Funktionshindrade trafikanter

System för att hjälpa personer med funktionshinder inkluderar Blue Badge systemet (för att hjälpa till med parkering), väg skattebefrielse, och hjälpa till med att köpa eller hyra fordon Anmärkning:. Bipacksedeln ger en kort sammanfattning av hjälp för funktionshindrade trafikanter och är endast för vägledning. Det täcker inte alla situationer är inte heller en fullständig redogörelse för lagen. Andra källor för hjälp och råd ges i slutet av denna bipacksedel.

Det huvudsakliga syftet med systemet är att möjliggöra funktionshindrade och blinda människor att parkera närmare till sin destination. Detta inkluderar handikappade barn över två års ålder som uppfyller villkoren. Den person som har rätt att ha ett märke kan vara en förare eller en passagerare.

När ett fordon är parkerat, bör Blue Badge visas så att innehavarens namn och utgångsdatum är synliga. Om du inte visar märket korrekt kan du få en parkering bra och du kan även dömas till böter om du använder en out-of-date Blue Badge.

Vad berättigar blå märke du göra?

Det innebär i allmänhet att du kan:

 • Park utan kostnad eller tidsfrist vid parkeringsautomater och "på-gatan" handikappade parkeringsplatser.
 • Park utan tidsbegränsning på gator där väntar är tillåtna för begränsade perioder.
 • Park på enkla eller dubbla gula linjer för upp till tre timmar i England och Wales (även om det finns vissa begränsningar). I Skottland finns det ingen tidsbegränsning.

Dock är en Blue Badge inte en licens att parkera någonstans. Vissa restriktioner gäller och ovanstående är endast för vägledning. Till exempel kan du inte parkera på buss eller cykel körfält, vid lastning restriktioner, etc. Dessutom gör den blå Badge ordning inte tillämpas på off-street eller privata parkeringar såsom parker stormarknad bil. Även dessa privata parkeringsplatser ofta har utsett handikapparkering, beslutar parkeringen ägare huruvida funktionshindrade kan parkera gratis. Du kommer att behöva läsa fullständiga instruktioner när du får en blå Badge.

Blue Emblem kan också användas i Europeiska unionen (EU) länder och i vissa andra europeiska länder. Dessutom behöver människor med en blå Badge inte betala trängselavgifter - men du måste registrera med Transport for London innan du reser. Blue Badge innehavare är befriade från vägtullar på vissa flodövergångar, broar och tunnlar.

Det är ett brott att visa en blå Badge om den funktionshindrade personen inte har varit i bilen innan den parkerade, om föraren inte finns parkering för att samla in den funktionshindrade personen.

Vem kan få en blå märke?

 • Om du får högre rörlighet komponent i invalidpension.
 • Om du får War Pensionärernas Mobility Supplement.
 • Om du är registrerad blind.
 • Om du kör regelbundet och har en svår funktionsnedsättning i båda armarna vilket innebär att du inte kan vrida ratten för hand.
 • Om du har ett permanent funktionshinder så dålig att du inte kan gå eller har du stora svårigheter att gå.

Hur kan du ansöka om ett blått märke?

Kontakta socialtjänstlagen departementet din kommun. De kan be din läkare (GP) för medicinska bevis om graden av funktionshinder.

Se Department for Transport hemsida för fullständig information: Webb: www.dft.gov.uk/transportforyou/access/bluebadge/

Disabled trafikanter. Den blå badge ordningen.
Disabled trafikanter. Den blå badge ordningen.

Du är befriade från att betala tull Vehicle Excise (Vägskatt) om du får:

 • Den högre graden av rörlighet komponenten i invalidpension.
 • Krig Pensionärernas Mobility Supplement.

Om du är berättigad att du kan nominera en annan persons fordon som undantas från skatt. Om du använder din arbetsgivares tjänstebil, kan du nominera företaget för undantag. För att kvalificera för undantag fordonet skall användas huvudsakligen inom ramen för den funktionshindrade.

