Dupuytrens kontraktur

Dupuytrens kontraktur orsakar förtjockning av vävnad i handflatan. Om det går, kan ett eller flera fingrar böj (kontrakt) i handflatan och du räta inte fingret. Orsaken är inte känd. I många fall förblir milda och inte kräver behandling. Om tillståndet blir allvarligare eller funktionen av handen blir drabbade då en specialist kan rekommendera behandling.

Dupuytrens kontraktur är en förutsättning i händer och fingrar. Det kallas ibland Dupuytrens sjukdom eftersom inte alla med detta tillstånd utvecklas kontrakturer.

Till en början finns det en förtjockning av vissa vävnader under huden i handflatan. Om sjukdomen fortskrider kan du utveckla en kontraktur av en eller flera fingrar. En kontraktur är då drabbade fingrar böj (kontrakt) mot handflatan och du kan inte släta ut dem helt. Typiskt ringfingret påverkas vanligen först. Då lillfingret, och sedan långfingret. Det tar månader eller år för villkoret att utveckla och utvecklas till en kontraktur.

Dupuytrens kontraktur är vanligtvis inte smärtsamt. Det största problemet är att om en eller flera kontrakturer utvecklas, kan du inte använda de berörda fingrarna ordentligt. Omfattningen av en kontraktur varierar kraftigt från mild till svår. Ibland bara en hand påverkas. Vanligen drabbar båda händerna.

Vissa personer med Dupuytrens kontraktur har någon förtjockad vävnad under huden på andra delar av kroppen. Till exempel, en förtjockning på fingrarna, på fotsulorna, eller på penis.

Bilden visar en svår kontraktur av lillfingret och en mild kontraktur av ringfingret. Du kan också se några förtjockning av vävnaderna under huden i handflatan.

Dupuytrens kontraktur. Vad är Dupuytrens kontraktur?
Dupuytrens kontraktur. Vad är Dupuytrens kontraktur?

Den vävnad som kallas bindväven i det drabbade handflatan blir tjock och onormal. Detta är vävnaden strax under huden men över senorna. Detta formulär till band av tjock vävnad som, när det blir värre, drar fingrarna mot handflatan. Den onormala vävnad som bildar liknar ärrvävnad som bildar efter ett sår.

Anledningen till denna vävnad blir förtjockade är inte känt. Det verkar finnas en genetisk faktor eftersom den har en tendens att köra i vissa familjer, och det är vanligare i vissa länder - främst norra Europa. Det är vanligare hos personer med diabetes, epilepsi, och alkoholberoende - men de flesta människor med Dupuytrens kontraktur inte har någon av dessa andra villkor. I vissa fall är det tänkt att en skada på handen kan utlösa tillståndet för att starta i någon som är genetiskt benägna att utveckla sjukdomen.

Men i de flesta personer med Dupuytrens kontraktur, det finns ingen känd orsak eller associerad sjukdom eller skada. Det är inte på grund av din typ av jobb, vibrerande verktyg, manuellt arbete, eller andra arbetsmiljöer.

Dupuytrens kontraktur är uppkallad efter baron Dupuytrens som beskrev tillståndet i 1831. Han trodde att det berodde på många år av att hålla i tyglarna på en häst! Detta är naturligtvis inte orsaken eftersom det är ett vanligt tillstånd. De flesta fall inträffar hos medelålders eller äldre människor, men ibland utvecklas hos yngre vuxna. Det är vanligare hos män än kvinnor, och är vanligast i folk av europeisk härkomst. Omkring 1 i 6 män i Storbritannien över 65 år har någon grad av Dupuytrens kontraktur.

Behandling behövs endast om den normala funktionen av handen påverkas - eller sannolikt snart att bli drabbade.

Många människor med Dupuytrens kontraktur behöver inte någon behandling. I många fall förhållande förblir milda och orsakar liten interferens med användning av handen. Det kan vara precis förtjockad vävnad, eller förtjockad vävnad med en mild kontraktur. I dessa situationer ingen behandling brukar rekommenderas. Också, i omkring en i 10 fall, förbättrar tillståndet utan någon behandling. Emellertid tillståndet tenderar att förvärras med tiden i vissa fall. Behovet av behandling kan ses från tid till annan.

Som en allmän regel, kommer din läkare remittera dig till en hand specialist för bedömning om du inte kan placera din hand platt på en bordsskiva eller om din handfunktion påverkas i hög grad. Specialisten kan överväga icke-kirurgiska och kirurgiska alternativ för behandling. Målet med behandlingen är att återställa handfunktion och förhindra utvecklingen av sjukdomen.

Nonsurgical behandlingar tenderar att vara främst övervägas om kontraktur är mild och inte orsakar alltför mycket av ett problem.

Skenor

Vad orsakar Dupuytrens kontraktur? Vem får Dupuytrens kontraktur?
Vad orsakar Dupuytrens kontraktur? Vem får Dupuytrens kontraktur?

