Hudcancer - en översikt

Denna broschyr ger en allmän översikt om hudcancer (cancer i huden). Det finns separata detaljerade broschyrer om de olika typerna av hudcancer - melanom och icke-melanom.

Huden har två skikt - epidermis och dermis. Under dermis är ett lager av fett och sedan de djupare strukturer såsom muskler och senor.

Överhuden har tre huvudsakliga typer av celler:

 • Basala celler. Dessa är det nedersta lagret av celler i epidermis.
 • Keratinocyter. Dessa celler är i lager ovanför det basala lagret. De gör ett ämne som kallas keratin, som är ett hårt vax-liknande material. Keratinocyter ständigt dela sig och ett visst antal dör vid varje given tidpunkt. Det översta hornlagret i epidermis är gjord av döda keratinocyter som innehåller keratin. Den övre delen av huden ständigt skjul och ersätts av nya döda celler som innehåller keratin.
 • Melanocyter. Dessa celler är prickade om vid botten av epidermis. De gör ett pigment som kallas melanin när huden utsätts för sol. Den melanin skickas till de närliggande hudceller för att skydda dem från solens strålar. Melanin gör att huden att sola i ljushyade människor. Mörkhyade människor har mer aktiva melanocyter.

Relaterade artiklar

Cancer är en sjukdom i de celler i kroppen. Det finns många olika typer av celler i kroppen, och det finns många olika typer av cancer som uppstår från olika typer av celler. Vad alla typer av cancer har gemensamt är att cancercellerna är onormala och förökar utom kontroll.

Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Storbritannien. Omkring 100.000 fall diagnostiseras varje år. Hudcancer är indelade i:

 • Melanom (malignt melanom). Denna typ av hudcancer utvecklas från melanocyter.
 • Icke-melanom. Det är ungefär 20 gånger vanligare än melanom. Dessa är indelade i:
  • Basalcellscancer (BCC) - hudcancer som utvecklas från basalceller.
  • Skivepitelcancer (SCC) - hudcancer som utvecklas från keratinocyter.
  • Andra - andra typer av hudcancer, som är sällsynta.
Hudcancer - en översikt. Melanom (malignt melanom).
Hudcancer - en översikt. Melanom (malignt melanom).

En elakartad tumör är en tillväxt av vävnad som består av cancerceller som fortsätter att föröka sig. Maligna tumörer kan invadera in i närliggande vävnader och orsaka skada. De flesta typer av elakartad tumör tenderar också att sprida (metastasera) till andra delar av kroppen. Melanom hudcancer har en hög risk för spridning. Men det är mycket ovanligt att en BCC att spridas, och ovanligt med en SCC.

Basaliom (BCC)

Detta är den vanligaste hudcancer i vita och ljushyade människor. BCC är sällsynt i mörkhyade människor. BCC är vanligare hos äldre människor. Personer över 75 år är ungefär fem gånger större risk att få en BCC än de personer i åldrarna mellan 50-55 år.

En BCC utvecklas vanligtvis på en solexponerade hudområde som i huvud och hals. Däremot kan man utvecklas på någon del av huden. Det första tecknet är ofta en liten röd, rosa eller pärl klump som visas på tidigare normal hud. Klumpen är ofta kupolformad. Däremot kan BCCs variera i form och färg. De växer oftast mycket långsamt och och det kan ta flera månader för en att växa till en centimeter eller mer.

I tid, knöl på huden kan skorpa över, sår eller blöder från tid till annan. En hudsår som orsakas av en BCC kallas ibland en gnagare sår som ofta ser ut som en liten inflammerad krater med en upphöjd kant. Kontoren mycket sällan sprids (metastasera) till andra delar av kroppen. Men obehandlade de kommer att fortsätta att växa lokalt och kan orsaka skador på närliggande strukturer. Till exempel kan en BCC i ansiktet erodera och skada näsa eller ett öra.

Se DermIS.net efter bilder av BCC - www.dermis.net/dermisroot/en/18406/diagnose.htm

Skivepitelcancer (SCC)

Detta är den näst vanligaste hudcancer i vita och ljushyade människor. SCC är sällsynt i mörkhyade människor. Liksom BCC, SCCs är vanligare hos äldre människor. Personer över 75 år är cirka trettiofem gånger större risk att få en SCC än dem mellan 50-55 år.

En SCC utvecklar vanligtvis i ansiktet - oftast på eller runt öronen eller läppar. Emellertid kan någon del av huden påverkas. Det börjar oftast som en liten skorpa eller fjällande område eller hud med en röd eller rosa bas. Det kan växa till en klump, som kan se ut som en vårta. En SCC får sår eller blöda från tid till annan. Däremot kan en tidig SCC varierar i form, utseende och färg.

Som ett SCC växer sig större och djupare, det skadar närliggande strukturer. Till exempel, om den inte behandlas, kan en SCC bredvid en näsa eller öron växa till, erodera, och sedan helt förstöra näsan eller örat. En SCC kan också spridas (metastasera) till andra delar av kroppen. Detta är dock ovanligt i ett tidigt skede och de flesta behandlas innan spridning sker.

