Ganglion

Ett ganglion är en godartad cysta. Det uppstår oftast bredvid handleden. Det är oftast ofarliga men kan vara ful. Om så krävs, kan ett ganglion avlägsnas genom en liten operation.

Ganglion. Vad är ett ganglion?
Ganglion. Vad är ett ganglion?

Ett ganglion är en liten cysta som innehåller en tjock gelé-liknande material. Det ser ut och känns som en mjuk knöl under huden. Det är inte helt klarlagt hur de uppstår.

Ett ganglion är oftast knutna till en gemensam eller senor, och vätskan inuti är som en tjockare version av den vätska som "smörjer" leden och senskidorna (ledvätska).

De två vanligaste platserna där de finns är på baksidan av handleden och på toppen av foten bredvid de små lederna. Andra platser av kroppen påverkas mindre vanligt.

Det vanligaste symtomet är en av svullnad. Ganglions är oftast väldigt jämna och runda. Deras storlek kan variera från att vara mycket små (ärtstora) till att vara större (plommon-storlek). Större ganglions kan ibland vara ful. De kan ibland vara smärtsamt, särskilt om de ligger bredvid en nerv. De sprids aldrig till andra delar av kroppen.

Även om de är närvarande hela tiden för de flesta människor, kan de presentera intermittent eller, för vissa människor, kan de försvinna helt.

Om en ganglion inte orsakar symptom är det bäst att bara lämna den ensam. Men många människor föredrar att bli av med dem, speciellt om de orsakar smärta eller obehag.

Många människor har hört av kurer. Det vill säga, att krossa dem med en tung bok (tradition håller den att vara familjens bibel). Det spricker cysta under huden. Fluiden sedan absorberas i blodomloppet. I vissa människor (som är modiga nog) det fungerar bra, men det finns en stor chans att det återkommer som väggarna i cysta kan reformera. Men det är en omedelbar botemedel för vissa.

I vissa fall är det möjligt att aspirera (suga ut) fluiden med en nål och spruta. Om geléliknande vätskan är mycket tjock detta inte fungerar. Dessutom, om det fungerar, det finns en chans att den cysta återkommer som väggen av cysta är inte avlägsnas, och vätskan kan utgöra igen för att fylla på ganglion. Men i vissa människor det botar problemet. Eftersom det är ganska lätt för en läkare att göra, är detta ofta försökt först.

Kirurgiskt avlägsnande av ganglion är den mest framgångsrika bota. Detta är en relativt mindre operation. Detta är den behandling som är mest sannolikt att vara permanent. Men i ungefär en av fem fall efter ett ganglion tas bort, man återkommer igen på samma plats.

Aktuella artiklar