Huvudlöss och gnetter

Huvudlöss är vanliga. De kan oftast rensas med behandling.

 • Huvudlöss är små grå / brun insekter. De är ungefär storleken av ett sesamfrö (fröna på burger Bullar). Huvudlöss klamra sig fast vid hårstråna, men bo nära hårbotten som de livnär sig av. Huvudlöss lägger ägg som kläcks efter 7-10 dagar. Det tar ca 10 dagar för en nykläckt lus att växa till en vuxen och börjar lägga ägg.
 • Gnetter är de tomma vita äggskal som är kvar när löss kläcks. Nits ser ut som mjäll, men fastnar starkt till håret. Till skillnad från mjäll, kan du inte lätt borsta ur gnetter.

Relaterade artiklar

Huvudlöss är vanligt hos barn, men kan drabba vem som helst oavsett ålder. De är inte ett tecken på smutsigt hår eller dålig hygien. Stäng hår till hår kontakt är oftast behövs för att passera löss på. Huvudlöss kan inte hoppa eller flyga, men gå från ett huvud till ett annat. De snart dör när bort från håret, och bor inte i kläder, sängkläder, etc. De flesta huvudlöss infektioner fångas från familj eller nära vänner som inte är medvetna om att de har huvudlöss.

Många människor med huvudlöss har inte några symtom. En kliande hårbotten förekommer i vissa fall. Detta beror på en allergi mot löss, inte på grund av deras bitande. Det tar ofta cirka tre månader för en klåda att utvecklas efter att du är angripna av löss. Därför kanske du märker inte att du har löss för ett tag, och du kan ha passerat dem vidare till andra under en tid. Huvudlöss och gnetter inte tvätta bort med vanligt schampo. Huvudlöss orsakar inte några andra medicinska problem. Antalet löss som kan finnas på en person kan variera kraftigt. Men ofta, det finns färre än 15 löss närvarande.

Huvudlöss är svårt att hitta bara genom att titta på håret. Om du misstänker att ditt barn (eller du själv) har huvudlöss, är det bäst att göra upptäckt kamning. Vissa människor rekommenderar att du gör detta för att barns hår regelbundet, ungefär en gång i veckan.

Detection kamning: vått hår metod

Detta kommer att ta 5-15 minuter för att kontrollera varje huvud, beroende på hårlängden och tjocklek. Det används också som behandling för huvudlöss - se senare.

 • Tvätta håret på vanligt sätt med vanligt schampo.
 • Skölj ur schampot och sätta på massor av vanliga balsam.
 • Kamma håret med en vanlig kam för att bli av trassel.
 • När håret är untangled byta till en detek kam. Detta är en speciell fintandad kam. (Tänderna hos normala kammar är för långt ifrån varandra och tänder "nit kammar" är för nära varandra.) Vissa apotek lager upptäckt kammar. En typ (Bug Buster ® upptäckt kam) finns också tillgängliga på recept. Du kan även få dem genom postorder från: Community Hygien Concern Tel: 01908 561928 Web: www.nits.net
 • Slot tänderna på upptäckt kammen i håret vid rötterna så den vidrör hårbotten.
 • Rita detekteringen kamma igenom till topparna på håret.
 • Se till att alla delar av håret kammas genom att arbeta runt huvudet.
 • Kontrollera kammen för löss efter varje slag. Ett förstoringsglas kan hjälpa.
 • Om du ser några löss, rengöra kammen genom att torka den på en vävnad eller skölj den innan nästa slag.
 • Efter hela huvudet har kammats, skölja ur balsam.
 • Upprepa kamning förfarandet i vått hår för att kontrollera eventuella löss som kan ha missat den första gången.

Detection kamning: torrt hår metod

Detta tar 3-5 minuter att kolla varje huvud, beroende på hårlängd och tjocklek. Även användbart för att upptäcka huvudlöss, är det inte användbar som en behandling

 • Räta och reda ut den torra hår med hjälp av en vanlig kam.
 • När kammen rör sig fritt genom håret utan att dra, växla till en upptäckt kam såsom:
  • The Bug Buster ® upptäckt kam (beskrivet tidigare).
  • Den Hedrin ® upptäckt kam, som du kan köpa men är inte tillgänglig på recept.
 • Från basen eller den sida av hårbotten, kamma håret från hårbotten ned till slutet av håret. Kamma varje avsnitt av hår 3-4 gånger innan de flyttar till en angränsande avdelning.
 • Leta efter löss som kammen dras genom håret.
 • Om en eventuell lus ses, fälla den mot ytan på kammen med hjälp av tummen. Detta undviker risken för att lus som repelleras av statisk elektricitet som kammen avlägsnas från håret.
 • Fortsätt att kamma håret sektion för sektion tills hela huvudet av hår kammas igenom.

Behandling behövs bara om du ser ett eller flera levande löss. Nits (tomma äggskal) inte alltid betyda att du är angripna av löss. Nits kan hålla sig till håret även när löss är borta (t.ex. efter behandling som dödar löss).

