Förskjutning i övre femurepifys

En halkade övre femurepifys är när den övre, eller kapital, epifysen av lårbenet glider i förhållande till resten av lårbenet. (Epifysen är området vid vardera änden av lårbenet.) Det oftast drabbar unga pojkar som är överviktiga. Smärta i höft eller knä och haltar är de viktigaste symptomen. Det kan diagnostiseras på en X-ray. Behandling innebär oftast operation för att stabilisera epifysen.

Förskjutning i övre femurepifys. Vissa anatomi runt höften.
Förskjutning i övre femurepifys. Vissa anatomi runt höften.

Höftleden är en kulled. Den "bollen" är den övre änden av femur (lårbenet) och detta sitter i "socket" som kallas acetabulum. Den acetabulum är en del av höftbenet. Omgivande ligament och muskler bidra till att stabilisera höftleden.

Lårbenet är den längsta ben i kroppen. Området vid varje ände av lårbenet (eller något annat långt ben i kroppen) kallas epifysen. Tillväxten av de långa benen i armar och ben är en långsam process, och är oftast inte helt klar förrän om 18 eller 20 år. Medan långa ben växer, är epifysen skild från den huvudsakliga delen av benet (kallas axeln, eller diaphysis) av vissa brosk känd som tillväxten plattan (epifysbroskets).

Så småningom, säkringar epifysen vid varje ände med diafysen att bilda en komplett ben. I lårbenet, är epifysen som är närmast höften kallas den övre eller övre femurepifys.

En halkade övre femurepifys är precis som du förväntar dig. Det är när den övre, eller kapital, epifysen av lårbenet glider i förhållande till resten av lårbenet. Det tenderar att påverka barn i deras tonåring period då de växer snabbt. Under denna tid, finns det en betydande ökning av de krafter och påfrestningar som ställs på den övre delen av lårbenet som kan dra eller vrida den. Om dessa krafter är stora nog, kan de orsaka faktiskt rörelse epifysen, och glider epifysen. Hos barn som är överviktiga eller feta, är en extra belastning sätta på den övre lårbenet av sin kroppsvikt och så halkade övre femurepifys oftast drabbar dessa barn.

Eftersläpningen kan uppkomma akut (plötsligt) eller kroniskt (över en längre tidsperiod). En kronisk slip är mycket vanligare. Ditt barn kan klaga på symtom för veckor eller månader som kan bli värre när den slip fortskrider. En akut halka kan hända efter ett fall eller annan skada och ditt barns symptom ska komma plötsligt. De kan vara allvarliga och kan innebära att de inte kan lägga någon vikt på det drabbade benet. En akut på kroniskt slip kan också uppstå om en kronisk slip har redan startat och sedan en mindre skada som en nedgång orsakar släppningsgraden plötsligt att bli värre.

I omkring 1 i 5 barn med halkade övre femurepifys tillståndet drabbar båda lårbenen samtidigt. Förskjutning i övre femurepifys kallas ibland halkade övre femorala epifysen.

Obs: vissa skulle säga att begreppet halkade övre femurepifys är egentligen en felaktig benämning eftersom epifysen faktiskt inte flytta ut ur acetabulum i höftleden. Den hålls i det av ett ligament. Det är faktiskt resten av lårbenet som rör sig i det skick.

En halkade övre femurepifys är en av de vanligaste orsakerna till en smärtsam höft i en tonåring. Mellan 1 och 7 per 100.000 barn kommer att få ett halkade övre femurepifys.

Som nämnts ovan, är ett halkade övre femurepifys vanligare hos överviktiga eller feta barn. I själva verket kan avgiften vara ökar på grund av stigande nivåer av barnfetma. Däremot kan det påverka också mycket lång och smal barn.

Det är tre gånger mer sannolikt att påverka pojkar än flickor. Det drabbar oftast pojkar i åldern 13 och 15 år och flickor i åldrarna 11 till 13 år.

Sällan, halkade en övre femurepifys kan förekomma hos barn med kända hormon störningar (såsom underaktiv sköldkörtel, kön problem hormon, tillväxtproblem hormon), njursvikt, eller hos barn som har haft tidigare strålbehandling för cancer.

Vad är en halkade övre femurepifys och vad som orsakar det? Hur vanligt är det och vem blir det?
Vad är en halkade övre femurepifys och vad som orsakar det? Hur vanligt är det och vem blir det?

Symtomen kan variera beroende på om den slip är akut eller kronisk. Dock är höftproblem oftast det tydligaste tecknet.

I en akut halka, är smärta i höften så allvarliga att barnet inte kan gå eller stå. Du kanske märker att ett ben verkar kortare än det andra. Förflyttning av deras höften kommer att bli svårt och smärtsamt. Du kanske märker att deras ben är vänt utåt.

