Chalazion (Meiboms cysta)

En chalazion, även känd som en meibomian cysta, är ett vanligt tillstånd som påverkar ögonlocket. Cysta (vätskefylld svullnad) brukar kändes som en liten klump. Ibland kan det bli infekterade. Den orsakas av blockering av en körtel i ögonlocket. Om det orsakar problem och inte bosätter sig på egen hand, kan det tas bort med en liten operation.

Chalazion (Meiboms cysta). Antibiotika salvor, droppar och läkemedel rekommenderas inte eftersom de inte gör någon skillnad - Innehållet i cysta är sterila (sjukdomsfri).
Chalazion (Meiboms cysta). Antibiotika salvor, droppar och läkemedel rekommenderas inte eftersom de inte gör någon skillnad - Innehållet i cysta är sterila (sjukdomsfri).

En chalazion är ett litet (2-8 mm) cysta (vätskefylld svullnad) i ögonlocket. Det är vanligt och som ibland kallas en Meiboms cysta eller tarsal cysta. En chalazion är vanligare på övre ögonlocket och kan påverka båda ögonen. Det är inte samma sak som en stye.

Det finns små körtlar strax under insidan av ögonlocket. Dessa gör en oljig vätska för att smörja ögat. Om körteln blir blockerad då vätskan inte kan fly och det kan svälla till en cysta. En chalazion normalt inte smittad. Med tiden orsakar inflammation en knöl (eller granulom) att bilda. Detta är en fast, mer solid klump som kvarstår under en längre tid (är kronisk). Denna klump är chalazion.

En chalazion kan uppstå efter en intern stye (hordeolum). De är också vanligare hos människor som har blefarit ögonsjukdom, eller hudåkommor såsom eksem. (Se separat informationsblad som kallas "Stye 'och' Blefarit" för mer information).

  • Den vanliga symtomet är en liten knöl som utvecklas på ett ögonlock. Det kanske ser ful.
  • Ibland orsakar lindrig smärta eller irritation, särskilt om det bara har börjat - det brukar kvittar.
  • Ibland blir det infekterat. Det blir då mer svullna och smärtsamma.
  • Sight påverkas inte. I sällsynta fall kan det bli så stor att den trycker på ögongloben och förvränger synen.
  • Ingen behandling kan rekommenderas vid första. Mellan 1 i 4 och 1 i 2 folk får bättre utan behandling. Det kan ta ganska lång tid, mellan 2 och 6 månader eller mer för att lösa. Men om det inte orsakar dig några problem, är det förmodligen bäst att bara titta på och vänta.
  • Hot komprimerar hjälpa till att lindra obehag. Håll en ren tvättlapp som har varit i varmt vatten försiktigt men bestämt mot den slutna ögon. Gör detta i 5-10 minuter, 3-4 gånger om dagen. Ibland denna värme och lätt tryck är tillräckligt för att mjuka upp innehållet i cysta, hjälper den rinna lättare. (Vattnet ska vara varmt, men bekväma och inte skållning.)
  • Massage av cysta efter att ha använt en varm kompress kan uppmuntra cysta rinna. Gör detta försiktigt, med ett rent finger eller bomullstuss, i riktningen av ögonfransarna.
  • Rengöring av ögonlocket två gånger per dag tar bort fett och smuts som kan bidra till cystor bildar. En svag lösning av baby schampo i varmt vatten är idealiskt.
  • En liten operation är ett alternativ om det inte går, eller om det orsakar besvärande symtom. Din GP kan hänvisa dig till ett öga kirurg (ögonläkare) för detta. Operationen görs under lokalbedövning. Den ögonlocket är bedövad. Ett litet snitt görs sedan på insidan av ögonlocket för att frigöra innehållet i cysta. Det är en liten procedur.

Antibiotika salvor, droppar och läkemedel rekommenderas inte eftersom de inte gör någon skillnad - Innehållet i cysta är sterila (sjukdomsfri).

Vad orsakar en chalazion? Vilka är symtomen på en chalazion?
Vad orsakar en chalazion? Vilka är symtomen på en chalazion?

De flesta cystor orsaka få, om några, problem. Sällan en cysta kan bli infekterad, och denna infektion kan sprida sig att involvera hela ögonlocket och vävnader som omger ögat. Ögonlocket kan vara väldigt svullen och röd, kanske du inte kan öppna ögonen och du kan ha en hel del smärta och feber. Ibland ögongloben skjuts framåt så att ditt öga sticker ut mer, och du kan vara mycket känsliga för ljus. Om du utvecklar denna typ av komplikation, som kallas orbital cellulit, måste du se en läkare omedelbart. Behandling av orbital cellulit är med antibiotika, vanligen intravenöst via dropp, i sjukhuset.

För de flesta människor en chalazion inträffar bara en gång. Men vissa människor är benägna att utveckla dem och det kan återkomma. Du kanske kan förhindra att det upprepas genom att använda en varm kompress på ögonlocken (beskriven ovan) och massera ögonlocken varje morgon.

Aktuella artiklar