Kolesteatom

Kolesteatom är ett ovanligt tillstånd där en cysta-liknande tillväxt utvecklas i örat. Det kan vara en medfödd problem (missbildning) men oftast uppstår som en komplikation av kronisk (långvarig) öroninfektion. De vanligaste symtomen är förlust av hörsel och en illaluktande flytningar från örat. Det är inte en elakartad (cancer) tillstånd, men är viktigt eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer såsom permanent dövhet och livshotande sjukdomar som hjärnhinneinflammation.

Örat är indelad i tre delar - den yttre (extern) örat, mellanörat och innerörat. Mellanörat bakom trumhinnan (trumhinnan) är fylld med luft. Luft kommer från baksidan av näsan upp en tunn kanal som kallas örontrumpeten. I mellanörat finns tre små ben (hörselbenen) - malleus, incus och stigbygeln (även känd som hammaren, städet och stigbygeln). Innerörat innehåller snäckan och båggångarna.

Ljudvågor komma i den yttre (extern) örat och når trumhinnan. Ljudvågorna får trumhinnan att vibrera. De ljudvibrationer passerar från trumhinnan till hörselbenen. Hörselbenen sedan överföra vibrationerna till snäckan i innerörat. Snäckan omvandlar vibrationerna ljudsignalerna som sänds ner en nerv från örat till hjärnan, vilket tillåter oss att höra.

Båggångarna i innerörat innehåller en vätska som rör sig runt när vi går in i olika positioner. Rörelsen av fluiden avkänns av små hårstrån i båggångarna som skickar meddelanden till hjärnan ned örat nerv för att upprätthålla balans och hållning.

Cholesteatoma är namnet på en samling av hudceller i örat som bildar en massa (klump). Det är en pärlvita oljig proffsiga massa som kan ses vid prövningen av örat.

Kolesteatom. Kongenital kolesteatom.
Kolesteatom. Kongenital kolesteatom.

Orsaken är inte helt klarlagt. Det är tänkt att hudceller från slemhinnan i hörselgången fastnar i mellanörat (som normalt inte innehåller hudceller). Hudceller, inklusive de som kantar hörselgången, vanligen föröka regelbundet för att ersätta dem som har dött. Vanligtvis dessa hudceller flagna. De döda cellerna fastnar för och bygga upp. Denna ansamling av döda hudceller över tiden är det som bildar cholesteatoma.

Det finns två typer av cholesteatoma:

  • Medfödd cholesteatoma växer bakom trumhinnan från födseln. Man tror att vissa hudceller utvecklas på fel plats i örat och utvecklas till en cholesteatoma.
  • Förvärvade cholesteatoma utvecklas senare, oftast hos vuxna. Detta är ofta som ett resultat av en kronisk (långtid) eller återkommande öroninflammation. Infektionen orsakar en blockering av örontrumpeten. Detta är röret som förbinder mellanörat till baksidan av näsa och hals. Blockeringen skapar en negativ (sugande) tryck som drar trumhinnan inåt. Detta kan resultera i en liten ficka som bildar, oftast högst upp på trumhinnan. I denna ficka vissa hudceller samla, fastna, men fortsätter att föröka att bilda cholesteatoma. Fickan är för djupt för att låta de döda hudceller för att fly, så cholesteatoma gradvis expanderar.

Kolesteatom är sällsynt. Den sanna incidensen (förekomst) hastighet är inte känd. Ungefär 1 av 1000 personer med öronproblem avses öron, näsa och hals (ÖNH) kliniker har cholesteatoma. Det har också föreslagits att det finns ca 1 fall per 10000 invånare. De flesta fall är av den förvärvade typen.

Kolesteatom är oftast ensidig (påverkar bara ett öra). De vanligaste första symptomen är en illaluktande flytning från örat, och vissa hörselskador. Du är också sannolikt haft tidigare problem med öroninfektioner. Andra symtom som kan förekomma är tinnitus (ringande ljud i örat) och huvudvärk.

Vad är det öra som och hur vi hör? Förvärvat kolesteatom.
Vad är det öra som och hur vi hör? Förvärvat kolesteatom.

Obehandlad, kommer en cholesteatoma växer långsamt och expandera. Som det växer det kan urholka (äta in) och förstöra allt i sin väg.

