Lichen sclerosus

Lavar sclerosus är en hudsjukdom som främst drabbar vulva hos kvinnor och penis hos män. Det uppstår oftast hos medelålders kvinnor. Symtomen inkluderar klåda, ömhet, och förändringar i utseendet på huden. Behandling med en steroid kräm eller salva lindrar ofta symtomen.

Lichen sclerosus är en ovanlig hudsjukdom. Det brukade kallas lav sclerosus et atrophicus, men det är ofta nu bara kallas lichen sclerosus. Det oftast drabbar vulva (underlivet huden) av kvinnor. Mindre vanligt det påverkar andra områden på huden. Det kan inträffa i alla åldrar, men oftast utvecklas hos medelålders kvinnor. Det uppskattas att lichen sclerosus drabbar omkring 1 av 1000 kvinnor. Det kan dock vara vanligare än här, eftersom vissa lindriga fall kan gå odiagnostiserade.

Hos män påverkar lav sclerosus förhuden och penisens ände. Det är ovanligt men kan inträffa i alla åldrar, även hos unga pojkar. Lavar sclerosus i manlig brukade kallas balanitis xerotica obliterans.

Relaterade artiklar

  • Vulval cancer

Kvinnor och flickor - Vulval och anala området

Lichen sclerosus. Vad är lichen sclerosus och vem påverkar det?
Lichen sclerosus. Vad är lichen sclerosus och vem påverkar det?

I ett typiskt fall, små pärl vita fläckar utvecklas på vulva. Fläckarna är oftast kliande. Men i vissa människor, det finns ingen kliar eller andra obehag och lavar sclerosus ibland diagnostiseras av en slump när könsorganen undersöks av en läkare för en annan anledning. I omkring 3 i 10 fall, huden runt anus påverkas också. Ibland bara huden runt anus påverkas. Vanligtvis blir det kliar och irritation ihållande och beklämmande. Det kliar tenderar att bli värre på natten som kan störa sömnen. Ibland ömhet snarare än kliar är det tydligaste tecknet. Lavar sclerosus är en hudåkomma bara och sträcker sig inte in i slidan eller inne i anus.

Med tiden kan de vita fläckarna blir större och går samman. Hela vulva och / eller anal hud kan då bli vitt och vara mer sköra än normalt. Den bräckliga huden kan bli skadad, inflammerad, rå, och benägna att smärtsamma splittring och sprickbildning. Det kan bli smärtsamt att ha sex. Om anala huden påverkas, kan passera avföring (avföring) orsaka smärta.

Om den lämnas obehandlad, under månader eller år vulva maj atrofi (krympa). I vissa fall av förändringar i vulva huden kan göra ingången till slidan (blygdläpparna) smalare. Detta kan göra det svårt eller smärtsamt att ha sex. Också, trast och andra infektioner tenderar att vara vanligare om vulvan är ömma eller spruckna.

Symptomen kan sakta bli värre men inte alla ovanstående symtom kan förekomma. Det kan ta månader eller år från de första små fläckar att gå vidare till mer allvarliga symtom. Vid första symptomen kan förväxlas med torsk eller andra problem om vulvan inte prövas.

Män och pojkar - Penis

Vita fläckar utvecklas på förhuden och penisens ände. Dessa kan klia och kan vara ömma. Med tiden kan de förändringar i huden orsaka svårigheter att dra tillbaka förhuden och att urinera. Erektioner kan bli smärtsamt. Den anala huden påverkas sällan hos män.

Andra områden av huden

Ibland små fläckar av lavar sclerosus förekomma på andra delar av kroppen. Dessa ser ut som små pärl vita områden på huden. Ibland inträffar i människor som också har genital lichen sclerosus. Ibland inträffar utan genitala problem. Bort från underlivet, fläckar av lav sclerosus vanligtvis inte orsakar klåda eller andra symtom.

Orsaken är inte känd. Det är en typ av inflammation i drabbade huden som orsakar förändringar i strukturen av den drabbade huden. Det är oklart varför detta händer.

Orsaken är möjligen en autoimmun sjukdom. Detta är när kroppens immunförsvar angriper en del av kroppen. Detta orsakar inflammation och skador på den drabbade delen av kroppen. Hos personer med lavar sclerosus underlivet av huden kan bli attackerad av vissa delar av immunförsvaret som sedan orsakar inflammation. Detta har dock inte visats, och det är inte känt vad som utlöser lavar sclerosus att utvecklas.

Omkring 1 i 4 folk med lavar sclerosus har en annan autoimmun sjukdom, såsom sköldkörtelsjukdom, vitiligo, eller perniciös anemi. Det är därför det är tänkt att lichen sclerosus är också en autoimmun sjukdom.

Vilka är symtomen på lavar sclerosus? Kvinnor och flickor - Vulval och anala området.
Vilka är symtomen på lavar sclerosus? Kvinnor och flickor - Vulval och anala området.

