Hemorrojder (pålar)

Hemorrojder (pålar) är svullnader som utvecklas från slemhinnan i anus och nedre rektum (ändtarmen). Symptomen varierar från kortvariga och lindriga, till ihållande och smärtsam. I många fall, hemorrojder är små och symptom slå sig ner utan behandling. Om det behövs, är behandlingen oftast effektiv. Det finns olika behandlingsalternativ, som beskrivs nedan.

Hemorrojder är svullnader som kan uppstå i anus och nedre rektum (ändtarmen).

Det finns ett nätverk av små vener (blodkärl) i den inre slemhinnan i anus och nedre rektum. Dessa vener blir ibland bredare och svullna med mer blod än vanligt. Dessa svullna vener och överliggande vävnad kan sedan forma till en eller flera små svullnader som kallas hemorrojder.

Den exakta orsaken till varför dessa förändringar inträffar och leder till hemorrojder bildar är inte klart. Vissa hemorrojder verkar utvecklas utan någon uppenbar anledning. Emellertid är det tänkt att trycket i och runt anus kan vara en viktig faktor i många fall. Om trycket i och runt anus ökar, så är det tänkt att detta kan leda till hemorrojder utvecklingsländer.

Ungefär hälften av människor i Storbritannien utveckla en eller flera hemorrojder i något skede. Vissa situationer ökar risken för hemorrojder utvecklar:

 • Förstoppning, passerar stora avföring (avföring), och sila på toaletten. Dessa ökar trycket i och runt venerna i anus och verkar vara en vanlig orsak till hemorrojder att utvecklas.
 • Graviditet. Hemorrojder är vanliga under graviditeten. Detta beror förmodligen på tryckeffekter av barnet som ligger ovanför den ändtarmen och anus, och effekten att förändringen av hormoner under graviditeten kan ha på venerna.
 • Åldrande. Vävnaderna i slemhinnan i anus kan bli mindre stödjande när vi blir äldre.
 • Ärftliga faktorer. Vissa människor kan ärva en svaghet i väggen i venerna i anal region.

Interna hemorrojder

Hemorrojder (pålar). Undvik smärtstillande medel som innehåller kodein.
Hemorrojder (pålar). Undvik smärtstillande medel som innehåller kodein.

Dessa utgör i ryggen passage ca 2-4 cm ovanför kanten (öppningen) i anus. Deras svårighetsgrad och storlek indelas i klasser 1 till 4:

 • Grad 1 är små bulor på insidan slemhinnan i ändtarmen. De kan inte ses eller filt utanför anus. Grade 1 hemorrojder är vanliga. Hos vissa människor de förstora vidare till årskurs 2 eller mer.
 • Grade 2 är större. De kan delvis skjutas ut (framfall) från anus när du går på toaletten, men snabbt fjädra tillbaka in igen.
 • Grad 3 hänga ut (framfall) från anus. Du kanske känner en eller flera som små, mjuka klumpar som hänger från anus. Däremot kan du driva dem tillbaka inne i anus med ett finger.
 • Grad 4 hänga permanent ned inifrån anus, och du kan inte driva dem tillbaka inuti. De blir ibland ganska stora.

Symptomen kan variera. Små hemorrojder är oftast smärtfria. Det vanligaste symtomet är blödningar efter att gå på toaletten. Större hemorrojder kan orsaka slemhinnor ansvarsfrihet, en del smärta, irritation och klåda. Urladdningen kan irritera huden runt anus. Du kan ha en känsla av fullkomlighet i anus, eller en känsla av att inte helt tömma rektum när du går på toaletten.

En möjlig komplikation av hemorrojder som hänger ner (grad 3-4) är en blodpropp (trombos) som kan bildas inuti hemorrhoid. Detta är ovanligt, men orsakar intensiv smärta om det inträffar.