I en kronisk slip, symtom tenderar att vara mer mild och komma på successivt. Smärta, som ditt barn kan beskriva som ljumsken smärta är oftast kände i det drabbade höften. Men ibland i en kronisk slip, kan smärtan kännas i knät eller underben snarare än höften. Det är, är smärtan "avses" längs nerver från höften till knät eller underben. Detta kan ibland vara missvisande och, i vissa fall, halkade diagnosen övre femurepifys kan missas och symptomen lagt ner på ett knä problem. Ditt barn kommer fortfarande att kunna gå, men du kan märka en hälta och promenader kan vara smärtsamt. Smärta kan förvärras genom att springa, hoppa eller andra aktiviteter. Ditt barn kan klaga på stelhet i sin höftled. Återigen kan benet på den drabbade sidan verkar kortare. Du kan också märka att musklerna i ditt barns lår börjar slösa (blir mindre stark och ser mindre skrymmande) om de har en kronisk slip.

I en akut-på-kroniska slip, kommer ditt barn brukar ha klagat på smärta och kan ha varit haltande i flera månader. Sedan en mindre skada som en nedgång gör plötsligt höften blivit mycket smärtsamt som släppningsgraden görs värre.

Såsom nämnts ovan, i de flesta barn är endast en höft påverkas. Men, vissa barn har symptom på grund av ett halkade övre femurepifys drabbar båda höfterna.

Din läkare kan misstänka att ditt barn har en halkade övre femurepifys grund av deras typiska symtom och deras ålder eller andra riskfaktorer. Din läkare kommer då brukar undersöka ditt barns ben, inklusive höften och knäet. De kommer att märka minskas och smärtsam rörelse i höft om ditt barn har en halkade övre femurepifys.

Röntgen är den huvudsakliga undersökning som används för diagnos. Båda höfter bör röntgas och halkade övre femurepifys kan ses. Datortomografi används ibland.

Om komplikationer såsom avaskulär nekros misstänks (se nedan), kan en MR-undersökning eller en särskild skelettscintigrafi föreslås.

Ett barn som visar sig ha en kronisk halkade övre femurepifys oftast in på sjukhus så att de kan ha sängläge. Detta bidrar till att undvika akut-på-kroniska slip. Dessutom är en operation brukar rekommenderas för att stabilisera halkade epifysen och hindra det från att röra något mer. Vanligtvis är en tapp eller en skruv används för att hålla epifysen på plats. Ibland kan en läkare föreslå att den opåverkade höften stabiliseras med ett stift eller en skruv på samma gång. Om det har skett en allvarligare slip, kan mer omfattande operation behövas.

Akuta glider måste behandlas skyndsamt. Återigen kan ett stift eller en skruv bidra till att stabilisera den halkade epifysen men ibland mer komplicerad operation krävs.

Om en kronisk halkade övre femurepifys diagnostiseras och behandlas snabbt, komplikationer är mindre sannolika. Men ibland komplikationer är möjligt efter en halkade övre femurepifys.

En komplikation är avaskulär nekros. Det är där blodtillförseln till huvudet (bollen) av lårbenet är skadad på grund av den halkade epifysen. Detta händer oftast efter en akut halka. Det kan också ibland vara en komplikation från kirurgi. Ditt barn kommer oftast klagar över smärta i ljumske eller knä, och de kommer att ha en lägre grad av rörlighet för sin höft. Kryckor är oftast föreslås så att vikten tas bort ditt barns drabbade benet. Sjukgymnastik och smärtstillande medel kan också hjälpa. I svåra fall av avaskulär nekros, kan antingen fusion av ben runt höftleden eller en höftledsoperation behövas.

Chondrolysis är en annan potentiell komplikation av halkade övre femurepifys. Det är där det finns nekros (död) av ledbrosk hos den påverkade höftleden. Återigen kan detta vara en komplikation från kirurgi. Behandlingen är liknande den för avaskulär nekros.

Vilka är symtomen på en halkade övre femurepifys? Hur halkade övre femurepifys diagnosen?
Vilka är symtomen på en halkade övre femurepifys? Hur halkade övre femurepifys diagnosen?

Nyckeln till det bästa utsikterna för halkade övre femurepifys är att upptäcka en kronisk slip innan en akut-på-kroniska slip inträffar och att behandla den. Detta beror på en akut slip har ett sämre utfall. Det finns en ökad risk för komplikation av avaskulär nekros.

Om en kronisk slip behandlas tidigt och epifysen stabiliseras, är resultatet generellt mycket bra och det är osannolikt att de långsiktiga effekterna. Men om en halkade övre femurepifys inte diagnostiseras och behandlas, kan det leda till ihållande smärta, deformitet och även tidig artros runt höften.

När du har haft en halkade övre femurepifys på ena sidan, är det möjligt att ha en på den andra sidan i framtiden. Detta är varför vissa ortopeder råda fastlåsning eller skruvning av epifysen på andra, opåverkad, sida samtidigt som behandling för en halkade övre femurepifys.

Viktkontroll hos barn kan bidra till att förhindra en halkade övre femurepifys i viss utsträckning.

Aktuella artiklar