Se DermIS.net efter bilder av SCCs - www.dermis.net/dermisroot/en/19297/diagnose.htm

Melanom (malignt melanom)

Melanom är den minst vanliga formen av hudcancer, men det är det mest allvarliga. Det är det som mest sannolikt kommer att spridas till andra delar av kroppen. Det finns omkring 9.000 nya fall av melanom varje år i Storbritannien. Melanom är den näst vanligaste cancerformen hos personer i åldern 15-34 år. Det är mer än dubbelt så vanligt bland unga kvinnor som i unga män.

En typisk melanom börjar som en liten mörk fläck på huden (liknar en mullvad). Det kan utvecklas från en normal del av huden, eller från en befintlig mullvad. En melanom ofta olik en mol i en eller flera av följande sätt (sammanfattas som ABCD) - det vill säga:

 • En symmetri - formen av en melanom är ofta ojämn och asymmetriska, till skillnad från en mol som vanligen är rund och jämn.
 • B ordning - gränsen eller kanterna av ett melanom är ofta ojämn, hack eller suddig. En mullvad har en slät väldefinierad kant.
 • C olour - färg (pigment) i ett melanom är ofta inte enhetliga. Så det kan vara 2-3 nyanser av brunt eller svart. En mullvad har vanligtvis en enhetlig färg.
 • D iameter - storleken på ett melanom är oftast större än en vanlig mullvad, och den fortsätter att växa.

Men vissa melanom är inte mörkt, och vissa melanom är inte typiskt för hur de ser ut. Som ett melanom växer i huden kan det klia, blöda, skorpa eller ulcerate.

Se DermNet NZ för bilder av olika melanom: http://dermnetnz.org/lesions/melanoma.html

Orsaken till de flesta hudcancer är solskador på huden. Cirka 9 av 10 icke-melanom hudcancer, och ca 6 i 10 melanom tros vara orsakade av överdriven exponering för solen. I synnerhet tidigare episoder av solbränna avsevärt öka risken. Det är den ultravioletta (UV) strålning i solskenet som gör skadan. Hudceller som är skadade löper större risk att bli onormal och cancer.

Se separata broschyrer som kallas Hudcancer - melanom, hudcancer - Icke-melanom och förebygga hudcancer, för andra möjliga riskfaktorer och orsaker.

Även hudcancer är sällsynt hos barn, är mängden solexponering under barndomen tros öka risken för att utveckla hudcancer i vuxen ålder. Därför är det viktigt att skydda barn från för mycket solsken (se nedan).

Samtliga tre huvudsakliga typer av hudcancer - BCC, SCC och melanom - är botas om de upptäcks i ett tidigt skede. En liten operation eller annan metod för att ta bort det drabbade området av huden är allt som krävs i tidiga fall.

För icke-melanom hudcancer

Den totala härdningshastigheten är över 95%, även för de som har funnits ett tag. Ju större de växer, desto svårare är det att behandla. Mer omfattande kirurgi eller annan lokaliserade behandlingar kan behövas om de växer stora eller djup innan de behandlas.

För melanom

Risken för spridning till andra delar av kroppen är hög. Det är därför angeläget tidig behandling behövs. En operation är nödvändig för att avlägsna melanom. Om det redan har spridit sig till andra områden i kroppen då det är mindre chans av en bot. Behandlingar såsom kemoterapi, strålbehandling eller immunterapi kan användas för melanom som spridit.

Att förstå huden. Basaliom (BCC).
Att förstå huden. Basaliom (BCC).

Försök att lära känna platsen och utseendet av de normala födelsemärken eller märken på din kropp så att du vet om det har skett någon förändring. Om du märker någon ny tillväxt eller ny förändring på huden och du inte vet vad det är då att se en läkare. I synnerhet om du märker någon förändring i storlek, form eller färg på en befintlig mullvad, eller om en ny mörk hudområde utvecklas.

De flesta hudcancer orsakas av överdriven exponering för solen. Vi borde alla begränsa vår solexponering under sommarmånaderna (eller året då i varma länder närmare ekvatorn) efter:

 • Vistas inomhus eller söka skuggan så mycket som möjligt från 11:00 till 03:00.
 • Täcka upp med kläder och en bredbrättad hatt när du är ute i solen.
 • Tillämpa solkräm med minst solskyddsfaktor (SPF) 15 (SPF 30 för barn eller personer med blek hy) som också har hög ultraviolett A (UVA) skydd.

Framför allt bör barn skyddas från solen. Solbränna eller överdriven exponering för solen i barndomen tros vara den största riskfaktorn för att utveckla hudcancer som vuxen.

Macmillan cancer stöd

Tfn (Helpline): 0808 808 00 00 Webb: www.macmillan.org.uk
Ge information och stöd till alla som drabbats av cancer.

CancerHelp UK

Webb: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/ ger fakta om cancer, inklusive behandlingsmetoder.

Andra stödgrupper

Se www.google.com / selfhelp.asp för en lista med självhjälp och stödgrupper för cancerpatienter.

Aktuella artiklar