Extern hemorrojder (kallas ibland en perianal hematom)

Detta är mindre vanligt än interna hemorrojder. En extern haemorrhoid är en liten knöl som utvecklas på den yttre kanten av anus. Många inte orsakar symtom. Men om en blodpropp bildas i haemorrhoid (en thrombosed yttre hemorrojder) det kan plötsligt bli mycket smärtsamt och behöver akut behandling. Smärtan beror på en thrombosed yttre hemorrojder vanligtvis toppar efter 48-72 timmar, och sedan går gradvis bort över 7-10 dagar. En thrombosed yttre hemorrojder kan blöda lite under några dagar. Det sedan gradvis krymper att bli ett litet skin-taggen.

Vissa människor utveckla interna och externa hemorrojder samtidigt.

Undvik förstoppning och sila på toaletten

Vad är hemorrojder och vad som orsakar dem? Salvor, krämer och suppositorier.
Vad är hemorrojder och vad som orsakar dem? Salvor, krämer och suppositorier.

Håll feces (ibland kallas avföring eller motioner) mjuka, och inte stam på toaletten. Du kan göra detta genom följande:

 • Ät mycket fibrer såsom frukt, grönsaker, spannmål, fullkornsbröd, etc.
 • Har massor att dricka. Vuxna ska syfta till att dricka minst två liter (10-12 koppar) per dag. Du passerar mycket av vätska som urin, men en del passerar ut i tarmen och mjukar feces. De flesta typer av dryck kommer att göra, men alkoholhaltiga drycker kan vara uttorkande och kan inte vara så bra.
 • Fibre tillskott. Om en fiberrik diet inte hjälper kan du ta fiber tillskott (bulkmedel) såsom ispaghula, metylcellulosa, kli eller Sterculia. Du kan köpa dessa på apotek eller få dem på recept. Metylcellulosa hjälper också till att mjuka upp avföringen direkt vilket gör dem lättare att passera.
 • Undvik smärtstillande medel som innehåller kodein såsom co-codamol, eftersom de är en vanlig orsak till förstoppning.
 • Toalettbesök. Gå till toaletten så fort som möjligt efter att känna behovet. Vissa människor undertrycka denna känsla och planerar att gå på toaletten senare. Detta kan leda till större och hårdare avföring bildar vilka är då svårare att passera. Inte stam på toaletten. Hemorrojder kan orsaka en känsla av fullkomlighet i ändtarmen och det är frestande att töja i slutet för att försöka tömma rektum vidare. Motstå denna. Spendera inte för länge på toaletten, vilket kan uppmuntra dig att anstränga. (Till exempel, läser inte samtidigt på toaletten.)

Ovanstående åtgärder kommer ofta lindra symtom som blödning och obehag. Det kan vara allt som du behöver för att behandla små och icke-prolapsing hemorrojder (grad 1). Små klass 1 hemorrojder bosätta ofta ned över tiden. Det finns separata broschyrer som kallas "Förstoppning hos vuxna", "Förstoppning hos barn" och "Fiber och Fiber Kosttillskott" som ger mer information om fiber och förstoppning.

Salvor, krämer och suppositorier olika preparat och märken användes vanligen. De inte bota hemorrojder. De kan dock lindra symtom som obehag och klåda.

 • En intetsägande lugnande kräm, salva eller stolpiller kan lindra obehag. Flera märken finns tillgängliga utan recept. Be en farmaceut för att ge råd. Följ instruktionerna på paketet om hur man använder.
 • En som innehåller ett bedövningsmedel kan lindra smärta bättre. Du bör endast använda en av dessa för korta perioder åt gången (5-7 dagar). Om du använder det längre, kan bedövningsmedlet irritera eller medvetandegöra huden runt anus. En apotekare kan råda.
 • En som innehåller en steroid kan få råd av en läkare om det finns en hel del inflammation runt hemorrojder. Steroider minskar inflammation och kan bidra till att minska eventuella svullnad runt en hemorrhoid. Detta kan hjälpa till att lindra klåda och smärta. Du bör normalt inte använda en steroid kräm eller salva längre än en vecka i taget.
 • Mycket smärtsamma framfall hemorrojder är ovanligt. Smärtan kan lindras med en kylklamp tryckte på i 15-30 minuter. Starka smärtstillande medel kan behövas.
 • Hemorrojder av graviditeten bosätta vanligtvis efter barnets födelse. Behandlingen är liknande den ovan.