Därför eventuella komplikationer som kan utvecklas över tiden är:

  • Skador och senare förstörelse av hörselbenen (små ben i örat). Om dessa är skadade, kan permanent dövhet uppstå.
  • Skador på mastoideus ben. Detta är den tjocka benig knöl du kan känna bakom örat. Den mastoideus ben är normalt fylld med luftfickor (lite som en bikupa). Cholesteatoma kan växa in i mastoideus ben som orsakar infektion och förstöra den.
  • Skador på snäckan och andra strukturer i innerörat. Detta kan orsaka permanent dövhet på den sidan, och / eller yrsel och balansproblem.
  • Skador på närliggande nerver som reser till ansiktet. Detta kan orsaka förlamning (svaghet) av vissa av de ansiktsmusklerna.
  • Kolesteatom ofta infekterad och denna infektion kan sprida sig till närliggande kroppsdelar. I sällsynta fall en kolesteatom kan erodera genom skallen intill örat och in i hjärnan. Som ett resultat av att sprida infektion, kan förhållanden såsom hjärnhinneinflammation och hjärna abscess utvecklas. Dessa förhållanden kan leda till döden.

Kolesteatom är inte elakartad (cancer) och inte spridit sig till avlägsna delar av kroppen.

GP eller ENT läkare kan misstänka cholesteatoma utifrån de typiska symtomen. När örat examineras med en otoscope (fackla) kan kolesteatom ses. Ofta finns det en perforation (hål) i trumhinnan också.

Audiometri (hörseltest) kan visa dövhet eller hörselnedsättning och är oftast utförs på ett sjukhus klinik. Svabbar av örat urladdning kan också tas. Urladdningen innehåller ofta en bakterie (grodden) kallas Pseudomonas som är ansvarig för lukten. Datortomografi kan behövas för att se omfattningen av de skador som orsakats av cholesteatoma, samt att planera ytterligare behandling.

Kirurgi är oftast rekommenderas att ta bort cholesteatoma och förhindra ytterligare skador. Du kan få antibiotika för att klara upp någon infektion och göra örat torrt, före operation.

Kirurgi

Kirurgi bort alla sjuka områden, inklusive cholesteatoma själv.

Tympanomastoidectomy Detta är avlägsnande av trumhinnan och hela eller delar av mastoideus ben i skallen, beroende på omfattningen av kolesteatom. Det är det ingrepp som ofta görs och en stor hålighet (hål) skapas i innerörat regionen som kräver regelbunden rengöring och de-vaxning (borttagning av vax) i ENT kliniken. Detta förfarande är det mest framgångsrika på att ta bort all cholesteatoma. Komplikationer av kirurgi kan ibland förekomma. Dessa inkluderar dövhet, yrsel och skador på ansiktsnerven, vilket leder till förlamning av musklerna i ansiktet på den drabbade sidan.

Tympanoplasty Detta är en annan operation som kan utföras på trumhinnan. Det är en mindre invasiv (stängd) teknik med en bättre kosmetisk (visuellt) utseende efter operationen. Det är dock förknippat med en högre risk för återkommande cholesteatoma, och en ytterligare operation för att kontrollera krävs upp till ett år senare.

Icke-kirurgisk behandling

Vad är en cholesteatoma? Vad orsakar en cholesteatoma?
Vad är en cholesteatoma? Vad orsakar en cholesteatoma?

Om du inte passar nog att genomgå en narkos eller inte vill genomgå en operation, kan du ha cholesteatoma behandlas så bra som möjligt med hjälp av "fonetisk toaletten". Detta involverar skölja hörselgången och suger ut skräp (bitar) med användning av ett mikroskop. Detta måste göras regelbundet och i slutändan inte kommer att förhindra tillväxt av cholesteatoma.

Om du har haft cholesteatoma, kommer du att följas upp för livet i en ÖNH kliniken. Du måste ha öronen rengöras regelbundet på kliniken för att ta bort vax och smuts som har samlats. Specialisten kommer att behöva se till att cholesteatoma inte har återvänt. Om örat börjar urladdning igen, kan ytterligare operation krävas. MRT används alltmer för att ersätta behovet av ytterligare check-up kirurgi.

Detta beror på hur mycket skada har orsakats av cholesteatoma när det konstateras och behandlas. Det påverkas också av huruvida eventuella komplikationer som hjärnhinneinflammation eller dövhet har inträffat. Den tidigare operation görs, och att delta i en regelbunden uppföljning, desto större är chansen för ett bra resultat.

Dövhet Research Storbritannien

330-332 Grays Inn Road, London, WC1X 8EE
Tel: 0808 808 2222 Text: 020 7915 1412 Webb: www.deafnessresearch.org.uk
Ger en information som linje för eventuella medicinska aspekter av dövhet och hörselnedsättning.

Aktuella artiklar