Enkel skenor i handen ibland försökt men effektiviteten i detta är diskutabelt.

Injektioner

Behandlingar som nyligen har studerats inkluderar injicera en behandlingsläkemedel (en intralesional injektion) i den förtjockade vävnaden. Dessa syftar till att motverka den process som orsakar vävnad förtjockning. Initiala spår av injektioner med kollagenas, har steroider och 5-fluorouracil varit lovande. Vissa läkare använder någon av dessa injektioner, särskilt om kontraktur inte alltför avancerad. Dock behövs ytterligare forskning för att klargöra vilken roll dessa behandlingar.

Strålbehandling

Strålbehandling för Dupuytrens kontraktur består av att ha flera låga doser av röntgenstrålning till den drabbade handen. Teorin är att detta kommer att mjukna onormal vävnad som sedan kommer att stoppa eller bromsa utvecklingen av sjukdomen. Det råder viss osäkerhet om hur väl denna behandling fungerar. Men vissa studier tyder på att det finns en rimlig chans att denna behandling fungerar väl. Vissa människor utvecklar biverkningar efter behandling, såsom torr hud på händerna. Också, som med någon typ av strålbehandling, det finns en teoretisk risk att cancer kan utvecklas under behandlingen vävnaden på lång sikt (även om detta är tänkt att vara mycket osannolikt). Din specialist kommer att kunna ge råd om fördelar och nackdelar med att försöka denna behandling.

Som en allmän regel kan en specialist rekommendera en behandling för att räta ut fingret eller fingrarna om:

  • Det finns en kontraktur av 30-40 ° eller mer vid en fog mellan handflatan och ett finger (a metacarpophalangeal (MCP) gemensamma).
  • Det finns en kontraktur av 10-20 ° eller mer mellan ett av de små lederna i ett finger. Kirurgi "tidigare än senare" kan rekommenderas om kröken (kontraktur) påverkar den första leden i fingret själv, eftersom det är svårare att rätta till detta med tidens gång.
Icke-kirurgisk behandling alternativ. Kirurgiska behandlingar för Dupuytrens kontraktur.
Icke-kirurgisk behandling alternativ. Kirurgiska behandlingar för Dupuytrens kontraktur.

Det finns tre huvudsakliga typer av kirurgiska ingrepp:

Open fasciotomi

Fasciotomi betyder helt enkelt att klippa förtjockade vävnad. (Ett annat ord för den förtjockade vävnaden kallas fascia.) Öppen fasciotomi innebär att för att komma till den förtjockade vävnad, är den överliggande huden uppskuren. Detta tillåter kirurgen att se den förtjockade vävnaden, och sedan för att minska den. Huden är sedan sys ihop igen. Det är en relativt liten förfarande som kan göras under lokalbedövning som en dag fall.

Needle fasciotomi

Detta kallas ibland nålen aponeurotomy eller stängd fasciotomi. Vad som händer är att specialisten skjuter en fin nål genom huden över kontraktur. Han eller hon använder sedan den skarpa fasningen på kanylen för att skära den förtjockade vävnad under huden. I själva verket fungerar nålen som en såg som specialist flyttas nålen fram och tillbaka för att såga igenom den förtjockade vävnaden. Förfarandet sker under lokalbedövning och kan göras på en öppenvårdsmottagning.

Needle fasciotomi har fått en hel del uppmärksamhet i pressen eftersom det låter som en lätt, snabb procedur med minimal inblandning. Emellertid är det inte alltid lämpligt. Detta beror på:

  • Det är främst lämplig där kontraktur är borta från viktiga nerver i handen.
  • Det brukar inte vara lämpligt för svåra kontrakturer.
  • Det finns en god chans att det inte kommer att vara till nytta på lång sikt. Den kontraktur tillbaka i ungefär hälften av fallen inom 3-5 år efter denna procedur. (Men, om det gör avkastning, kan förfarandet kunna upprepas.)
  • Som specialist inte kan se slutet på nålen när den sätts in, det finns en risk för skador på närliggande senor, blodkärl och nerver, vilket kan orsaka långvariga problem.

Needle fasciotomi tenderar att vara främst lämplig för äldre patienter som är olämpliga för mer definitiv kurativ kirurgi, och i vissa fall där kontraktur är i vissa områden. Din specialist kommer att ge råd om det är ett alternativ för dig.

Öppen fasciectomy

Detta innebär att ta bort den onormala förtjockad vävnad. Detta är en mer omfattande hand. Däremot ger den bästa chansen för en långsiktig botemedel. Det är den vanligaste gjort ingrepp för att behandla Dupuytrens kontraktur.

Kom ihåg att alla kirurgiska ingrepp (operationer) bär en risk. Det finns en liten risk för skador på närliggande senor, blodkärl och nerver under någon av ovanstående regler, samt av infektion utvecklas i handen.

Aktuella artiklar