Hur ansöker man om befrielse från fordonsskatt punktskatt?

Om du får högre mobilitetskomponenten av invalidpension eller War Pensionärernas Mobility Supplement, bör du sändas undantagsreglerna blanketter att kräva ett intyg om undantag. Men om detta inte sker sedan antingen kontakta enheten för funktionshinder invalidpension och be om en DLA 404 intyg om undantag eller servicepersonal och Veterans byrån och be om en WPA 442 intyg om undantag. Du använder sedan ditt intyg om befrielse för att ansöka om ett gratis skatt skiva. För ytterligare information se www.direct.gov.uk/en/DisabledPeople/MotoringAndTransport/Yourvehicleandlicence/DG_10028003

Den Motability välgörenhet har det övergripande ansvaret för Motability Scheme som ger funktionshindrade personer att utbyta antingen deras högre rörlighet del av invalidpension eller deras krig Pensionärernas rörlighet komplement för att få en ny eller hyrd bil, elrullstol eller scooter.

Vem kan använda Motability?

Du kan använda Motability Scheme om du:

 • få högre rörlighet komponenten i invalidpension, eller
 • har ett barn på tre år och uppåt som får det, eller
 • får War Pensionärernas Mobility Supplement

För mer information om Motability kontakta dem på:
Motability, City Gate House, 22 Southwark Bridge Road, London, SE1 9HB
Tfn (Helpline): 0845 456 4566 Minicom: 0845 675 0009 Webb: www.motability.co.uk

Institutionen för transporter

Webb: www.dft.gov.uk/transportforyou/access/
Webbplatsen ger fullständig information och regler för Blue Badge, och massor av annan relevant information om rörlighet och transporter för personer med funktionshinder.

Directgov

Webb: www.direct.gov.uk
Directgov sammanför det bredaste utbudet av public service information och tjänster på nätet.
Producerad av Central Office of Information, ger Directgov information från hela brittiska ministerier på ämnen från resesäkerhet och föräldraledighet, till särskilda utbildningsbehov, lokala NHS tjänster och förmåner. Webbplatsen sammanför också ett ökande antal online offentliga tjänster - bland annat att kunna ladda ner och / eller komplettera vissa förmåner ansökningsformulär på nätet.

Benefit förfrågan line - BEL

England, Wales och Skottland - Tel: 0800 88 22 00 Texttelefon: 0800 24 33 55 Nordirland - Tel: 0800 220 674 Texttelefon: 0800 243 787
För personer med funktionshinder, deras vårdnadshavare och representanter. Det är en del av Institutionen för arbete och pensioner. BEL erbjuder konfidentiell rådgivning och information om fördelar och hur att hävda dem. Dessutom kan de också skicka ut ett omfattande utbud av broschyrer och förpackningar hävdar, och hjälper dig att fylla i ett ansökningsformulär via telefon.

Citizens Advice Bureau

Webb: www.citizensadvice.org.uk
Ger oberoende råd i många frågor, inklusive förmåner. Noterat i telefonkatalogen under "rådgivningskontor".

Mobilisera organisation

Ashwellthorpe, Norwich, Norfolk, NR16 1EX
Tel: 0870 770 3333
Webb: www.dda.org.uk
Kör för handikappade av funktionshindrade personer, och rör sig med de funktionshindrades behov, främst genom att uppmuntra större oberoende genom ökad rörlighet.

Blå emblem nätverk

198 Wolverhampton Street, Dudley, West Midlands, DY1 1DZ
Tel: 01384 257001
Webb: www.bluebadgenetwork.org
Hjälper funktionshindrade och deras familjer i alla åldrar för att integrera mer effektivt med samhället genom Europeiska unionen. Nätverket syftar också till att upprätthålla integriteten och giltigheten av den förmånliga parkeringstillstånd genom att förebygga bedrägeri och missbruk av denna värdefulla tillgång.

Aktuella artiklar