Banding behandling

Ränder är en vanlig behandling för årskurs 2 och 3 hemorrojder. Det kan också göras för att behandla klass 1 hemorrojder som inte har bosatt sig med de åtgärder som beskrivs ovan (t.ex. en ökning av fiber, etc).

Detta förfarande görs oftast av en kirurg på en öppenvårdsmottagning. En haemorrhoid gripes av kirurgen med pincett eller en suganordning. Ett gummiband placeras sedan vid basen av den haemorrhoid. Detta stänger av blodtillförseln till hemorrhoid som sedan dör och faller av efter några dagar. Vävnaden vid basen av hemorrojder läker med lite ärrvävnad.

Ringmärkning av interna hemorrojder är oftast smärtfri som bas för haemorrhoid börjar ovanför analöppningen - i den allra sista delen av tarmen där tarmslemhinnan är inte känslig för smärta. Upp till tre hemorrojder kan behandlas på en gång med hjälp av denna metod.

I ca 8 av 10 fall är hemorrojder botas med denna teknik. I ca 2 i 10 fall, de hemorrojder återkomma i något skede. (Men du kan ha en ytterligare banding behandling om detta inträffar.) Fungerar inte i ett litet antal fall Banding. Hemorrojder är mindre benägna att återkomma efter banding om du inte blir förstoppad och inte stam på toaletten (som beskrivits ovan).

Ett litet antal människor har komplikationer efter banding, såsom blödning, urinvägsproblem eller infektion eller sår som bildar på platsen för en behandlad haemorrhoid.

Andra behandlingsalternativ

Banding (beskriven ovan) är kanske det vanligaste förfarandet görs för att behandla hemorrojder. Men en rad andra kirurgiska ingrepp används ibland. Vissa kirurger föredrar ett förfarande framför en annan. Din kirurg kommer att informera om för-och nackdelar för de olika förfarandena. Till exempel, även om varje förfarande är oftast framgångsrik, som med alla kirurgiska ingrepp, det finns en viss risk för att komplikationer eller problem kan uppstå under eller efter, proceduren.

De mer allmänt gjort förfaranden inkluderar följande:

Injektion scleroterapi Fenol i olja sprutas in i vävnaderna vid basen av hemorrojder. Detta orsakar en fibrotiskt (ärrbildning) reaktion som utplånar blodkärlen som går till hemorrojder. De hemorrojder dör då och lämning, liknande efter bandning. Dock är detta förfarande mindre utsträckning än banding eftersom framgång är inte så bra.

Olika metoder som använder värme för att förstöra hemorrojder Det finns olika sätt detta kan göras och inkluderar: infraröd koagulation, fotokoagulering, diatermi, elektroterapi. Emellertid är dessa förfaranden mindre utsträckning än banding eftersom deras framgång är inte så bra.

Haemorrhoidectomy (den traditionella operationen) En operation för att skära bort haemorrhoid (s) är ett alternativ för behandling av grad 4 hemorrojder, och för årskurs 2 och 3 hemorrojder inte framgångsrikt behandlas genom bandning eller andra metoder. Operationen görs under narkos och är oftast framgångsrik. Det kan dock vara ganska smärtsamt under dagarna efter operationen.

Häftade haemorrhoidectomy Även om namnet på detta förfarande innebär att hemorrojder tas bort (klipp ut), det är inte så. Vad händer i detta förfarande är en cirkulär häftpistol används för att skära ut ett cirkulär sektion av slemhinnan i analkanalen ovanför hemorrojder. Detta har en effekt av att dra hemorrojder tillbaka upp i analkanalen. Den har också en effekt av att minska blodtillförseln till hemorrojder som krymper som följd. Eftersom kapning är faktiskt ovanför hemorrojder, är det oftast en mindre smärtsam procedur än den traditionella operation för att ta bort hemorrojder.

Blödande artär ligatur Även känd som Transanal hemorroidal dearterialisation (THD), i detta förfarande de små artärerna som försörjer blod till hemorrojder är bundna (ligeras). Detta bringar haemorrhoid (er) att krympa. Detta förfarande är vanligtvis inte smärtsamt och ökar i popularitet som ett behandlingsalternativ.

Aktuella artiklar