Kylskador

Kylskador är små, kliande, smärtsamma klumpar som utvecklas på huden. De utvecklar som en onormal reaktion på kyla. De brukar gå bort över 7-14 dagar. Om du är benägna att utveckla kylskador så ska du hålla varmt i kallt väder.

Kylskador (kallas ibland Pernio) är små, kliande, smärtsamma, röda bulor på huden. Kylskador orsakas av en onormal hudreaktion för kyla. De tenderar att inträffa på dina "extremiteter" som lättare blir kalla. Det är, tårna, fingrar, näsa och örsnibbar. Emellertid andra områden av huden utvecklar ibland kylskador när de blir kall. Till exempel, hälarna, lägre ben och lår (särskilt ryttare).

Kylskador är vanliga. Man tror att ungefär 1 av 10 personer i Storbritannien får kylskador i något skede i sitt liv. Det är inte klart varför vissa människor får kylskador när deras hud blir kallt. De små blodkärlen under huden smal (sammandra) när huden blir kall. Den blodtillförseln till hudområden kan då bli mycket långsam. Eftersom huden re-värmer det finns visst läckage av vätska från blodkärlen till vävnader. På något sätt detta orsakar områden av inflammation och svullnad som leder till kylskador.

Hastigheten (hastigheten) av temperaturändring kan spela en roll. Vissa människor får kylskador om de värms upp kall hud för snabbt. Till exempel, med en varmvattenflaska eller genom att sitta mycket nära en brand.

Vissa människor med dålig cirkulation och med andra problem av deras blodkärl är mer benägna att utveckla kylskador.

Men de flesta kylskador förekommer hos personer som i övrigt är friska.

För en lista över webbplatser som innehåller bilder av hudsjukdomar inklusive kylskador se www.google.com/showdoc/1097/

Kylskador. Vad är kylskador och vad som orsakar dem?
Kylskador. Vad är kylskador och vad som orsakar dem?

Kylskador inträffa flera timmar efter att ha utsatts för kyla. Du kan bara få en FROSTKNÖL men ofta flera utvecklas. De kan förenas för att bilda en större svullen, röd hudområde.

 • Kylskador är mycket kliande. En brännande känsla är också typiskt.
 • De är oftast röd till att börja med, men kan bli lila.
 • Smärta och ömhet över kylskador utvecklas ofta.
 • I vissa fall huden över en FROSTKNÖL får blåsa som kan fördröja läkning.
 • Ibland går igenom huden ner för att lämna ett litet sår som är utsatta för infektion.

Normalt varar varje FROSTKNÖL cirka sju dagar och sedan, så småningom, går bort över en vecka eller så. Vissa människor får återkommande anfall av kylskador varje vinter.

Om du är benägna att kylskador sedan försöker att hindra dem genom att göra följande är vettigt:

 • Håll händer och fötter varma när du är ute i kallt väder med varma handskar och strumpor. Överväga särskilda uppvärmda handskar och strumpor om kylskador är ett återkommande problem.
 • Håll ditt huvud och öron varma genom att bära en mössa och halsduk.
 • Du bör hålla så varm som möjligt i kylan. Bära flera lösa lager är idealisk för att fånga kroppsvärmen. Du bör också hålla så torrt som möjligt.
 • Efter att ha varit ute i kylan, inte värma upp huden snabbt med varmvatten flaskor, etc. stiga gradvis upp.
 • Biverkningar av vissa läkemedel kan tygla (smal) små blodkärl. Detta kan vara tillräckligt för att göra dig benägen att återkommande kylskador. Exempelvis kan beta-blockerare läkemedel har denna effekt. Tala om för din läkare om du blir utsatt för kylskador efter start någon medicinering.

Även kylskador är obekväma, de vanligtvis inte orsakar några bestående skador. De kommer vanligtvis läka på egen hand om någon ytterligare exponering för kyla undviks.

 • Behåll de drabbade områdena varmt. Detta innebär att vistas ute i kylan, eller bär varma handskar, strumpor, etc, när du är utomhus.
 • Ingen annan behandling behövs normalt, eftersom de brukar försvinna av sig själva.
 • Ett urval av krämer och lotion kan köpas på apotek. Det finns dock inga bevis för att någon av dessa är till nytta så de rekommenderas därför inte.
 • Steroid krämer är inte längre rekommenderas för behandling (eller prevention) av kylskador.
 • Om du röker bör du försöka sluta, eftersom rökning kan göra kylskador värre.
 • Medicinering används ibland för att förebygga kylskador i människor som har återkommande kylskador. En drog som kallas nifedipin kan vidga (öppen bred) de små blodkärlen och kan bidra till att förebygga kylskador.

Aktuella artiklar