Beh

Behcets sjukdom (även känd som Behgets syndrom) är en sällsynt tillstånd som orsakar frekventa sår i munnen och underlivet och kan påverka olika delar av kroppen. Det oftast drabbar ögon och hud. Det är vanligare hos människor från Medelhavsländerna och även de från Mellanöstern och östra Asien. Olika behandlingar finns tillgängliga som bidrar till att minska långsiktiga komplikationer.

Behgets sjukdom är inte vanliga i norra européer. Det oftast drabbar människor från Mellanöstern, Medelhavsområdet och östra Asien. Det drabbar oftast människor i åldrarna 20-30 år och drabbar män och kvinnor lika. Även om det inte är en genetisk sjukdom, kan den köras i familjer.

Den egentliga orsaken till detta tillstånd är ännu inte helt klarlagda, men det finns gott om forskning som görs inom detta område.

Behgets sjukdom kan påverka olika system i kroppen. Dessa inkluderar:

Hud

Smärtsamma sår på insidan av munnen är mycket vanliga och dessa är oftast mycket smärtsamma. De kan pågå i cirka tre veckor. Många människor upplever ofta sår i munnen. Sår kan också förekomma i din gential region och är vanligen smärtsamma. Dessa är inte sexuellt överförbara though.

Vissa människor utvecklar röda bulor på benen, så kallad erythema nodosum. Dessa är vanligen smärtsamma. Du kan också utveckla acne-liknande fläckar på armarna och / eller benen.

Ögon

Ögonbesvär är väldigt vanligt hos personer med Behgets sjukdom. Den vanligaste ögonsjukdom är uveit som är inflammation i mellersta lagret av ögat (antingen fram-eller baksidan av ögat kan påverkas av uveit). Mindre vanligt, kan andra delar av dina ögon att påverkas. Detta kan leda till en grå starr (grumling av linsen i ögat) eller glaukom (förhöjt tryck i ögat) utvecklas.

Skarvar

Omkring hälften av personer med Behgets sjukdom utvecklar smärta i lederna, oftast de knän eller anklar. Denna smärta kan associeras med svullnad och ökad värme. Ibland de små lederna i händerna, kan dina wirst, axlar och höfter att påverkas på liknande sätt. Detta brukar inte orsaka en typ av artrit som skadar lederna ändå.

Blodkärl

Behgets sjukdom kan orsaka inflammation i olika blodkärl i kroppen. Inflammation i venerna i benen kan leda till ett tillstånd som kallas tromboflebit. Inflammation av slemhinnor i dina artärer kan leda till en svullnad i dina artärer, som kallas ett aneurysm.

Andra system i kroppen kan ibland också påverkas. Detta kan leda till problem med minnet och kan också påverka din balans och tal i vissa fall. Magtarmkanalen (tarmen) kan påverkas hos vissa personer, vilket orsakar sår i slemhinnan i tarmen. Detta kan leda till symtom på kramper buksmärtor och diarré. Vissa människor kan även uppleva mer allvarliga symptom, inklusive blödning från ändtarmen (ändtarmsöppningen).

Det finns ingen specifik test för att diagnostisera Behgets sjukdom. Din läkare kan ofta kunna diagnostisera detta tillstånd av dina symtom ensam.

Din läkare kan ordna ytterligare tester. Dessa är vanligtvis utförs för att utesluta alla andra tillstånd som kan orsaka liknande symptom Behgets sjukdom. Dessa kan innefatta blodprover och skannar.

Din läkare kan utföra en pathergy test, som mäter hur känslig din hud. Du kommer att få ett litet nålstick eller injektion i huden, och om en karakteristisk röd fläck visas resultatet är positivt. Detta är dock inte en mycket känsligt test. Så, om ditt resultat är positivt detta betyder inte att du definitivt inte har Behgets sjukdom.

Den behandling som du får beror på de symtom du upplever och även vilken del av kroppen påverkas av detta tillstånd. Din läkare kommer att kunna ge dig specifik information om ditt enskilda fall. Behandlingen ges för att försöka förhindra långsiktiga komplikationer från att utvecklas.

Beh. Behgets syndrom samhälle.
Beh. Behgets syndrom samhälle.

Om dina symtom är milda så du kanske bara behöver behandling, när du har en uppblossande. Till exempel, om du upplever återkommande munnen och / eller genitala sår kan din läkare ge dig några utvärtes behandling (vanligtvis steroid kräm) att använda på de sår som och när de inträffar. Steroid ögondroppar ges om du har uveit. Vissa människor behöver också medicin i form av tabletter i tillägg till ögondroppar.

Enkla smärtstillande såsom paracetamol eller ibuprofen kan förbättra eventuella ledvärk. Dessa bör tas regelbundet. De finns antingen over-the-counter från apoteket eller från din läkare.

Men om du upplever mer allvarliga symtom då medicineringen ges vanligen för att försöka undertrycka sjukdomen. Detta är vanligtvis i form av kortisontabletter och även en annan medicin för att hämma immunsystemet, som sedan dämpar aktiviteten av sjukdomen i kroppen. Exempel på dessa läkemedel inkluderar azatioprin och cyklofosfamid.

Mer nyligen andra medicaitons är ges som arbetar för att minska inflammation i kroppen. Dessa är vanligtvis ges genom injektion. Ett exempel på dessa läkemedel är infliximab.

De flesta människor tycker att det är svårt att veta hur deras sjukdom kommer att bli. Behcets sjukdom blir oftast värre under en tid (ett uppblossande) och sedan blir bättre. Under en flare-up kan du utveckla nya symtom. Under skov, kan de symtom du redan har blivit mer av ett problem eller du kan presentera med nya. Det är vid denna tid som din medicinering kan höjas eller du kan även ordineras annan medicinering.

Personer med Behgets sjukdom har oftast en normal livslängd. Det är viktigt att ha regelbundna genomgångar med din läkare.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Behgets syndrom samhälle

Aktuella artiklar