För närvarande finns det fem huvudsakliga rekommenderade alternativ för löss clearing huvud:

 • Dimetikon 4% lotion (handelsnamn: Hedrin ®).
 • Blöt kamma med Bug Buster ® kam och metod.
 • Isopropylmyristat och cyklometikon lösning (handelsnamn: Full Marks Solution ®).
 • Kokos, anis, och ylang ylang dimma (handelsnamn: Lyclear SprayAway ®).
 • Malation 0,5% vattenbaserad vätska (har olika handelsnamn).

Behandlingen väljs kan bero på dina personliga preferenser och vad du har provat innan (i förekommande fall). Varje behandling har en god chans att rensa huvudet löss om de tillämpas eller görs på rätt sätt och om alla berörda personer i hushållet behandlas samtidigt. Varje behandling är nu kortfattat men för information om hur du använder varje behandling, läs instruktionerna som följer med förpackningen.

Dimetikon lotion

Dimetikon är en silikon-baserad produkt. Det klassas som en fysisk insektsmedel och har inte klassats som en kemisk insekticid. Dimetikon har en god säkerhetsprofil rekord och används ofta i kosmetika och toalettartiklar. Du bör tillämpa lotion två gånger - sju dagars mellanrum. Varje ansökan lämnas på minst åtta timmar (över natten) och sedan tvättas bort med schampo och vatten.

Dimetikon är tänkt att döda löss genom en fysikalisk process snarare än genom någon kemisk effekt. Det är tänkt att fungera genom att blockera de rör som används av löss att andas och genom att blockera vägen lössen passera ut vatten, som dödar dem. Det är dock inte tänkt att döda okläckta ägg. Det är därför två applikationer behövs, sju dagars mellanrum. Den andra ansökan till att eventuella löss som kläcks ur ägg som överlevde den första ansökan kommer att dödas innan de är gamla nog att lägga ytterligare ägg.

Dimetikon är lämplig för alla åldrar, de med hudåkommor, och de med astma. Det finns på recept. Du kan också köpa dimetikon over-the-counter (dock inte för barn yngre än sex månader gamla).

Våt kamning behandling (med "bug busting" eller liknande kit)

Huvudlöss och gnetter. Vad är huvudlöss och gnetter?
Huvudlöss och gnetter. Vad är huvudlöss och gnetter?

Våt kamning är ett sätt att ta bort huvudlöss utan att behöva använda en lotion för att döda dem. Kortfattat är en metod liknande den väta kamning (detektering kamning) som beskrivits tidigare. Men, måste du göra detta flera gånger, fyra dagars mellanrum. Du kommer att behöva göra detta på varje medlem i hushållet som har huvudlöss.

Det tar upp till en timme att göra en våt kamning session ordentligt. Du måste ha rätt tandade upptäckt kam som beskrivits tidigare. Endast en sats behövs för en familj som det är tvättbart och återanvändbart.

 • Tvätta håret på vanligt sätt med vanligt schampo.
 • Skölj ur schampot och sätta på massor av vanliga balsam.
 • Kamma håret med en vanlig kam för att bli av trassel.
 • När håret är untangled omkopplaren till upptäckt kammen.
 • Slot tänderna på upptäckt kammen i håret vid rötterna så den vidrör hårbotten.
 • Rita detekteringen kamma igenom till topparna på håret.
 • Se till att alla delar av håret kammas genom att arbeta runt huvudet.
 • Kontrollera kammen för löss efter varje slag. Ett förstoringsglas kan hjälpa.
 • Om du ser några löss, rengöra kammen genom att torka den på en vävnad, eller skölj den innan nästa slag.
 • När du har kammat hela huvudet, skölja ur balsam.

Du måste göra ovanstående rutin minst fyra gånger, var fjärde dag. Antalet krävs sessioner beror på den senaste gången du ser löss.

 • Den första kamning session bör ta bort alla kläckta löss, men tar inte bort ägg. Därför löss som kläcks ur ägg efter den första sessionen kan finnas kvar.
 • Efterföljande sessioner rensa nykläckta löss. Hålla gör kamning sessioner var fjärde dag tills du har haft tre möten där inga löss upptäcks.
 • När du har haft tre möten där man inte ser några löss, betyder det oftast att du är då fri från löss.

Nackdelen med detta behandling är att det är tidskrävande. Närmare upplysningar om våt kamning (bugg busting) behandling kan erhållas från:
Gemenskapens Hygien Concern (kontaktuppgifter ges tidigare).

Isopropylmyristat och cyklometikon lösning

Detta klassas som en fysisk insektsmedel och har inte klassats som en kemisk insekticid. Det fungerar på ett liknande sätt till dimetikon. Du applicera lösningen på hårbotten och lämna på plats i 10 minuter. Håret är sedan kammade med en fintandad kam för att ta bort löss. Tvätta sedan med schampo för att ta bort lösningen. Behandlingen ska sedan upprepas i sju dagar. Den andra ansökan till att eventuella löss som kläcks ur ägg som överlevde den första ansökan kommer att dödas innan de är gamla nog att lägga ytterligare ägg.

