Milia

Milia är små, upphöjda, pärlvita eller gulaktig knölar på huden. De är oftast ses på huden runt kinderna, näsa, ögon och ögonlock, panna och bröst, men de kan inträffa var som helst på kroppen. Milia är mycket vanligt hos nyfödda, men kan drabba människor i alla åldrar. Hos barn är Milia tydligt genom själva och ingen behandling behövs. I andra människor, kan de ta längre tid att rensa och, i ihållande fall kan behandlingen föreslås.

Milia. Flera eruptiva milia.
Milia. Flera eruptiva milia.

En milium är en liten, upphöjning på huden. Det är en typ av liten hud cysta fylld med ett protein som kallas keratin.

Många finns vanligen tillsammans och så de kallas Milia (plural av milium).

Som kan ses på bilden, Milia är oftast vardera ca 1 eller 2 millimeter över och är pärlvita eller gulaktig.

De är oftast ses på huden runt kinderna, näsa, ögon och ögonlock, panna och bröst, men de kan inträffa var som helst på kroppen.

Det finns olika typer av milier. Vi förstår inte fullt ut vad som orsakar alla de olika typerna.

  • Neonatala milia. Dessa är Milia som ses hos unga spädbarn snart efter att de är födda. De är mycket vanliga och finns vanligen runt näsan området men kan också uppträda i hårbotten, kinder, överkroppen och inne i munnen. De tros härröra från svettkörtlar som inte är fullt utvecklade eller mogna. Omkring hälften av alla barn utvecklar neonatal Milia. I själva verket, eftersom de är så vanliga, de är faktiskt betraktas som normalt hos nyfödda.
  • Primära milia. Dessa är Milia som kan förekomma i både barn och vuxna.
  • Sekundära milia. Dessa är Milia som utvecklas i ett område av huden, helst på kroppen, som tidigare har skadats eller skadats - till exempel efter en brännskada eller ett utslag med blåsbildning. Den Milia utvecklas som huden läker och det är tänkt att skada svettkörtlarna kan vara en bakomliggande orsak. Sekundära Milia också ibland utvecklas efter vissa hudkrämer har använts - t.ex. kortikosteroider hudkrämer.
  • Milia en plakett. Milia av denna typ är sällsynta. Den Milia utvecklas på en inflammerad upp, bit hud som kallas en plakett som kan vara flera centimeter över. Orsaken till milier sv plack är inte helt klarlagd. Det sker oftast bakom öronen, på ett ögonlock, eller på kinderna eller käken området. Denna typ av Milia tenderar att särskilt påverka medelålders kvinnor.
  • Flera eruptiva milia. Dessa är grödor, eller fläckar av milier som utvecklas under en period av veckor eller månader. De grödor som vanligtvis visas på ansikte, överarmarna och övre bålen. Milia av denna typ är också sällsynta.

Milia brukar inte orsaka några symtom, men i vissa människor, de kan bli kliande.

Vad är Milia och vad ser de ut? Vilka är de typer av Milia och vad som orsakar dem?
Vad är Milia och vad ser de ut? Vilka är de typer av Milia och vad som orsakar dem?

Milia är oftast diagnostiseras genom sitt typiska utseende och allmänhet inga undersökningar behövs. Men i ett fåtal fall, om diagnosen är osäker eller om Milia en plakett misstänks, kan din läkare föreslå en hudbiopsi. Under en hudbiopsi, är en liten bit av hud avlägsnas så att den kan undersökas under ett mikroskop. Det finns olika sätt som en hud biopsi kan utföras. Till exempel, genom att raka bort en liten bit av huden eller genom att använda ett speciellt instrument för att stansa ett litet hål i huden.

Milia är ofarliga och i de flesta fall, kommer de så småningom klara av sig själva. I barn, klart de efter några veckor, men i vissa människor, kan Milia kvarstå i månader eller ibland längre. Sekundära Milia är ibland permanent.

Eftersom de normalt klara sig själva, inte Milia vanligtvis inte behöver någon behandling. Men vissa människor tycker Milia ful och så välja behandling. Milia kan avlägsnas med hjälp av en fin nål och sedan klämma, eller stickande, ut innehållet. Ingen bedövning behövs. Dock är det inte rekommenderat att pressa eller försöka behandla Milia själv. Detta kan leda till hudskador och ärrbildning eller infektion.

Om Milia blivit mycket omfattande och ihållande, kan olika andra behandlingar föreslås, vanligen genom en hud specialist (en hudläkare). De innefattar:

  • Kryoterapi (en typ av behandling som fryser hudförändringar - en hudförändring är där en bit hud har ändrat utseende).
  • Laserbehandling.
  • Dermabrasio (ett förfarande som tar bort de översta skikten i den drabbade huden).
  • Kemisk peeling (en behandling där en kemikalie appliceras i ansiktet för att bränna bort hudskador).

I sällsynta typen av Milia kallas Milia sv plack, är vissa krämer som isotretinoin eller tretinoin ibland föreslagits som behandling, eller den antibiotiska tabletten, minocycline.

Aktuella artiklar