära gummi eller latex handskar för att undvika spridning av viruset. Tvätta händerna före och efter klämma.
 • Det är bäst att pressa mollusca efter ett bad, när de är mjukare.
 • Gräns ​​för några mollusca åt gången.
 • Torka upp försiktigt och kasta bort den vita ostmassa-liknande material som kommer från mitten av varje molluscum, eftersom det innehåller smittsamt virus.
 • Om du använder tång eller pincett och sedan sterilisera dem efteråt genom att sätta dem i kokande vatten eller antiseptisk.

I vissa fall, andra behandlingsalternativ som kan betraktas som en GP, ​​sjuksköterska eller sjukhus specialist (! Inte bli dömd hemma) inkluderar:

 • Frysning behandling med flytande kväve. Frysning kan förstöra mollusker.
 • En het metall pinne (diatermi) för att bränna bort mollusker.
 • Skrapning mollusca av med ett särskilt instrument som kallas kyrett.
 • Vidröra mollusker med olika kemikalier, såsom fenol (en stark syra). Detta syftar till att kemiskt bränna och förstöra mollusker.
 • Sprängning av mollusker med laserstrålar.

Dessa behandlingar kan vara smärtsamt, men lokalbedövning kan användas före vissa typer av behandling.

Aktuella artiklar