Det kliar och obehag kan orsaka mycket lidande. Ändringarna underlivet huden kan orsaka sexuella svårigheter eller problem att kasta vatten. Det finns också en liten ökad risk för att utveckla cancer i vulva. Den exakta risk är inte känd, men man tror att ungefär 4 av 100 kvinnor med lavar sclerosus utveckla denna cancer.

Utseendet är ofta ganska typiskt i vilket fall inga ytterligare tester behövs. Om diagnosen är osäker, kan ett litet prov (biopsi) av huden tas under lokalbedövning. Provet av hud sätts under mikroskop för att titta på strukturen av hudceller och vävnader. Detta kan bekräfta diagnosen och utesluta andra sjukdomar som ibland kan efterlikna detta tillstånd.

Om lavar sclerosus diagnostiseras det är vanligt också att göra en rutinmässig blodprov för att kontrollera om en underaktiv sköldkörtel. Detta är på grund av sambandet mellan lavar sclerosus och autoimmuna sjukdomar och i synnerhet, autoimmun sköldkörtelsjukdom. Upp till 3 av 10 personer med lavar sclerosus också har en underaktiv sköldkörtel.

Topikal steroid

En stark steroid salva eller kräm (topikal steroid) är den viktigaste behandlingen. Steroider minskar inflammation. Det är vanligt att använda salva eller kräm regelbundet i tre månader. En gemensam plan är att använda en enda ansökan på kvällen för fyra veckor följt av alternativa nätter för fyra veckor och därefter två gånger i veckan i fyra veckor. Men, använd steroiden enligt anvisningar från din läkare. Hålla på med behandlingen så länge rådde som. Irritation tenderar att minska efter två veckor eller så, men huden kan ta ca tre månaders behandling att se ut och må bättre.

Huden kan återgå till det normala om lav sclerosus diagnostiseras och behandlas med en topisk steroid i ett tidigt skede. Men om utseendet av huden har redan förändrats en hel del, kan förändringarna omvända inte mycket med topikal steroid behandling, även om symtom på klåda och ömhet ofta är lättade.

Efter den initiala regelbunden behandling under cirka tre månader, kan du då bara behöver använda salva eller kräm en eller två gånger varje 1-2 veckor för att hålla symtomen borta.

Några generella åtgärder

Använd en mjukgörande (fuktighetskräm) kräm eller salva istället för tvål för att rengöra underlivet. Detta är också lugnande. Undvik skumbad, doftande tvål, tvättmedel, parfymer, etc, till vulva. Dessa kan irritera huden och göra symptomen värre. Smörjmedel är användbara under sex om att ha sex är smärtsamt.

Andra behandlingar som ibland används

  • Andra läkemedel. I det fåtal fall där topikala steroider inte hjälper, kan en hud specialist råda andra läkemedel för att minska inflammation.
  • En vaginal dilator kan rekommenderas om du har någon förträngning av slidöppningen. En vaginal dilator är en cylinderformad plastbit som du sätter in i slidan för att försiktigt sträcka slidan och slidöppningen. Du använder det varje dag under en tid som din läkare.
  • Kirurgi. En operation för att vidga slidöppningen är ibland behövs hos kvinnor med svår lavar sclerosus som har orsakat förträngning av vaginal entrén. (Men observera: regelbunden användning av en dilator som beskrivits ovan kan förebygga behovet av kirurgi.)
  • Omskärelse (borttagande av förhuden) kan behövas i vissa drabbade män eller pojkar.

Det finns ingen permanent botemedel för lavar sclerosus. Däremot styr behandling med topikal steroid oftast symtom på klåda och ömhet, och ofta hindrar villkoret från att bli värre. Ibland rensar villkoret borta för gott utan någon uppenbar anledning. Detta är vanligare hos unga flickor när villkoret ofta går under puberteten.

Som nämnts ovan, är cancer i vulvan en ovanlig komplikation. Därför är det bäst att komma in för vana att kontrollera din vulva ungefär en gång i månaden för att hålla utkik efter tecken på tidig vulval cancer. Som regel är ju tidigare cancern upptäcks, desto lättare är det att behandla. För att kontrollera din vulva, använd en handhållen spegel för att se din vulva och använda fingrarna för att känna din vulva. Lär känna vad din vulva ser ut och känns, och se en läkare om eventuella förändringar inträffar. Till exempel, om du upptäcker något förtjockning, vårtor, knölar, sår, blåsor eller sår.

Worldwide lav sclerosus stöd

En brittisk organisation som erbjuder information och stöd till personer med lavar sclerosus.
Hjälptelefon: 07765 947599 - syftar till att driva vardagar från 04:00 till 18:00, med förbehåll att frivilligt tillgänglighet. Webb: www.lichensclerosus.org

För webbplatser som ger bilder av hudåkommor ser www.google.com/showdoc/1097/

Aktuella artiklar