Denna behandling är lämplig för dem med astma. Det är inte lämpligt för barn under två år eller personer med hudsjukdomar. Den finns tillgänglig på recept och även att köpa över disk

Kokos, anis, och ylang ylang (CAY) sprej

Detta är också en fysisk insektsmedel och fungerar på ett liknande sätt till dimetikon. Du ansöker sprayen till håret och hårbotten och lämna på plats i 15 minuter. Håret är sedan kammade med en fintandad kam för att ta bort löss. Tvätta sedan med schampo för att ta bort sprayen. Behandlingen ska sedan upprepas i sju dagar. Den andra ansökan till att eventuella löss som kläcks ur ägg som överlevde den första ansökan kommer att dödas innan de är gamla nog att lägga ytterligare ägg.

Denna behandling är inte lämplig för barn yngre än två år, personer med hudåkommor, eller personer med astma. Den finns tillgänglig på recept och även att köpa över disk.

Malation 0,5% vattenbaserad vätska

Malation är en kemisk insekticid som har använts under många år för att behandla huvudlöss. Den malation dödar lössen. Det finns olika märken.

Den är lämplig för alla åldrar och de med hudåkommor. Det finns på recept. Du kan också köpa malation over-the-counter (dock inte för barn yngre än sex månader gamla). Du bör tillämpa lotion två gånger - sju dagars mellanrum. Varje ansökan lämnas på minst 12 timmar (över natten) och sedan tvättas bort med schampo och vatten. Den andra ansökan till att eventuella löss som kläcks ur ägg som överlevde den första ansökan kommer att dödas innan de är gamla nog att lägga ytterligare ägg.

(Notera:. Schampo, mousse och creme skölj beredningar av malation eller andra insekticider rekommenderas inte eftersom de inte fungerar så bra som lotion eller vätskor)

Olika andra besprutningsmedel använts tidigare. Till exempel är permetrin inte längre rekommenderas eftersom det finns farhågor om att många löss är nu resistenta mot den. Fenotrin och karbaryl är inte längre tillgänglig i Storbritannien.

Det finns flera andra behandlingar som sägs av vissa människor att arbeta. Till exempel, tea tree olja, Quassia, andra eteriska oljor, naturläkemedel, elektriska kammar. Det finns dock en brist på studier för att bekräfta att de fungerar bra i de flesta fall. Därför, tills mer forskning görs, kan dessa andra metoder inte rekommenderas.

Endast om de har huvudlöss. Alla människor i samma hem, och andra nära head-to-head kontakter från de föregående 4-6 veckor bör kontaktas. Säg åt dem att leta efter löss och behandla vid behov. (Det brukade rådas att behandla alla nära kontakter även om de hade inga symptom. Detta har ändrats till bara behandla människor som har huvudlöss.) Alla personer med huvudlöss i samma hem bör behandlas samtidigt. Detta stoppar löss som skickas runt igen.

Den våta kamning behandlingsmetod diskuteras ovan hur man kontrollerar för framgång. För övriga behandlingsmetoder (lotioner, sprayer, etc), kontrollera att behandlingen var framgångsrik genom detektering kamma 2-3 dagar efter avslutad kur, och efter ytterligare sju dagar. Behandlingen har varit framgångsrik om inga löss hittas vid båda sessionerna.

Vilka är problemen med huvudlöss? Hur kan du säga om du har löss?
Vilka är problemen med huvudlöss? Hur kan du säga om du har löss?

Barn med huvudlöss bör fortsätta att gå till skolan. Tvärtemot vad många tror, ​​inte huvudlöss sprids inte snabbt genom skolan. Alarmerande huvudlöss brev från skolan är oftast gagnlöst. Du behöver nära head-to-head kontakt för att föra löss till andra. Små barn som leker nära varandra kan passera löss på. Om ditt barn har huvudlöss, är en förnuftig inställning att berätta föräldrar till sina nära vänner att hålla utkik efter löss i sina barn.

Det finns inget bra sätt att förebygga huvudlöss. Löss avstötande sprayer fungerar inte mycket bra. Om du upptäckt kamning av barns hår varje vecka eller så, kommer du upptäcka huvudlöss snart efter att de har påverkat håret. Du kan sedan börja behandlingen snabbt och minskar risken att överföra dem till andra.

 • Använd en anti-löss behandling först när du är säker på att du har, eller ditt barn har, huvudlöss. Använd dem inte för att förhindra huvudlöss.
 • En vanlig orsak till huvudlöss att återkomma i en person är att nära kontakter (familj och nära vänner) inte kontrolleras för huvudlöss, och inte behandlas om de har huvudlöss. Den behandlade personen är då sannolikt att få huvudlöss tillbaka igen från obehandlad familj eller vänner.
 • Efter behandling och när lössen har gått, kan det ta 2-3 veckor för klådan att gå fullt ut.
 • Nits kan kvarstå efter löss har gått. De är tomma äggskal och hålla starkt till håret. De kommer så småningom att falla ut. Om du föredrar, kan en fintandad "nit kam" bort dem.

Aktuella artiklar