Keloid

Keloid är en överväxt av ärrvävnad som utvecklas kring ett sår. Orsaken är inte känd, men det är vanligare hos människor som har mörkare skinn. Olika behandlingar finns tillgängliga. Människor benägna att utveckla keloid bör undvika piercingar, tatueringar och onödig kirurgi.

Keloid. Vilka är symptomen på keloid?
Keloid. Vilka är symptomen på keloid?

Keloid är en överväxt av ärrvävnad som utvecklas kring ett sår, vanligtvis efter såret har läkt. En keloid ärr är ibland förväxlas med en hypertrofisk ärr. Dock växer keloid vanligtvis utanför gränserna för den ursprungliga såret medan det i en hypertrofisk ärr vävnaden stannar inom såret gränsen.

När först myntades år 1806, var den ursprungliga termen "chéloïde", tagen från det grekiska ordet "Chele" som betyder krabba klo. Detta syftar på det sätt keloid växer sidledes in i normal hud.

Den exakta orsaken är inte känd. Det kan utvecklas efter akne fläckar och bölder, kroppspiercing, brännskador, skärsår och kirurgiska sår. Infektion ökar risken. Det verkar finnas ett problem med celler som kallas fibroblaster som är ansvarig för produktionen av ärrvävnad (kollagen). Det vet inte om det är något fel med fibroblaster själva eller om det är ett problem med de kemikalier som styr deras verksamhet. Hormoner, genetiska faktorer och problem med immunförsvaret har alla varit misstänks inblandade vara.

Keloid ärr är vanligare hos personer med mörkare hy, speciellt afro-europeiska raser. Den högsta åldern är 10-30 år och keloider är mindre vanligt vid extrema ålder. Det kan finnas en familjehistoria av tendens att utveckla keloider.

Keloid börjar vanligtvis att utvecklas ungefär tre månader efter den ursprungliga hudskador även om det kan ta upp till ett år. Det första du kommer förmodligen att märka är att gummiliknande ärrvävnad börjar växa bortom gränserna för den ursprungliga skadan. Det kan bli öm, kliande, smärtsamma eller tillverka en brännande känsla. Ibland keloid utvecklas utan någon uppenbar hudskada, även om de flesta människor kan identifiera en orsak. De gemensamma områdena är bröstbenet, skuldra, örsnibb och kinden. Keloid växer över en led kan begränsa rörligheten. Med tiden blir de ursprungliga röda färgen till brun eller blek.

Tillväxten fortsätter i några veckor till några månader. Tillväxten är vanligtvis långsam men ibland finns det snabb utvidgning under några månader. När de slutar växa mest keloid ärr förblir samma storlek eller få mindre.

Hur keloid diagnosen? Vad är behandlingen för keloid?
Hur keloid diagnosen? Vad är behandlingen för keloid?

Det diagnostiseras genom den medicinska historien och utseendet av huden.

En keloid ärr kan krympa med tiden, men sällan försvinner helt. Du kanske känner att du kan leva med ett litet ärr som är undangömt ur sikte. Men om du är orolig för sitt utseende, flera behandlingar finns tillgängliga. Ingen behandling är hundra procent effektivt och du kan erbjudas en kombination av metoder.

Behandlingsalternativ inkluderar:

Steroider

De flesta keloider svarar på injektion av en som kallas steroid triamcinolone i ärret. Injektioner ges varje 2-6 veckor tills förbättring ses. Ibland kan injektioner orsaka ett nätverk av ytliga blodkärl för att utveckla (telangiektasi), eller ljusare eller förtunningen av den omgivande huden. En annan metod är att använda steroid-impregnerad tejp vilken appliceras på ärret under 12 timmar om dygnet.

Tryck eller ocklusivförband

Ett förband som applicerar tryck och / eller hindrar luft från att komma i kontakt med ärr används. Förbandet måste användas för 12 till 24 timmar om dagen i många veckor. Preparat som används är silikon som en gel eller impregnerat ark, eller polyuretan självhäftande lappar. Andra produkter finns tillgängliga. För keloider på örsnibbar (vanligen härrör från piercingar) komprimering örhängen rekommenderas. De är vanligtvis används när det ursprungliga keloid har avlägsnats genom operation och måste bäras 24 timmar om dagen.

Kirurgi

Borttagning av keloid ärr efter operation kan leda till en ännu större ärr, så du kan erbjudas ytterligare behandlingar såsom steroid injektioner, ocklusiv eller tryck förband eller strålbehandling. Noggranna kirurgiska tekniker, med så få suturer som möjligt när du stänger såret, bidra till att minska risken för ytterligare keloidbildning.

Strålbehandling

Detta har risken för att orsaka cancer och bör reserveras för svåra fall i områden långt borta från inre organ (t.ex. armen eller benet men inte i magen eller bröstet).

Kryoterapi

Kryoterapi (användning av en sond för att frysa vävnad) har använts ensamma eller i kombination med andra behandlingar, speciellt steroid injektioner. I det tidiga skedet kan det sluta keloid från att växa. Det kan orsaka bleka områden på platsen för behandlingen.

Laserbehandling

Vissa typer av laserbehandlingar fungerar bättre än andra. Pulsade lasrar och Nd: YAG-lasrar är typer rapporterade att ge bästa resultat och samtidigt ha några biverkningar. Pulsade lasrar är mindre effektiva på mörk hud. I vissa fall är rodnad reduceras men inte storleken på keloid.

Interferonbehandling

Interferon alfa är ett antiviralt läkemedel. Det har visat sig att förbättra effekten av steroid injektioner men fungerar inte mycket bra på egen hand.

Cytotoxiska läkemedel

Dessa är läkemedel som fördröjer vävnadstillväxt och används vanligtvis som behandlingar mot cancer. Två typer som vanligen används för keloid ärr är 5-fluorouracil och bleomycin. De är injiceras i ärr och kan användas ensamma eller i kombination med andra behandlingar. Du kan få ont i ärret, bleka områden och nedbrytning av huden som biverkningarna av denna behandling.

Retinoider

Vanligtvis används i akne, har dessa visat en viss förbättring när de appliceras på ytan av keloid eller injiceras in i den.

Kan keloid förhindras?

Om du är i en riskgrupp eller har redan haft en keloid du bör undvika piercing och tatueringar. Du bör också undvika onödiga operationer såsom kosmetisk kirurgi, särskilt i de områden av kroppen där keloid är benägna att utveckla. Om du får acne, bör du se till att det behandlas på ett effektivt sätt i ett tidigt skede så att fläckarna inte ärr. Om du identifieras som varande i riskzonen för keloid och behöver en operation, kan din kirurg ger dig förband, steroid injektioner eller andra behandlingar för att minska risken för keloid utveckling.

Aktuella artiklar