Mallet finger

Ett finger som böjer sig ned i slutet gemensamt och inte kan rätas kallas en klubba finger. Den orsakas av en skada på senan som rätar fingret. En skena sliten dag och natt för 6-8 veckor kommer att bota problemet i de flesta fall.

Mallet finger. Vad är en mallet finger?
Mallet finger. Vad är en mallet finger?

En klubba finger är där änden av ett finger är böjd (böjs) mot handflatan och kan inte räta.

Den vanliga orsaken är en skada på änden av fingret. Skadan tårar senan som rätar (extends) i slutet av fingret.

Det kallas ibland baseball finger eftersom det är en vanlig skada när man försöker fånga en snabb, hård boll. Om fångsten missat något då bollen träffar rakt finger. Detta kan tvinga slutet av fingret att böja (flex) längre än normalt och riva senan. Utan användning av denna sena, förblir fingret böjd (böjd).Idrottsskador är den vanligaste orsaken till mallet finger, men någon skada som tvingar ändsammanfogning av ett finger för att över-böj kan orsaka det. (Ibland senan inte sliter men skadan orsakar en bit ben som ska dras av fingret där senan är fäst. Resultatet är detsamma, eftersom senan då inte kan dra på benet.)

Vad orsakar en mallet finger? Vilka är symtomen på en klubba finger?
Vad orsakar en mallet finger? Vilka är symtomen på en klubba finger?

Efter skadan, kan slutet av fingret bli smärtsamt och svullet. Slutet på det fingret kommer att ligga i en böjd position och du kommer inte att kunna räta ut den i slutet.

En skena bärs för 6-8 veckor att hålla fingret rakt med änden gemensamma böjda något bakåt (overextended). Det måste bäras hela tiden, dag och natt. Det finns många olika typer av spjälor tillgängliga. Den typ av bettskena ges ofta beror på storleken och formen på ditt finger.

Du får inte ta skenan av när som helst under denna behandling! Om du behöver ta bort det (till exempel att tvätta) då du måste hålla det fingret rakt och inte tillåta den att böja. Detta tillåter de två ändarna av det sönderrivna senor eller ben för att hålla ihop och läka. Cirka 3 i 4 fall läker väl med denna behandling.

Operation behövs för att reparera den trasiga senan om ovanstående misslyckas. (Kirurgi kan rekommenderas genast om det finns ett öppet sår, men de flesta skador som orsakar mallet finger inte skära in i huden.)

Det kan ta flera månader för fingret att återfå funktionen ordentligt på slutet. Varje rodnad, svullnad och ömhet i huden över änden av fingret kan kvarstå under de första månaderna efter skadan. Dessa symtom kommer vanligen förbättras så småningom.

Aktuella artiklar